Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΕΕ ασκεί περαιτέρω πίεση στη Ρωσία - Υιοθέτησε πέμπτο πακέτο κυρώσεων
NewsroomΗ ΕΕ ασκεί περισσότερη πίεση στη Ρωσία, εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ συμφώνησε σε πέμπτο πακέτο κυρώσεων, το οποίο περιλαμβάνει σειρά μέτρων.
Ειδικότερα, το Συμβούλιο αποφάσισε την επιβολή πέμπτου πακέτου οικονομικών και ατομικών κυρώσεων. Σε αυτό περιλαμβάνεται σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της πίεσης στη ρωσική κυβέρνηση και την οικονομία και στον περιορισμό των πόρων του Κρεμλίνου για την επίθεση.
Αναλυτικά το πακέτο περιλαμβάνει:
- απαγόρευση αγοράς, εισαγωγής ή μεταφοράς άνθρακα και άλλων στερεών ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ, εάν προέρχονται από τη Ρωσία ή εξάγονται από τη Ρωσία, από τον Αύγουστο του 2022. Οι εισαγωγές άνθρακα στην ΕΕ ανέρχονται επί του παρόντος σε 8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
- απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια της ΕΕ σε πλοία υπό ρωσική σημαία. Υπάρχουν εξαιρέσεις που αφορούν σε γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, ανθρωπιστική βοήθεια και ενέργεια.
- απαγόρευση οποιασδήποτε ρωσικής και λευκορωσικής επιχείρησης οδικών μεταφορών έτσι ώστε να μην μεταφέρονται εμπορεύματα οδικώς εντός της ΕΕ. Παρόλα αυτά, υπάρχουν εξαιρέσεις για ορισμένα προϊόντα, όπως φαρμακευτικά, ιατρικά, γεωργικά και τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του σίτου καθώς και για οδικές μεταφορές για ανθρωπιστικούς σκοπούς.
- περαιτέρω απαγορεύσεις εξαγωγών, με στόχο τα καύσιμα αεριωθουμένων και άλλα αγαθά, όπως κβαντικούς υπολογιστές και προηγμένους ημιαγωγούς, ηλεκτρονικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, λογισμικό, ευαίσθητα μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφοράς και νέες απαγορεύσεις εισαγωγών προϊόντων, όπως: ξύλο, τσιμέντο, λιπάσματα, θαλασσινά και οινοπνευματώδη ποτά.
- μια σειρά στοχευμένων οικονομικών μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων και στο κλείσιμο των κενών, όπως: γενική απαγόρευση της ΕΕ για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις δημόσιες συμβάσεις στα κράτη μέλη, αποκλεισμός κάθε χρηματοδοτικής στήριξης σε ρωσικούς δημόσιους φορείς.
Επίσης, το Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες των οποίων τα προϊόντα ή η τεχνολογία έπαιξαν ρόλο στην εισβολή, ολιγάρχες και επιχειρηματίες, υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Κρεμλίνου, υποστηρικτές της παραπληροφόρησης και χειραγώγησης πληροφοριών καθώς και σε μέλη οικογενειών ατόμων που έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν καταστρατηγούνται.
Παράλληλα, επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές ρωσικές τράπεζες που αντιπροσωπεύουν το 23% του μεριδίου αγοράς στον ρωσικό τραπεζικό τομέα. Μετά την κατάργηση του SWIFT, αυτές οι τράπεζες θα υπόκεινται πλέον σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, με αποτέλεσμα να αποκοπούν πλήρως από τις αγορές της ΕΕ.
«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και προκαλεί τεράστιες απώλειες ζωών και τραυματισμό αμάχων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου.
Τονίζεται ότι «τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους θα λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η πολιορκία της Μαριούπολης και άλλων ουκρανικών πόλεων και η άρνηση πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι απαράδεκτες. Οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να προβλέψουν αμέσως ασφαλείς οδούς προς άλλα μέρη της Ουκρανίας, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια που θα παραδοθεί στη Μαριούπολη και σε άλλες πολιορκημένες πόλεις».
Τέλος, απαιτείται από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση στο έδαφος της Ουκρανίας, να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.
Μισέλ: Περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και περισσότερα όπλα στην Ουκρανία
Επιβολή περισσότερων κυρώσεων στη Ρωσία και αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία ζήτησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά το πλήγμα σε σιδηροδρομικό σταθμό της Ουκρανίας.
«Είναι τρομακτικό να βλέπεις τη Ρωσία να χτυπά έναν από τους κύριους σταθμούς που χρησιμοποιούν οι άμαχοι που εκκενώνουν την περιοχή στην οποία η Ρωσία εντείνει την επίθεσή της. Απαιτείται δράση: περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και περισσότερα όπλα στην Ουκρανία βρίσκονται σε εξέλιξη από την ΕΕ. Μόλις εγκρίθηκε το πέμπτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.
Η ρωσική Κεντρική Τράπεζα μείωσε αιφνιδιαστικά το βασικό επιτόκιό της
Η ρωσική Κεντρική Τράπεζα μείωσε αιφνιδιαστικά το βασικό επιτόκιό της στο 17% σήμερα, μετά τη δραματική αύξησή του στο 20% στον απόηχο των πρώτων κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε βάρος της Μόσχας λόγω της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Η μείωση, που θα ισχύσει από τη Δευτέρα 11 Απριλίου, αιτιολογείται από το γεγονός ότι «οι κίνδυνοι για την οικονομική σταθερότητα εξακολουθούν να είναι υπαρκτοί, αλλά σταμάτησαν προς το παρόν να αυξάνονται», σημειώνει η Τράπεζα της Ρωσίας σε σχετική ανακοίνωση, κυρίως λόγω των αυστηρών ελέγχων κεφαλαίου που επέβαλε.
- Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
- Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
- Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
- Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών