Κόσμος|18.04.2022 13:47

Απτόητη η Ρωσία συνεχίζει τους βομβαρδισμούς - Πλήθος επιθέσεων και αναφορές για τουλάχιστον 10 νεκρούς

Newsroom

Με πολλαπλούς βομβαρδισμούς συνεχίζει τη «σκληρή» της στάση η Ρωσία απέναντι στην Ουκρανία, που σφυροκοπείται εδώ και περίπου δύο μήνες. Η πληττόμενη χώρα σήμερα μετρά ξανά νέους νεκρούς, λίγες ώρες μετά την άρνησή να παραδώσουν τα όπλα οι στρατιώτες της χώρας στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

Η Ρωσία βομβάρδισε πόλεις σε όλη την Ουκρανία τη Δευτέρα, με τουλάχιστον τέσσερα πυραυλικά πλήγματα να χτυπούν στο Λβιβ, όπου Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν.

Την ίδια ώρα, ο έλεγχος της Κρεμίνας, μιας πόλης στην περιοχή του Λουγκάνσκ, έχει «χαθεί», δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν με «τεράστιο εξοπλισμό», σύμφωνα με το CNN. Εκεί, μάλιστα, άμαχοι έχασαν τη ζωή τους.

Επτά νεκροί και τραυματίες στη Λβιβ

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 11 τραυματίστηκαν -ανάμεσά τους ένα παιδί- από ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στη Λβιβ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συνολικά σημειώθηκαν τέσσερις επιθέσεις σήμερα στη Λβιβ: οι τρεις είχαν ως στόχο στρατιωτικές υποδομές, ενώ η τέταρτη κατάστημα επισκευής ελαστικών.

Άγριες μάχες στην Κρεμίνα - Νεκροί τέσσερις άμαχοι

Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην Κρεμίνα, μια πόλη στην ανατολική περιοχή του Λουγκάνσκ, που βομβαρδίζεται εδώ και εβδομάδες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται δυτικά στο Ντονμπάς, δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος.

«Οι Ρώσοι εισήλθαν στην Κρεμίνα. Άρχισαν οι οδομαχίες», δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Λουγκάνσκ, σε μια σύντομη ανάρτηση στο Facebook νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Όπως πρόσθεσε, οι Ρώσοι είχαν εισέλθει στην πόλη με «τεράστια ποσότητα εξοπλισμού». Τελικά, ο έλεγχος της Κρεμίνας χάθηκε.

Ο έλεγχος της πόλης Κρεμίνα έχει «χαθεί», σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Λουγκάνσκ, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κάμψουν την ουκρανική αντίσταση στα ανατολικά της χώρας.

«Προς το παρόν, ο έλεγχος της πόλης Κρεμίνας έχει χαθεί» και οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται, δήλωσε ο ίδιος στο Telegram.

Μάλιστα, καθώς οι κάτοικοι προσπαθούσαν να διαφύγουν με τα δικά τους οχήματα, οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ενός αυτοκινήτου που μετέφερε πολίτες, υποστήριξε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σοβαρά.

Δυστυχώς, στο σημείο δεν μπορούν να φτάσουν γιατροί, λόγω των βομβαρδισμών.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Μαζικά πλήγματα εναντίον του ουκρανικού στρατού

Η Ρωσία, από πλευράς της, ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε μαζικά πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας εναντίον του ουκρανικού στρατού και συνδεόμενων με αυτόν στρατιωτικών στόχων, χρησιμοποιώντας την πολεμική αεροπορία της, πυραυλικές δυνάμεις, πυροβολικό και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να πλήξει στόχους.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωση πως πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από αέρος κατέστρεψαν 16 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένων πέντε θέσεων διοίκησης, μιας αποθήκης καυσίμων και πέντε αποθηκών πυρομαχικών, καθώς και ουκρανικά θωρακισμένα οχήματα και δυνάμεις.

Ανέφερε ότι τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ, Ντνιπροπετρόφσκ και στο λιμάνι του Μικολάιβ, και πως η ρωσική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον 108 περιοχών όπου είχαν συγκεντρωθεί ουκρανικές δυνάμεις και θωρακισμένα οχήματα.

Σε άλλες περιοχές, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως κατέστρεψε 12 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) που πραγματοποιούν πλήγματα και άρματα μάχης και πως χρησιμοποίησε πυραύλους Iskander προκειμένου να καταστρέψει τέσσερις αποθήκες όπλων και εξοπλισμών στις περιοχές Λουγκάνσκ, Βινίτσια και Ντονέτσκ.

Αψήφισαν το ρωσικό τελεσίγραφο και «θα πολεμήσουν μέχρι τέλους»

Την ίδια ώρα, η Μαριούπολη ετοιμάζεται για την ίσως τελική μάχη, ώρες μετά τη λήξη του ρωσικού τελεσίγραφου για παράδοση ή «ισοπέδωση». Οι Ουκρανοί, πάντως, είναι αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι τέλους για το έδαφος της πόλης που «σφυροκοπείται» ανελέητα από την αρχή του πολέμου.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, λέει ότι τα ρωσικά στρατεύματα στο λιμάνι της Μαριούπολης «αποφάσισαν να ισοπεδώσουν την πόλη με κάθε κόστος», ενώ ο πρωθυπουργός Ντένις Σιμχάλ τονίζει πως η Μαριούπολη «δεν έπεσε» παρά το τελεσίγραφο της Ρωσίας. Οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις εκεί θα «πολεμήσουν μέχρι τέλους», σύμφωνα με τον ίδιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα είχα διαμηνύσει χθες στο Κίεβο ότι όσοι πολεμούν στη Μαριούπολη πρέπει να καταθέσουν τα όπλα «για να σώσουν τη ζωή τους».

Πολλοί άμαχοι μέσα στο εργοστάσιο Azovstal 

Στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal στη Μαριούπολη, την ουκρανική πόλη που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, υπάρχουν εκτός από Ουκρανούς στρατιώτες και πολλοί άμαχοι, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές.

Κάτοικοι της Μαριούπολης κρύβονται στο εργοστάσιο για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, εξήγησε ο Μιχάιλο Βερσίνιν αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης μιλώντας την Κυριακή σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

«Δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους. Βλέπουν τι συμβαίνει στην πόλη και για τον λόγο αυτό παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη, η οποία πριν τον πόλεμο μετρούσε περίπου 400.000 κατοίκους.

νεκροίΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαπόλεμοςθάνατοιειδήσεις τώραΡωσίαΒολοντιμίρ Ζελένσκι