Κόσμος|15.04.2022 15:31

Αλλάζει στρατηγική στην Ουκρανία η Ρωσία μετά τη βύθιση του Moskva; Πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την πολεμική προσπάθεια

Newsroom

Η απώλεια του ρωσικού καταδρομικού Moskva, ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας είναι πιθανό να αναγκάσει το Κρεμλίνο να αναθεωρήσει τη θαλάσσια στρατηγική στον πόλεμο της Ουκρανίας, μεταδίδει το CNBC ενώ παραμένει ακόμα άγνωστο το τι ακριβώς συνέβη στο γιγαντιαίο πλοίο, το οποίο βυθίστηκε.

Κρίσιμο το Moskva για την αεράμυνα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας

Το Moskva ήταν το πλοίο διοίκησης της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και ήταν κρίσιμο για τη στρατηγική αεράμυνας του ρωσικού στόλου, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε μια αξιολόγηση των μυστικών υπηρεσιών που αναρτήθηκε την Παρασκευή.

«Αυτό το περιστατικό σημαίνει ότι η Ρωσία έχει πλέον υποστεί ζημιές σε δύο βασικά ναυτικά μέσα από την εισβολή στην Ουκρανία, το πρώτο ήταν το ρωσικό αποβατικό πλοίο κλάσης Alligator Saratov στις 24 Μαρτίου», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

«Και τα δύο γεγονότα θα οδηγήσουν πιθανότατα τη Ρωσία να αναθεωρήσει τη θαλάσσια στάση της στη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε το υπουργείο. Στρατιωτικοί αναλυτές που επικαλείται το CNBC, εικάζουν ότι το Moskva θα έπαιζε σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε αμφίβια επίθεση στην Οδησσό, το σημαντικότερο θαλάσσιο λιμάνι της Ουκρανίας.

Το Moskva, πλοίο της σοβιετικής εποχής ανακατασκευάστηκε για να βελτιώσει τις δυνατότητές του και επέστρεψε σε επιχειρησιακή κατάσταση πέρυσι, δήλωσε το βρετανικό υπουργείο. Έπαιξε ρόλο στους βομβαρδισμούς της Ρωσίας στη Συρία το 2015, στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και στον πόλεμο με τη Γεωργία το 2008. Η Ρωσία υποστήριξε ότι το πλήρωμά του, αποτελούμενο από 510 άτομα, απομακρύνθηκε με ασφάλεια.

Τι σημαίνει η απώλεια του Moskva για τη ρωσική πολεμική προσπάθεια;

Από την πλευρά του, το CNN, εκτιμά πως μπορεί να είναι μεγάλη η επίπτωση της απώλειας του Moskva στο ηθικό των ρώσων αξιωματικών και στρατιωτών.  Ως ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva ήταν ένα από τα πιο ορατά πλεονεκτήματά της στον πόλεμο της Ουκρανίας. Αν και η Μόσχα διαχειρίζεται προσεκτικά τις ειδήσεις σχετικά με τον πόλεμο στη Ρωσία, θα είναι δύσκολο να κρύψει την ξαφνική απουσία ενός τόσο μεγάλου πλοίου.

Και η απώλειά του θα εγείρει αμφιβολίες για τις πολεμικές ικανότητες της Ρωσίας, είτε οφείλεται σε εχθρική ενέργεια είτε σε ατύχημα. «Και οι δύο εξηγήσεις για τη βύθιση του Moskva υποδεικνύουν πιθανές ρωσικές ελλείψεις - είτε κακή αεράμυνα είτε απίστευτα χαλαρές διαδικασίες ασφαλείας και ελέγχου ζημιών στη ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας», έγραψαν οι αναλυτές Mason Clark, Kateryna Stepanenko και George Barros στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου στην καθημερινή τους ενημέρωση για τον πόλεμο.

Ο Καρλ Σούστερ, πρώην πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι αμφιβολίες έφτασαν μέχρι το Κρεμλίνο. «Προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τη ναυτική επάρκεια 10 χρόνια αφότου ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να αποκαταστήσει τις δυνατότητες, το ηθικό και τον επαγγελματισμό του ναυτικού, ανέφερε.

«Φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να τηρήσει καμία από τις υποσχέσεις του για καμία από τις στρατιωτικές υπηρεσίες της Ρωσίας», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η Ρωσία είχε υποστεί πλήγματα και στην ξηρά.

