Κόσμος | 28.04.2022 07:15

Η Νέα Ζηλανδία ετοιμάζει σχέδιο για να σώσει τις πόλεις της από την κλιματική κρίση - Πώς θα τα καταφέρει

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Copyright: Gallery Tashkeel
Copyright: Gallery Tashkeel
Copyright: Gallery Tashkeel
Copyright: Gallery Tashkeel
Copyright: Gallery Tashkeel
Copyright: Gallery Tashkeel
Copyright: Gallery Tashkeel
Copyright: Gallery Tashkeel
Copyright: Gallery Tashkeel
Copyright: Gallery Tashkeel

Σχέδια για την προετοιμασία της χώρας απέναντι στις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι πλημμύρες, οι καταιγίδες και οι πυρκαγιές, υιοθετεί η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας.

Οι προτάσεις, οι οποίες τέθηκαν σε διαβούλευση την Τετάρτη, φέρνουν σαρωτικές μεταρρυθμίσεις σε θεσμούς και νόμους και προσπαθούν να τερματίσουν την οικοδόμηση σε επικίνδυνες περιοχές, να διατηρήσουν ασφαλείς τους πολιτιστικούς θησαυρούς, να βελτιώσουν τους τρόπους αντιμετώπισης των καταστροφών και να προστατέψουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα από τους κραδασμούς των μελλοντικών περιβαλλοντικών ζημιών.

«Το κλίμα αλλάζει ήδη και θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις που δεν μπορούμε να αποφύγουμε», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής, Τζέιμς Σο. «Τους τελευταίους μήνες είδαμε μαζικές πλημμύρες και καταστροφικές πυρκαγιές που συνοδεύτηκαν με ξηρασία σε ολόκληρη τη χώρα», πρόσθεσε, σύμφωνα με τον Guardian.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο. Είναι χαρακτηριστικό πως 675.000 άνθρωποι - δηλαδή ένας στους επτά Νεοζηλανδούς - ζουν σε περιοχές επιρρεπείς σε πλημμύρες, που αντιστοιχούν σε οικιστικά κτίρια αξίας σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Άλλοι 72.065 ζουν σε περιοχές που προβλέπεται να υποστούν ακραία άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Οι προτεινόμενες αλλαγές της κυβέρνησης περιλαμβάνουν την επικαιροποίηση του οικοδομικού κώδικα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι νέες κατασκευές λαμβάνουν υπόψιν τους κλιματικούς κινδύνους, τη διασφάλιση ότι πλέον τα κτίρια -μεταξύ αυτών και τα δημόσια- θα χτίζονται σε ασφαλείς περιοχές, τη δημιουργία κινήτρων για ανάπτυξη μακριά από περιοχές υψηλού κινδύνου και την υποχρεωτική γνωστοποίηση πληροφοριών σχετικά με τους κλιματικούς κινδύνους στους υποψήφιους αγοραστές και κατασκευαστές.

Ορισμένα σαφώς από αυτά τα μέτρα είναι πιθανό να προκαλέσουν προβληματισμό στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι ανησυχούν ότι οι εκτιμήσεις για τους κλιματικούς κινδύνους θα μπορούσαν να μειώσουν την αξία των σπιτιών τους.

κλιματική αλλαγήειδήσεις τώρακλιματική κρίσηΝέα Ζηλανδίανομοθεσίαπεριβάλλον