Κόσμος|06.04.2022 23:06

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζελένσκι: Δεν έχουμε και μεγάλη όρεξη να διαπραγματευτούμε με τη Ρωσία μετά από όσα είδαμε - Την Πέμπτη η ομιλία του στη Βουλή

Newsroom

«Δεν έχουμε και μεγάλη όρεξη να διαπραγματευτούμε με τη Ρωσία έπειτα από όσα είδαμε, επειδή καταλαβαίνουμε με τι έχουμε να κάνουμε» απαντά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι αναφερόμενος στην πρόσφατη θηριωδία στην Μπούχα, απαντώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Haberturk αναφορικά με το μέλλον των συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης στον πόλεμο που μαίνεται από τις 24 Φεβρουαρίου. 

Την ίδια ώρα ο κ. Ζελένσκι προσθέτει ότι «πρέπει να βρούμε έστω και τη μικρότερη πιθανότητα να διαπραγματευτούμε» γιατί «πιστεύω ότι είναι δύσκολο να σταματήσουμε αλλιώς τον πόλεμο».

Όλα αυτά κι ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης ο ουκρανός πρόεδρος θα απευθυνθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στη Βουλή των Ελλήνων. 

Η Μόσχα μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη

Η Ρωσία μπλοκάρει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη για να κρύψει τα «χιλιάδες» θύματα σε αυτήν την πολιορκημένη πόλη, όπου συνεχίζονται οι επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί, κατήγγειλε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Πιστεύω ότι ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους δεν μπορούμε να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη είναι ότι, εφόσον οι Ρώσοι στρατιώτες δεν έχουν ‘καθαρίσει’ τα πάντα, φοβούνται ότι ο κόσμος θα δει τι συμβαίνει εκεί», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Haberturk. Η συνέντευξη δόθηκε στη δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

«Δεν πρόκειται για δεκάδες αλλά για χιλιάδες σκοτωμένους και χιλιάδες τραυματίες», συνέχισε. «Ξέρουμε πόσοι (Ουκρανοί) στρατιώτες σκοτώθηκαν εκεί και πόσοι τραυματίστηκαν, αλλά δεν ξέρουμε πόσοι πολίτες», πρόσθεσε.

«Αλλά σε κάθε περίπτωση (οι Ρώσοι) δεν θα μπορούν να τα κρύψουν όλα (…) Ένας τόσο μεγάλος αριθμός είναι αδύνατον να τον αποσιωπήσεις. Και πιστεύω ότι θα το δούμε όλοι όταν θα μπορέσουμε να μπούμε» στη Μαριούπολη, συνέχισε.

«Στην Μπούχα για παράδειγμα, προσπάθησαν να το κάνουν, έκαψαν πολλούς ανθρώπους σε αυτήν την περιοχή: στην Μπούχα, το Ιρπίν, το Χοστομέλ. Έκαψαν οικογένειες. Χθες βρήκαμε άλλη μια οικογένεια: τον πατέρα, τη μητέρα τα δύο παιδιά. Μικρά παιδιά. Για αυτό λέω: είναι Ναζί», επέμεινε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Δεν έχουμε και μεγάλη όρεξη για κουβέντες με τη Ρωσία

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι είπε ότι οι διαπραγματεύσεις «θα πρέπει να γίνουν».

«Δεν έχουμε και μεγάλη όρεξη να διαπραγματευτούμε με τη Ρωσία έπειτα από όσα είδαμε, καμία όρεξη, πρέπει να σας το πω, επειδή καταλαβαίνουμε με τι έχουμε να κάνουμε», πρόσθεσε. Όμως «πρέπει να βρούμε έστω και τη μικρότερη πιθανότητα να διαπραγματευτούμε» γιατί «πιστεύω ότι είναι δύσκολο να σταματήσουμε αλλιώς τον πόλεμο», κατέληξε.

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις: Δεν έχουμε μεγάλη επιθυμία μετά τις σφαγές - Την Πέμπτη η ομιλία του στη Βουλή

Την Πέμπτη η ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή - Οι παρόντες και οι… απόντες

Τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα «υποδεχθεί», στις 12.00 της Πέμπτης 12 το μεσημέρι, η Ελληνική Βουλή, καθώς ο ουκρανός Πρόεδρος θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο, μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με πληροφορίες του η ομιλία του δε θα ξεπεράσει τα 10 με 15 λεπτά, λόγω προφανώς των έκτακτων συνθηκών ενώ θα τον προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας.

Το παρών, μάλιστα, εκτός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να δώσει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στα έδρανα θα βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο Μ. Κατρίνης εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής.

Τα τρία υπόλοιπα κοινοβολευτικά κόμματα δε θα εκπροσωπηθούν από τους αρχηγούς τους, καθώς ο Γ. Βαρουφάκης, ο Δ. Κουτσούμπας αλλά και ο Κ. Βελόπουλος έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους για την παρουσία του ουκρανού Προέδρου στη Βουλή.

Εγκαταλείψτε τώρα την ανατολική Ουκρανία 

Στο μέτωπο του πολέμου, δραματική έκκληση εκφράζειτο Κίεβο προς τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας να εκκενώσουν «τώρα» την περιοχή, καθώς εκφράζονται φόβοι για μαζική επίθεση του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς, την επαρχία που αποτελεί πλέον τον κύριο στόχο του Κρεμλίνου, την ώρα που η συνήγορος του πολίτη, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, είπε σήμερα ότι περισσότεροι από 400 κάτοικοι του Χοστόμελ αγνοούνται, αφού η πόλη έμεινε επί 35 ημέρες υπό ρωσική κατοχή. 

Παράλληλα ο  γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε από τις Βρυξέλλες ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει παραιτηθεί από την πρόθεσή του να καταλάβει όλη την Ουκρανία και υπάρχει ο κίνδυνος να διαρκέσει ο πόλεμος «μήνες ή και χρόνια».

Οι περιφερειακές αρχές «καλούν τον πληθυσμό να φύγει από αυτά τα εδάφη και κάνουν τα πάντα ώστε οι εκκενώσεις να γίνουν με οργανωμένο τρόπο», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργείου Ενσωμάτωσης στο Telegram, η Βέρεστσουκ τόνισε ότι η εκκένωση πρέπει να γίνει «τώρα» γιατί διαφορετικά οι κάτοικοι θα διατρέξουν «θανάσιμο κίνδυνο».

Εάν ο ρωσικός στρατός εξαπολύσει ευρεία επίθεση στην περιοχή «δεν θα μπορούμε πια να βοηθήσουμε» τους κατοίκους, προειδοποίησε «γιατί θα ήταν πρακτικά αδύνατον να σταματήσουν οι μάχες».

«Πρέπει να γίνει η εκκένωση όσο υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Προς το παρόν, υπάρχει ακόμα», επέμεινε η Βέρεστσουκ, η οποία συντονίζει την οργάνωση των ανθρωπιστικών διαδρόμων από την αρχή της εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκρινε επίσης ότι η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιφέρεια του Κιέβου και από το Τσερνίχιφ, την περασμένη εβδομάδα «δεν ήταν μια χειρονομία καλής θέλησης» εκ μέρους της Μόσχας, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων αλλά η συνέπεια «της βούλησης του στρατού μας, των αρχών και όλου του ουκρανικού λαού» να απωθήσουν τους Ρώσους.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θέλει να αναδιατάξει τις δυνάμεις της για να επικεντρώσει τις επιχειρήσεις της στην «απελευθέρωση» του Ντονμπάς, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές συγκρούονται με τον ουκρανικό στρατό εδώ και οκτώ χρόνια. Χθες Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι ο ρωσικός στρατός ενισχύεται «για να θέσει υπό τον έλεγχό του όλο το Ντονμπάς» και να δημιουργήσει «μια γέφυρα ξηράς με την Κριμαία», την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014. «Σε αυτήν την περιοχή είναι συγκεντρωμένες οι περισσότερες ουκρανικές δυνάμεις», σημείωσε.

Περισσότεροι από 400 κάτοικοι του Χοστόμελ αγνοούνται

Η συνήγορος του πολίτη, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, είπε σήμερα ότι περισσότεροι από 400 κάτοικοι του Χοστόμελ αγνοούνται, αφού η πόλη έμεινε επί 35 ημέρες υπό ρωσική κατοχή. Σύμφωνα με την Λιουντμίλα Ντενίσοβα, μάρτυρες είπαν ότι ορισμένοι από τους αγνοούμενους έχουν σκοτωθεί.

Η Ντενίσοβα δεν διευκρίνισε πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χοστόμελ και δεν παρουσίασε αποδείξεις για τις κατηγορίες της. Δεν είπε επίσης ποιοι είναι οι μάρτυρες, ούτε έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Χοστόμελ, που βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα αεροδρόμιο, αμέσως μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

«Περισσότεροι από 400 άνθρωποι αγνοούνται (…) Μάρτυρες λένε ότι κάποιοι σκοτώθηκαν, αλλά είναι ακόμη άγνωστο το πού βρίσκονται», είπε η Ντενίσοβα, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι άνθρωποι έφυγαν από την πόλη μετά την έναρξη του πολέμου.

Η Ρωσία δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για αυτές τις δηλώσεις. Η Μόσχα διαψεύδει ότι στοχοθετεί αμάχους στην Ουκρανία.

Το Κίεβο ερευνά ήδη άλλες καταγγελίες για τη διάπραξη ωμοτήτων, όπως στην Μπούτσα όπου βρέθηκαν πολλά πτώματα μετά την αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών, καθώς και ένας ομαδικός τάφος πίσω από μια εκκλησία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει «μήνες ή και χρόνια»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει παραιτηθεί από την πρόθεσή του να καταλάβει όλη την Ουκρανία και υπάρχει ο κίνδυνος να διαρκέσει ο πόλεμος «μήνες ή και χρόνια», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Ο πόλεμος μπορεί να κρατήσει πολύ καιρό, πολλούς μήνες, ή και χρόνια. Και για αυτόν τον λόγο πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για μια μακρά πορεία, τόσο σε ό,τι αφορά τη στήριξη προς την Ουκρανία, όσο και τη διατήρηση των κυρώσεων και την ενίσχυση της άμυνάς μας», είπε ο Στόλτενμπεργκ λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

ΡωσίαΒλαντίμιρ Πούτινπόλεμοςειδήσεις τώραΒολοντιμίρ ΖελένσκιΟυκρανίαΒουλή