Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να εισβάλουν στο λιμάνι της Μαριούπολης και στην χαλυβουργία Αζοφστάλ - Βαρύ οπλισμό ζητά ο Ζελένσκι
NewsroomΟ στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κάνει απόπειρες εισβολής στο λιμάνι και στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.
Το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν σε ένα τμήμα της πόλης.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον υπουργό Άμυνας του την Τετάρτη να μην εισβάλει στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ για να σωθούν οι ζωές Ρωσων στρατιωτών, αλλά ότι το εργοστάσιο, το οποίο είναι ο τελευταίος θύλακας ουκρανικής αντίστασης στην πόλη, θα πρέπει να αποκλειστεί.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να στείλει βαρύ οπλισμό στη χώρα του
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα του χρειάζεται περισσότερο βαρύ οπλισμό για να αμυνθεί απέναντι στους ρώσους εισβολείς που απειλούν την ύπαρξή της, ζητώντας από τις χώρες της Δύσης την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
Απευθυνόμενος μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στο κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι έχει διαπράξει πολλές «θηριωδίες» στην Ουκρανία, μεταξύ αυτών στη Μαριούπολη, ενώ ζήτησε από τη Λισαβόνα να υποστηρίξει το διεθνές εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Στην ομιλία του, πάντως, δεν παρείχε συγκεκριμένες αποδείξεις για τις «θηριωδίες» στις οποίες αναφέρθηκε.
Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι υποχρεώθηκε να εξαπολύσει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, καθώς και την προστασία του ρωσόφωνου πληθυσμού από «γενοκτονία». Το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Μόσχας ως «αβάσιμα προσχήματα» για αυτόν τον πόλεμο.
Ομαδικοί τάφοι στη Μαριούπολη - Οι ρωσικές δυνάμεις μεταφέρουν πτώματα σε κοντινό χωριό καταγγέλλει ο δήμαρχος
Μαζικοί τάφοι βρέθηκαν σε χωριό κοντά στη Μαριούπολη, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο ο οποίος επιβεβαίωσε τις αναφορές ότι είχαν ανακαλυφθεί «χαρακώματα» στο χωριό Manhush, στην περιοχή του Ντονέτσκ - και ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν συλλέξει τα πτώματα σε φορτηγά και τα είχαν πετάξει εκεί.
Μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης από άγνωστη τοποθεσία, είπε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες «καθαρίζουν τα εγκλήματά τους». Ο κ. Μποϊτσένκο σημείωσε ότι αυτή είναι η δεύτερη εβδομάδα στη σειρά που είναι εντελώς κλειστή η πόλη, κανείς δεν επιτρέπεται να εισέλθει, καθαρίζουν το μέρος και κρύβουν τα εγκλήματα που διέπραξε η Ρωσική Ομοσπονδία στη Μαριούπολη.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περισσότεροι από 20.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από εχθρικά πλήγματα πυροβολικού και πυραύλων στους δρόμους της πόλης μας», ανέφερε προσθέτοντας ότι «έχουμε επίσης στοιχεία από τις δημοτικές υπηρεσίες της πόλης και έχουν δει αυτά τα πτώματα αυτοπροσώπως και τώρα βλέπουμε αυτά τα πτώματα να εξαφανίζονται»
Παράλληλα επισήμανε ότι «αυτά είναι εγκλήματα πολέμου και τα κρύβουν» ενώ σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, υπάρχουν πολλά περιστατικά όπου κάτοικοι έχουν βασανιστεί και κακομεταχειριστεί.
Γιατί δε θα επιχειρήσει έφοδο στο Azovstal της Μαριούπολης η Ρωσία; Η διαταγή που έδωσε ο Πούτιν
Η Ρωσία ανακοίνωσε και επίσημα την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης της Μαριούπολης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, κι ενώ παραμένει υπό πολιορκία ο τελευταίος θύλακας αντίστασης, το αχανές εργοστάσιο Azovstal.
Όπως προκύπτει από τη συνομιλία που είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού, οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα επιχειρήσουν έφοδο στο εργοστάσιο, αλλά θα πολιορκήσουν όσες ουκρανικές δυνάμεις έχουν απομείνει στο σημείο κι ενώ το Κίεβο κάνει λόγο για την ύπαρξη περί των 1.000 αμάχων μέσα στην εγκατάσταση.
«Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το έργο της απελευθέρωσης της Μαριούπολης», δήλωσε ο Πούτιν στον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του Σεργκέι Σοϊγκού σε συνάντησή τους που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης στον υπουργό του ότι θέλει να πολιορκηθούν οι τελευταίοι Ουκρανοί πολεμιστές που έχουν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal, διότι μια επίθεση θα είχε μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, καθώς η ζώνη αυτή αποτελείται κυρίως από ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων στοών. «Θεωρώ ότι δεν είναι αρμόζουσα η προτεινόμενη επίθεση στην βιομηχανική ζώνη. Διατάσσω να ακυρωθεί», δήλωσε ο Πούτιν.
«Θα πρέπει να σκεφτούμε (...) τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών μας και των αξιωματικών μας, δεν θα πρέπει να διεισδύσουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να συρθούμε κάτω από τη γη», συνέχισε. «Αποκλείστε όλη αυτήν την ζώνη κατά τρόπο που να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα».
Σε αυτές τις εκτεταμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις βρίσκονται ακόμη 2.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Ο Πούτιν δεσμεύτηκε επίσης ότι θα σωθεί η ζωή αυτών που θα παραδοθούν.
«Προτείνετε για άλλη μια φορά σε όλους αυτούς, που δεν έχουν καταθέσει τα όπλα, να το κάνουν, η ρωσική πλευρά τούς εγγυάται ότι θα σωθεί η ζωή τους και ότι θα αντιμετωπιστούν με αξιοπρέπεια», σημείωσε, λέγοντας ότι στους τραυματίες που θα παραδοθούν θα παρασχεθεί ιατρική βοήθεια.
Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με πυρά πυροβολικού και πυραύλους 1.001 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, μεταξύ των οποίων 162 θέσεις από τις οποίες εκτοξεύονταν πυρά.
Οι ρωσικές δυνάμεις και οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές έθεσαν επίσης υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Κρεμίνα στην ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Αντιπρόεδρος Ουκρανίας: Να αποχωρήσουν οι άμαχοι από το Azovstal
Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ αξίωσε από τη Ρωσία να επιτρέψει επειγόντως την απομάκρυνση μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου των αμάχων και των τραυματισμένων στρατιωτών από το Azovstal.
«Υπάρχουν περίπου 1.000 άμαχοι και 500 τραυματισμένοι στρατιώτες εκεί. Αυτοί όλοι πρέπει να απομακρυνθούν από το Azovstal σήμερα», σημείωσε η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο.
Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο
Την ίδια ώρα, το Χάρκοβο, δέχεται σήμερα σφοδρό βομβαρδισμό, δήλωσε ο δήμαρχός της Ιχόρ Τερεχόφ. «Τεράστιες εκρήξεις, η Ρωσική Ομοσπονδία βομβαρδίζει με μανία την πόλη», σημείωσε ο Τερεχόφ σε τηλεοπτικό του μήνυμα.Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν στην πόλη, ενώ περίπου το 30% του πληθυσμού έχει απομακρυνθεί από αυτήν, κυρίως γυναίκες, παιδιά και οι ηλικιωμένοι.
Περισσότερα από 1.000 πτώματα αμάχων βρίσκονται στα νεκροτομεία του Κιέβου
Εξάλλου, σύμφωνα με δήλωση ουκρανής αξιωματούχου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, περισσότερα από 1.000 πτώματα αμάχων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νεκροτομεία της περιφέρειας του Κιέβου.
«Χίλια είκοσι πτώματα αμάχων, αποκλειστικά αμάχων, βρίσκονται (στα νεκροτομεία) στο σύνολο της περιφέρειας του Κιέβου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Όλγα Στεφανίσινα στην πόλη Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου.
Μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιφέρεια του Κιέβου στο τέλος Μαρτίου, εκατοντάδες πτώματα αμάχων έχουν βρεθεί από τις ουκρανικές αρχές, οι οποίες κατηγορούν μαζί με τους Δυτικούς τη Ρωσία για «εγκλήματα πολέμου», κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.
- Προσωπικός γιατρός: Γιατί υποχρεώνει η κυβέρνηση ιατρικό προσωπικό χωρίς ειδικότητα να παρέχει υπηρεσίες – Οι ελλείψεις και τα κονδύλια
- Κοινωνική ατζέντα προτάσσει η κυβέρνηση - Σπριντ 40 ημερών στη Βουλή με νέα μέτρα
- ΣΥΡΙΖΑ: Προχωρά στην εκλογή προέδρου αγνοώντας δημόσια τη διάσπαση Κασσελάκη – Τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν οι «διασπαστές»
- Ο Έλον Μασκ επικεφαλής στο νέο υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ – Ποιος αναλαμβάνει το Άμυνας