Κόσμος|19.04.2022 12:58

Ερντογάν: Προτεραιότητα η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο

Μαρία Ζαχαράκη

Δείπνο ιφτάρ σε 95 πρέσβεις στην Άγκυρα παρέθεσε χθες το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του ΑΚΡ, δηλώνοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία η ομαλοποίηση με τους γείτονές της και δη στην ανατ. Μεσόγειο, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή.

«Υποστηρίζουμε κάθε είδους βήματα ομαλοποίησης που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας ζώνης ειρήνης και σταθερότητας στο άμεσο περιβάλλον μας. Δίνουμε προτεραιότητα στη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τη δυναμική που έχουμε αποκτήσει με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, ειδικά με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ… Είμαστε επίσης ικανοποιημένοι που ο στρατηγικός μηχανισμός που δημιουργήσαμε με τις ΗΠΑ έγινε λειτουργικός».

«Η Τουρκία έχει στρατηγική θέση στην Ε.Ε.»

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η στρατηγική αξία της Τουρκίας απέκτησε νέα διάσταση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Σε αντίθεση με τις ρηχές εκτιμήσεις, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν δείξει ξεκάθαρα τη σημασία της Τουρκίας εντός και εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Η ένταξη στην ΕΕ παραμένει ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας. Οι αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου σε παγκόσμιες διαστάσεις έχουν δείξει πόσο στρατηγική σημασία έχει η Τουρκία για την ΕΕ, ειδικά σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας. Αναμένω από την ΕΕ να λάβει συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα στην προοπτική της πλήρους ένταξής μας».

Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας

Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, τα μέρη έχουν σημειώσει απτή πρόοδο, αλλά οι εικόνες από τη Μπούκα και τον Ιρπίν καθώς και η στόχευση αμάχων στο Κράματορσκ έχουν ρίξει μια σκιά στις προσπάθειες της Τουρκίας για διαμεσολάβηση.

«Και οι δύο πλευρές δηλώνουν υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη. Έχω τακτικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον κ. Ζελένσκι και τον Πούτιν. Τους μεταφέρω την επιθυμία μου να συναντηθούν οι δύο ηγέτες, ειδικά στην Τουρκία.

Καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται, όχι μόνο οι απώλειες αλλά και το οικονομικό κόστος αυξάνεται. Δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι απέναντι στον πόνο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε την καταστροφή και τα δάκρυα να συνεχιστούν άλλο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο δείπνο ιφτάρ παρευρέθηκαν επίσης ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα Aleksey Yerhov και ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Άγκυρα Vasyl Bodnar, οι οποίοι κάθισαν σε ξεχωριστά τραπέζια.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζέφρι Φλέικ, δεν ήταν παρών καθώς βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη και αντ' αυτού παρευρέθηκε ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι σήμερα θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνπόλεμοςΡωσίαειδήσεις τώρα