Τι προκάλεσε τη βύθιση;

Το πλοίο βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα την Πέμπτη. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει ότι πυρκαγιά άγνωστης προέλευσης πυροδότησε τα αποθηκευμένα πυρομαχικά του πλοίου και οι εκρήξεις που προκλήθηκαν άφησαν το Moskva με δομικές ζημιές. Λέει ότι το πολεμικό πλοίο στη συνέχεια βυθίστηκε εν μέσω θαλασσοταραχής καθώς ρυμουλκήθηκε σε κοντινό λιμάνι.

Η Ουκρανία λέει ότι χτύπησε το Moskva με πυραύλους κρουζ κατά πλοίων και ότι αυτοί προκάλεσαν την πυρκαγιά που πυροδότησε τα πυρομαχικά. Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι άμυνας φαίνεται να προτιμούν την ουκρανική εκδοχή.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν με «μέτρια εμπιστοσύνη» ότι η εκδοχή της Ουκρανίας για τα γεγονότα είναι ακριβής, δήλωσε στο CNN πηγή που γνωρίζει τις τελευταίες πληροφορίες. Το Moskva ήταν οπλισμένο με μια σειρά αντιπλοϊκών και αντιαεροπορικών πυραύλων, καθώς και τορπίλες, ναυτικά πυροβόλα και συστήματα πυραυλικής άμυνας, πράγμα που σημαίνει ότι θα είχε τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών επί του σκάφους.

Ένα μάθημα για την Κίνα;

Αναλυτές λένε ότι η βύθιση θα μελετηθεί προσεκτικά στην Ανατολική Ασία, ειδικά αν επιβεβαιωθεί ότι ουκρανικοί πύραυλοι έπληξαν το πολεμικό πλοίο.

Ειδικότερα, οι αναλυτές θα αναζητήσουν οποιαδήποτε εικόνα μπορεί να προσφέρει σε οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτική σύγκρουση με την Ταϊβάν - το δημοκρατικά διοικούμενο νησί που το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα του Πεκίνου διεκδικεί ως μέρος της επικράτειάς του. Το Πεκίνο δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να αποκτήσει τον έλεγχο της Ταϊβάν και αυτό έχει προκαλέσει εντάσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν δεσμευτεί να παράσχουν στο νησί αμυντικά όπλα.

Ο Τίμοθι Χιθ, ανώτερος ερευνητής διεθνούς άμυνας στη δεξαμενή σκέψης RAND Corp. δήλωσε ότι το χτύπημα στο Moskva θα υπογράμμιζε τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ «την ευπάθεια των πλοίων επιφανείας σε οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτική σύγκρουση».

Ο Χιθ δήλωσε ότι σε ένα τέτοιο σενάριο το αμερικανικό ναυτικό θα ήθελε να κρατήσει τα πλοία επιφανείας του πολύ μακριά από την εμβέλεια των πυραύλων κατά πλοίων που έχει συγκεντρώσει το Πεκίνο στην κινεζική ενδοχώρα.

Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, θα γνώριζε ότι η Ταϊβάν είχε αποκτήσει φθηνούς πυραύλους κατά πλοίων παρόμοιους με αυτούς που η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έπληξαν το Moskva, δήλωσαν ο Χιθ και άλλοι.

Εξαιτίας αυτού, «οποιαδήποτε πιθανή (κινεζική) εισβολή στην Ταϊβάν παραμένει μια εξαιρετικά υψηλού κινδύνου αποστολή», δήλωσε ο Χιθ.

Αλλά ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι η βύθιση του Moskva έχει περιορισμένη σημασία για την κατάσταση στην Ανατολική Ασία. Ο Thomas Shugart, πρώην διοικητής υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος τώρα είναι αναλυτής στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, δήλωσε ότι υπάρχουν πάρα πολλές διαφορές μεταξύ των καταστάσεων.

Τα συστήματα αεράμυνας του Moskva δεν είναι στην ίδια κατηγορία με τα πιο σύγχρονα συστήματα Aegis στα αντιτορπιλικά του αμερικανικού ναυτικού και οι ουκρανικοί πύραυλοι κατά πλοίων δεν είναι τόσο καλοί όσο οι κινεζικοί, δήλωσε ο Shugart.

Και τα πολεμικά πλοία της σοβιετικής εποχής, όπως το Moskva, ήταν συνήθως «γνωστά για την επιθετική τους δύναμη, όχι για τα αμυντικά τους συστήματα ή τον έλεγχο των ζημιών τους», δήλωσε ο Shugart.

πόλεμοςΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαπλοίοΚίναΗΠΑΟυκρανίαβύθισηειδήσεις τώρα