Καμπανάκι από τον Κινέζο πρόεδρο Σι στον Σολτς - «Πρέπει να δράσουμε για να μην εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία σε μη διαχειρίσιμη κατάσταση»
NewsroomΜε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ επικοινώνησε τη Δευτέρα 9 Μαΐου ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με κύριο θέμα συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία που δεν φαίνεται να παρουσιάζει σημάδια αποκλιμάκωσης.
Ο πρόεδρος της Κίνας είπε στον κ. Σολτς ότι πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες για να μην εξελιχθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία σε μια «μη διαχειρίσιμη κατάσταση», μετέδωσε το κινεζικό κρατικό ραδιόφωνο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε μέσω βιντεοκλήσης που είχαν οι δύο ηγέτες: «πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να αποφευχθεί η όξυνση και η επέκταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση».
Ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε επίσης τη Γερμανία να συμμετάσχει στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ασφάλειας. Πρόκειται για ένα ευρύ αλλά ασαφές πλαίσιο που έχει προτείνει ο Σι τον περασμένο μήνα και το οποίο υποστηρίζει την αρχή της «αδιαίρετης ασφάλειας», μια έννοια που επικαλέστηκε η Ρωσία για να δικαιολογήσει την επίθεσή της στην Ουκρανία.
Οι τεταμένες σχέσεις Γερμανίας - Κίνας
Οι Γερμανοί πολιτικοί ηγέτες έχουν επανειλημμένα παραπονεθεί ότι ο ίδιος ο Σι δεν ασκεί επιρροή ή πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να τερματίσει τον πόλεμο. Μάλιστα στο πρώτο του ταξίδι ως καγκελάριος στην Ασία στα τέλη Απριλίου, ο Σολτς επισκέφθηκε την Ιαπωνία, αποφεύγοντας την Κίνα, αν και η προκάτοχός του, Άνγκελα Μέρκελ, διατηρούσε καλές σχέσεις με τον ασιατικό γίγαντα
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απογοήτευση των Γερμανών για την υποστήριξη της Κίνας προς τον Πούτιν φαίνεται ότι οδήγησαν σε επανεκτίμηση των σχέσεων με το Πεκίνο.
Έξαλλου από την έναρξη του πολέμου η Κίνα παρέχει στον Πούτιν πολιτική υποστήριξη, τονίζοντας τη «στρατηγική εταιρική σχέση» της με τη Μόσχα και παρουσιάζοντας τις ΗΠΑ και την προς ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ ως τις κύριες αιτίες της σύγκρουσης. Το Πεκίνο έχει επίσης επικρίνει έντονα τη σκληρή πολιτική κυρώσεων της ΕΕ έναντι της Μόσχας.
Σολτς: Ο Πούτιν θέλει να υποτάξει την Ουκρανία - Δεν θα γίνει δεκτή υπαγορευμένη ειρήνη
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, απευθυνόμενος με διάγγελμα στον γερμανικό λαό την Κυριακή για να τιμήσει την 77ή επέτειο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας υπογράμμισε ότι «ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να υποτάξει την Ουκρανία, να καταστρέψει τον πολιτισμό και την ταυτότητά της».
Επίσης δήλωσε ότι «δεν θα γίνει αποδεκτή μια υπαγορευμένη ειρήνη», ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο, εκφράζοντας ωστόσο και ανησυχία για τον κίνδυνο της κλιμάκωσής του.
Παράλληλα εξήγησε και υπερασπίστηκε την στάση που ακολουθεί απέναντι στη Ρωσία: «Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος κόστισε περισσότερα από 60 εκατομμύρια θύματα. Οι Γερμανοί διέπραξαν αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Είναι ακόμη πιο οδυνηρό να βιώνει κανείς ότι σήμερα, 77 χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου, η ωμή βία παραβιάζει και πάλι το νόμο στην καρδιά της Ευρώπης, ότι ο ρωσικός στρατός σκοτώνει στην Ουκρανία άνδρες, γυναίκες και παιδιά, μετατρέπει πόλεις σε ερείπια και επιτίθεται ακόμη και σε όσους προσπαθούν να διαφύγουν», αναφέρει ο κ. Σολτς στο μήνυμά του, σύμφωνα με προδημοσίευση αποσπασμάτων της δήλωσής του».
Στο διάγγελμά του ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε ακόμη στην παράδοση όπλων στην Ουκρανία και στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας, ενώ ευχαριστεί τους Γερμανούς για την προθυμία τους να υποδεχθούν Ουκρανούς πρόσφυγες. Εξέφρασε όμως και την ανησυχία του για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου και προειδοποιεί:
«Θα ήταν λάθος μας να μην το λάβουμε υπ' όψιν». Ταυτόχρονα όμως, είπε, «δεν θα πρέπει να μας παραλύει ο φόβος» και υπενθυμίζει ότι ο ίδιος έχει ορκιστεί να αποτρέψει το κακό για τον γερμανικό λαό.
«Η Γερμανία δεν επιτρέπεται να τολμήσει μόνη της. Η γερμανική αμυντική ικανότητα πρέπει να διατηρηθεί. Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα που να βλάπτει τη Γερμανία και τους συμμάχους της περισσότερο από τη Ρωσία. Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα λάβει απόφαση η οποία θα μπορούσε να μετατρέψει το ΝΑΤΟ σε εμπόλεμο μέρος», τόνισε.
- Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
- Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
- Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
- Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»