Κόσμος|07.04.2022 10:43

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Πιέσεις» για πλήρες εμπάργκο σε ρωσικό πετρέλαιο και αέριο και επιπλέον κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας

Newsroom

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν και εισέβαλε η Ρωσία, οι εξελίξεις σχετικά με το ενεργειακό ζήτημα και την επιβολή κυρώσεων είναι συνεχείς. Η Ουκρανία επιμένει για πλήρες εμπάργκο σε ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ η ΕΕ εξετάζει περισσότερες κυρώσεις.

Όσον αφορά στο εμπάργκο, ειδικότερα, η Ουκρανία θα συνεχίσει να επιμένει να επιβληθεί στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, όπως τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα προσερχόμενος στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία θα πάρει μέρος.

Την ίδια ώρα, επανέλαβε το αίτημα του Κιέβου να αποκλειστούν όλες οι ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, καθώς και να υπάρξει διαβεβαίωση ότι όλα τα λιμάνια θα κλείσουν για τα ρωσικά πλοία και τα ρωσικά αγαθά.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα σχολίασε, πάντως, ότι πριν από μία εβδομάδα οι κυρώσεις ήταν «πολύ πιο αδύναμες».

Σε ερώτηση για τη στάση της Γερμανίας, σημείωσε πως «έκανε ένα επαναστατικό βήμα στην αλλαγή της θέσης της από το να μη συμφωνεί να παρέχει όπλα στο να επιτρέψει ορισμένες προμήθειες». Ωστόσο, προσέθεσε ότι θα μπορούσε να κάνει περισσότερα και ότι πλέον υπάρχει συνεργασία με τη γερμανική κυβέρνηση στην παροχή επιπλέον εξοπλισμού.

«Το ζήτημα που με απασχολεί περισσότερο είναι η διάρκεια των διαδικασιών και της λήψης αποφάσεων στο Βερολίνο. Διότι το Βερολίνο έχει χρόνο, ενώ το Κίεβο δεν έχει» επισήμανε έπειτα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

«Η ατζέντα μου είναι απλή, περιλαμβάνει μόνο τρία πράγματα: όπλα, όπλα και όπλα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθηθεί η Ουκρανία είναι να της παρασχεθεί ό,τι είναι απαραίτητο για να νικήσει τον ρωσικό στρατό», επέμεινε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Όπως συμπλήρωσε, οι Ουκρανοί ξέρουν πώς να πολεμούν, πώς να κερδίζουν, ωστόσο επανέλαβε ότι έχουν ανάγκη για περισσότερα όπλα.

«Όσο περισσότερα όπλα λάβουμε και όσο πιο σύντομα φτάσουν στην Ουκρανία τόσες περισσότερες ζωές θα σωθούν, τόσο λιγότερες πόλεις και χωριά θα καταστραφούν και δεν θα υπάρξουν άλλες Μπούχα», είπε.

Πέμπτο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας

Η ΕΕ ενδέχεται να συμφωνήσει ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, στο οποίο θα περιλαμβάνεται εμπάργκο στις εισαγωγές άνθρακα, ήδη από σήμερα ή αύριο, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ίσως σήμερα το απόγευμα ή αύριο, το αργότερο», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επεσήμανε πως προσκάλεσε τους ομολόγους της των χωρών του ΝΑΤΟ σε ένα άτυπο συνέδριο στο Βερολίνο τον Μάιο προκειμένου να συντονίσουν την απάντησή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Νέες κυρώσεις ζητά και ο Ζελένσκι

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι – που πρόκειται να μιλήσει σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι στη Βουλή των Ελλήνων- δήλωσε ότι το νέο πακέτο δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας «δεν είναι αρκετό» και χωρίς πιο επώδυνα μέτρα και προμήθεια όπλων, η Ρωσία θα θεωρήσει τις ενέργειες αυτές ως άδεια να εξαπολύσει νέα αιματηρή επίθεση.

Στην καθημερινή του ομιλία την Πέμπτη, κάλεσε τη Δύση να απορρίψει το ρωσικό πετρέλαιο και να αποκλείσει πλήρως τις ρωσικές τράπεζες από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η διστακτικότητα της Δύσης να συμφωνήσει σε ένα εμπάργκο πετρελαίου κοστίζει ζωές στην Ουκρανία. Η εξαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία ως «ένα από τα θεμέλια της ρωσικής επιθετικότητας» που της επιτρέπει να μην παίρνει στα σοβαρά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε.

Επίσης, ο Ζελένσκι δήλωσε πως η ρωσική ηγεσία προσπαθεί να συγκαλύψει στοιχεία για θηριωδίες. «Έχουμε πληροφορίες ότι ο ρωσικός στρατός έχει αλλάξει την τακτική του και προσπαθεί να απομακρύνει τους ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί από τους δρόμους και τα υπόγεια ... Αυτό είναι απλώς μια προσπάθεια να κρύψει τα στοιχεία και τίποτα περισσότερο», δήλωσε την Πέμπτη, αλλά δεν παρέθεσε στοιχεία.

Βλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαπόλεμοςΒολοντιμίρ Ζελένσκιειδήσεις τώραΡωσίακυρώσεις