Κόσμος|08.04.2022 18:16

Πόλεμος στην Ουκρανία: 50 οι νεκροί από το χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ

Newsroom

Στους 50 έχει αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, δήλωσε ο Παύλο Κυριλένκο, κυβερνήτης του Ντονέτσκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και 5 παιδιά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος,Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε νωρίτερα ότι δεν υπήρχαν ουκρανικά στρατεύματα στον σιδηροδρομικό σταθμό , ενώ ο δήμαρχος του Κραματόρσκ σημείωσε ότι τη στιγμή του χτυπήματος στον σταθμό βρίσκονταν 4.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά.

Η Ρωσία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι δεν είναι εκείνη υπεύθυνη και σημειώνει ότι ουκρανικά στρατεύματα χτύπησαν τον σιδηροδρομικό σταθμό.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο από την πλευρά της αντικρούει τις διαψεύσεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται πίσω από την επίθεση στον σταθμό. «Η ρωσική πυραυλική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, κόμβο για την εκκένωση των πολιτών, που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες, είναι μια ακόμη θηριωδία που διέπραξε η Ρωσία στην Ουκρανία. Ο κόσμος θα θέσει τον Πούτιν προ των ευθυνών του», αναφέρει η Αμερικανική πρεσβεία.

Τι υποστηρίζει το Κίεβο

Νωρίτερα, σύμφωνα με την κρατική σιδηροδρομική εταιρεία της χώρας, δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, ο οποίος χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές που βομβαρδίζονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Δύο πύραυλοι έπληξαν τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ», ανέφεραν οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι στην προηγούμενη ανακοίνωσή τους.

Τρία τρένα που μετέφεραν αμάχους ακινητοποιήθηκαν στην ίδια περιοχή της Ουκρανίας την Πέμπτη ύστερα από αεροπορική επίθεση εναντίον της σιδηροδρομικής γραμμής, σύμφωνα με τον επικεφαλής των σιδηροδρόμων.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Ουκρανίας οι στρατιωτικές δυνάμεις της Μόσχα ανασυντάσσονται για μια νέα επίθεση. Η Μόσχα φέρεται να σχεδιάζει να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, γνωστό ως Ντονμπάς, που συνορεύει με τη Ρωσία.

Οι τοπικές αρχές σε κάποιες περιοχές καλούν τους αμάχους να απομακρυνθούν όσο είναι ακόμα δυνατόν και σχετικά ασφαλές για να το κάνουν.

Μόσχα: «Το Κίεβο χτύπησε τον σιδηροδρομικό σταθμό»

Οι Ουκρανοί αρχικά κατηγόρησαν τους Ρώσους πως έπληξαν την περιοχή ενώ ο ρωσικός στρατός με επίσημη ανακοίνωση του χρεώνει την επίθεση στο Κίεβο και μάλιστα ισχυρίζεται πως εντόπισε τον τόπο απ΄ όπου πραγματοποιήθηκε το χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματορσκ.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία, η επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό Κραματορσκ πραγματοποιήθηκε από τμήμα πυραύλων των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από την περιοχή του οικισμού Dobropole, 45 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Παρασκευή.

Τονίζει μάλιστα πως οι φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα η ουκρανική πλευρά δημοσιεύει φωτογραφίες των εκτοξευτών «Point-U», που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2022 στη ρωσο-λευκορωσική άσκηση «Union Determination-2022».

«Δεν ήταν ρωσικά πυραυλικά συστήματα»

«Παρακαλούμε σημειώστε ότι όλες οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται από το Κίεβο από την άσκηση Union Determination-2022 δεν απεικονίζουν ρωσικά πυραυλικά συστήματα. Οι τακτικοί πύραυλοι Tochka-U, τα συντρίμμια των οποίων βρέθηκαν κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Kramatorsk, χρησιμοποιούνται μόνο από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις», ανέφερε στην ανακοίνωση του ο Ρωσικός στρατός.

«Ο στόχος της επίθεσης του καθεστώτος του Κιέβου στον σιδηροδρομικό σταθμό Kramatorsk ήταν να διαταραχθεί η μαζική έξοδος των κατοίκων από την πόλη για να τους χρησιμοποιήσει ως «ζωντανή ασπίδα» για την υπεράσπιση των θέσεων της APU, όπως σε πολλούς άλλους οικισμούς της Ουκρανίας», προσθέτει η ανακοίνωση που αναδημοσιεύει το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

Επίσης Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας (SCR) ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για τη διάδοση παραπληροφόρησης από την ουκρανική πλευρά σχετικά με τη συμμετοχή του ρωσικού στρατού στην πυραυλική επίθεση στον σταθμό στο Kramatorsk.

Σχεδόν 700 νεκροί στο Τσερνίχιβ

Σχεδόν 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βομβαρδισμούς στο Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, που εδώ και εβδομάδες σφυροκοπείται από βομβαρδισούς ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης.

«Μπορώ να δώσω έναν κατά προσέγγιση αριθμό, 700 άτομα. Πρόκειται για στρατιώτες και άμαχους πολίτες», δήλωσε ο δήμαρχος Βλάντισλαβ Ατροσένκο, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Unian.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 80.000 έως 95.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε αυτή την πόλη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων από το Κίεβο και η οποία είχε σχεδόν 300.000 ανθρώπους πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου.

Μια πρώτη μεγάλη αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας έφτασε στο Τσερνίχιφ την Πέμπτη μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από αυτή την περιοχή την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Βλάντισλαβ Τσάους το πρωί.

Κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε εγρήγορση απέναντι στον κίνδυνο νέων ρωσικών βομβαρδισμών.«Αεροπλάνα και πύραυλοι συνεχίζουν να πετούν πάνω από την περιοχή μας», είπε σε ανάρτηση του Telegram.

Το μακελειό στο Κραματόρσκ ακολουθεί την σφαγή στην Μπούτσα, όπου κι εκεί Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για το τί πραγματικά έχει συμβεί. Κατά τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι μάλιστα μετά την απόσυρση των Ρώσων από την Μποροντιάνκα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη σε σχέση με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην Μπούτσα.

ειδήσεις τώρανεκροίΟυκρανίαΡωσίαπόλεμος