Κόσμος | 28.04.2022 13:32

Η Τουρκία απελαύνει δεκάδες μέλη της Χαμάς

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία απέλασε δεκάδες μέλη της Χαμάς σε μια προσπάθεια να επιδιορθώσει τους δεσμούς της με το Ισραήλ. Κάποια από τα μέλη, τα οποία παρέδωσε η Τουρκία στο Τελ Αβίβ, έχουν δεσμούς με τη στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης, ανέφερε Παλαιστίνιος αξιωματούχος που μίλησε στην εφημερίδα Israel Hayom.

Οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με τη Χαμάς, τη στρατιωτική πτέρυγα των Παλαιστινίων μαχητών που κυβερνά το αποκλεισμένο παλαιστινιακό έδαφος της Γάζας, ήταν ένα από τα ζητήματα που συνέβαλαν στη διαρκή ένταση με το Ισραήλ. Η οργάνωση, η οποία έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, διατηρεί γραφείο στην Κωνσταντινούπολη. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι η αναθέρμανση των σχέσεων με την Τουρκία θα ήταν δυνατή μόνο εάν κλείσει τα γραφεία της οργάνωσης στο έδαφός της.

Οι απελάσεις επιβεβαιώθηκαν από τη λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar, που αναφέρει ότι τα μέλη της Χαμάς που έφυγαν από την Τουρκία δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν.

Η Τουρκία ζήτησε από τα μέλη της Χαμάς να εγκαταλείψουν τη χώρα τους τελευταίους μήνες και η ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησε μια λίστα με τα μέλη της ομάδας.

Οι Τούρκοι επικοινώνησαν με τη Χαμάς και τους είπαν: «Υποσχεθήκατε ότι δεν θα κάνετε κάτι τέτοιο εδώ, οπότε τώρα πρέπει να φύγετε», σύμφωνα με τις πηγές, χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο τι φέρεται να έκαναν οι αξιωματούχοι της Χαμάς.

ΤουρκίαΧαμάςΙσραήλειδήσεις τώρα