Κόσμος | 03.05.2022 18:43

Ο Πούτιν σκληραίνει τη στάση του κατά της Δύσης; Υπέγραψε διάταγμα για επιβολή κυρώσεων και ζήτησε από τον Μακρόν να σταματήσει η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία

Newsroom

Διάταγμα για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε αντίποινα για «εχθρικές ενέργειες ορισμένων ξένων κρατών και διεθνών οργανισμών» υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Παράλληλα, ζητά η Δύση να «κόψει» την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο, ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα άτομα ή τις οντότητες που μπορεί να επηρεαστούν από τα μέτρα. Σύμφωνα με το διάταγμα, πάντως, η Ρωσία θα απαγορεύσει την εξαγωγή προϊόντων και πρώτων υλών σε άτομα και οντότητες στα οποία επέβαλε κυρώσεις.

Το διάταγμα απαγορεύει επίσης τις συναλλαγές με ξένους υπηκόους και οντότητες που πλήττονται από τις ρωσικές κυρώσεις και επιτρέπει σε Ρώσους ομολόγους τους να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντί τους.

Βάσει του διατάγματος, η ρωσική κυβέρνηση έχει 10 ημέρες προκειμένου να συντάξει καταλόγους ξένων προσώπων και εταιρειών σε βάρος των οποίων θα επιβληθούν κυρώσεις, καθώς και να ορίσει «επιπλέον κριτήρια» για τις συναλλαγές που μπορεί να υπόκεινται σε περιορισμούς.

Ο Πούτιν ζήτησε από τον Μακρόν να σταματήσει να προμηθεύει η Δύση όπλα στην Ουκρανία

Σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας περίπου δύο ωρών που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε -όπως αναφέρει το Κρεμλίνο- να πάψει η Δύση να προμηθεύει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και να ασκήσει πίεση στο Κιέβο με στόχο την αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε επίσης πως το Κίεβο «δεν έχει προετοιμαστεί για σοβαρή δουλειά» στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Την ίδια ώρα, οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία συνεχίζονται, με τους Ρώσους να φαίνεται πως βομβαρδίζουν εκ νέου το εργοστάσιο επειδή Ουκρανοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν την εκεχειρία που κηρύχθηκε εκεί για να μετακινηθούν σε καλύτερες θέσεις, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Κηρύχθηκε εκεχειρία, άμαχοι έπρεπε να απομακρυνθούν από το έδαφος της Αζοφστάλ. Ουκρανοί στρατιωτικοί και του (τάγματος) Αζόφ, που βρίσκονται στο εργοστάσιο, το εκμεταλλεύτηκαν. Βγήκαν από τα υπόγεια, πήραν θέσεις βολής στο έδαφος και στα κτίρια του εργοστασίου», συμπληρώνει το υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το RIA.

«Τώρα, μονάδες του ρωσικού στρατού και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, χρησιμοποιώντας το πυροβολικό και την αεροπορία, αρχίζουν να καταστρέφουν αυτές τις θέσεις βολής», καταλήγει το ρωσικό υπουργείο στη σχετική ανακοίνωσή του.

Εμανουέλ ΜακρόνΟυκρανίαειδήσεις τώραΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαπόλεμοςκυρώσεις