Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλη η αλήθεια γύρω από το «φάντασμα του Κιέβου» - Τελικά υπήρξε ποτέ ο θρυλικός πιλότος που «κατέρριψε 40 αεροπλάνα;»
NewsroomΠαρά το γεγονός ότι οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών της Ουκρανίας υστερούν δραματικά έναντι των Ρώσων, έχουν γίνει θρυλικοί. Και αυτό εν μέρει χάρη στην ιστορία ενός υποτιθέμενου ιπτάμενου άσου που ονομάστηκε «Φάντασμα του Κιέβου».
Τελικά υπάρχει το «φάντασμα του Κιέβου»;
Αυτός ο ήρωας λέγεται ότι έχει καταρρίψει έως και 40 εχθρικά αεροπλάνα - ένα απίστευτο κατόρθωμα σε ένα θέατρο πολέμου όπου η Ρωσία ελέγχει τον ουρανό, μεταδίδει το BBC που προσπαθεί να ανακαλύψει τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τον μύθο αυτό. Αλλά τώρα η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας προειδοποίησε στο Facebook ότι το «Φάντασμα του Κιέβου είναι ένας υπερήρωας-θρύλος του οποίου ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε από Ουκρανούς!».
«Ζητάμε από την ουκρανική κοινότητα να μην παραμελεί τους βασικούς κανόνες διάδοσης των πληροφοριών», αναφέρει το μήνυμα, προτρέποντας τους ανθρώπους να «ελέγχουν τις πηγές των πληροφοριών, πριν τις διαδώσουν».
Νωρίτερα δημοσιεύματα είχαν κατονομάσει ως το «φάντασμα του Κιέβου» τον Stepan Tarabalka, 29 ετών. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι σκοτώθηκε σε μάχη στις 13 Μαρτίου και τιμήθηκε μετά θάνατον με το μετάλλιο του Ήρωα της Ουκρανίας. Τώρα, η πολεμική αεροπορία τονίζει ότι «ο Tarabalka δεν είναι το "φάντασμα του Κιέβου" και δεν χτύπησε 40 αεροπλάνα».
Περιγράφει το «Φάντασμα του Κιέβου» ως «μια συλλογική εικόνα των πιλότων της 40ης ταξιαρχίας τακτικής αεροπορίας της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι υπερασπίζονται τον ουρανό πάνω από την πρωτεύουσα», και όχι το πολεμικό ρεκόρ ενός μεμονωμένου ανθρώπου.
Για εβδομάδες, οι Ουκρανοί δεν είχαν ένα όνομα που να ταιριάζει με το «φάντασμα του Κιέβου» - αλλά αυτό δεν εμπόδισε την ιστορία να γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτό φυσικά έπαιξαν ρόλο και οι ουκρανοί που ενθάρρυναν τις ιστορίες γύρω από τον μυστηριώδη πιλότο.
Χρησιμοποιήθηκε ως εμπορικό σήμα από έναν ουκρανικό κατασκευαστή μοντέλων αεροσκαφών, ενώ η Ουκρανή Iryna Kostyrenko παρουσίασε ένα στρατιωτικό σήμα εμπνευσμένο από τον θρύλο. Και το υπουργείο Άμυνας ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο που εξυμνεί τον ηρωισμό του Tarabalka.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν στο BBC ότι αμφιβάλλουν ότι ένας πιλότος θα μπορούσε να καταρρίψει έως και 40 ρωσικά αεροσκάφη.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός ιστορικός Mikhail Zhirohov χαρακτήρισε την ιστορία του «φαντάσματος του Κιέβου» ως «προπαγάνδα για την ανύψωση του ηθικού». Μιλώντας στο BBC από το Τσερνίχιβ, είπε ότι στις «αρχές του πολέμου οι Ρώσοι κυριαρχούσαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο, οπότε ένας Ουκρανός πιλότος «θα μπορούσε να καταρρίψει μόνο δύο ή τρία».
«Είναι απαραίτητη αυτή η προπαγάνδα, επειδή οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι μικρότερες και πολλοί πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να είμαστε ισάξιοι μαζί τους [με τους Ρώσους]. Το χρειαζόμαστε αυτό σε καιρό πολέμου», δήλωσε.
Το γεγονός ότι οι Ουκρανοί πιλότοι εξακολουθούν να αρνούνται στη Ρωσία την απόλυτη κυριαρχία στον ουρανό, πετώντας κατώτερα, παλαιότερα ρωσικής σχεδίασης MiG-29, ενέπνευσε αυτόν τον σύγχρονο μύθο. Με όλη τη στρατιωτική της δύναμη, η Ρωσία είχε περισσότερους από δύο μήνες για να εξουδετερώσει την αεράμυνα της Ουκρανίας - και απέτυχε.
Οι ουκρανικές αρχές τροφοδότησαν τον θρύλο του «φαντάσματος του Κιέβου» μόλις λίγες ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου.
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) έδειξε έναν πιλότο μαχητικού στην υπηρεσία μηνυμάτων Telegram, με μια λεζάντα που αποκαλούσε το «Φάντασμα του Κιέβου» «άγγελο» για την κατάρριψη 10 ρωσικών αεροσκαφών. Όμως δεν κατονόμασε τον πιλότο, ενώ δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν αργότερα ότι η φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε ήταν παλιά.
Ένας Ουκρανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας δήλωσε στο BBC ότι η ιστορία του «Φαντάσματος του Κιέβου», «βοήθησε στην ανύψωση του ηθικού σε μια εποχή που οι άνθρωποι χρειάζονται απλές ιστορίες».
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό