Κόσμος|15.04.2022 15:00

Τουρκία: Η συγκλονιστική φωτογραφία της γυναίκας στη φλεγόμενη Εύβοια, του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη πρώτη στα Istanbul Photo Awards 2022

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Έλληνας φωτορεπόρτερ, Κωνσταντίνος Τσακαλίδης κέρδισε το βραβείο φωτογραφίας της χρονιάς «Istanbul Photo Awards 2022», που διοργάνωσε για 8η φορά φέτος το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού».

Ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης δήλωσε ότι τα «Istanbul Photo Awards» είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και διακεκριμένους διαγωνισμούς των τελευταίων ετών, καθώς πολλά μέλη της κριτικής επιτροπής έχουν μεγάλη εμπειρία στο φωτορεπορτάζ.

Ανάμεσα σε περισσότερες από 16 χιλιάδες φωτογραφίες, που στάλθηκαν από διάφορα μέρη του κόσμου, το «Μια γυναίκα στην Εύβοια» του Τσακαλίδη κέρδισε το πρώτο βραβείο.

 

Ο Έλληνας φωτορεπόρτερ εργάζεται στο πρακτορείο Bloomberg κι εξήγησε την ιστορία της βραβευμένης φωτογραφίας στο «Αναντολού».

Τράβηξε τη φωτογραφία στις 8 Αυγούστου 2021, στο χωριό Γούβες της Εύβοιας. Ο Τσακαλίδης άφησε το σημείο που ήταν με άλλους συναδέλφους του και πήγε σε ένα σημείο, όπου μπορούσε να δει τη φωτιά στην περιοχή καλύτερα και πλησίασε το χωριό παρότι η πυρκαγιά πλησίαζε απειλητικά.

«Σκέφτηκα ότι αν η φωτιά είχε φτάσει πραγματικά κοντά σε σπίτια, αυτές θα ήταν οι εικόνες που θα περιέγραφαν πιο έντονα την καταστροφή που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης», είπε ο Τσακαλίδης, προσθέτοντας ότι όταν συνάντησε τη γυναίκα της φωτογραφίας, για την οποία του απονεμήθηκε το βραβείο, στο χωριό Γούβες ζητούσε βοήθεια για τον άντρα της που βρίσκονταν στην πίσω αυλή. «Την ώρα που μου μιλούσε, οι φλόγες τύλιξαν το πευκοδάσος πίσω από το σπίτι. Τράβηξα τη φωτογραφία εκείνη τη στιγμή», ανέφερε.

«Ως φωτορεπόρτερ πρώτη φορά έβλεπα μια τόσο μεγάλη φωτιά και μπορώ να πω ότι φοβόμουν λίγο να τη δείξω», εξήγησε ο Τσακαλίδης, επισημαίνοντας ότι ακολούθησε μόνο το ένστικτό του. «Νομίζω ότι χρειάζεται θάρρος και να είσαι δυνατός χαρακτήρας για να μπορείς να παρακολουθήσεις αυτές τις ιστορίες».

Σχολιάζοντας τι σημαίνει για εκείνον η φωτογραφία που τράβηξε, ο Τσακαλίδης τόνισε: «Πιστεύω ότι αυτή η φωτογραφία περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την απόγνωση και τη θλίψη των ανθρώπων στην Εύβοια για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και την αρχική αμέλεια της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στη φωτιά».

Ένας πιο δίκαιος κόσμος

Για τις ευθύνες των φωτορεπόρτερ και τη δύναμη της δουλειάς τους, ο Τσακαλίδης είπε ότι δεν πιστεύει ότι μια φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. «Ίσως μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο και τον τρόπο που οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους πιο δίκαιους».

«Οι φωτορεπόρτερ έχουν τη μεγάλη ευθύνη να δείξουν την αλήθεια στον κόσμο», είπε ο Τσακαλίδης. «Πρέπει να είμαστε πολύ σίγουροι και ενήμεροι για τις πληροφορίες που μεταφέρουμε, ώστε τα γεγονότα και οι ειδήσεις να ακολουθούν την εικόνα», εκτίμησε.

«Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι να βοηθήσουμε στην εξάλειψη της παραπληροφόρησης περισσότερο από ποτέ», τόνισε ο Τσακαλίδης, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογικές εξελίξεις επηρεάζουν τον σημερινό κόσμο.

Μεγάλη τιμή

Ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης είπε ότι ήταν μεγάλη τιμή για εκείνον που κέρδισε το βραβείο «Φωτογραφία της Χρονιάς».

«Η μόνη συμβουλή μου προς τους νέους φωτορεπόρτερ είναι να βγουν έξω και να ακολουθήσουν τα πράγματα, γιατί δεν μπορείς να κερδίσεις τίποτα αν δεν ασχοληθείς. Πρέπει να είσαι εκεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ενός γεγονότος για να τραβήξεις δυνατές εικόνες. Ίσως τότε μπορέσεις να τραβήξεις κάτι σημαντικό, που δεν θα γίνει ποτέ γνωστό», ανέφερε.

φωτιά τώραΕύβοιαφωτορεπόρτερειδήσεις τώραφωτιά