Κόσμος|09.05.2022 23:20

Χάος στη Σρι Λάνκα: Παραίτηση του πρωθυπουργού μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων - Πυρά στην κατοικία του

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)

Πυρά ακούστηκαν τη Δευτέρα, 9 Μαΐου, από την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού της Σρι Λάνκα, αφού χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατάφεραν να εισβάλουν στο πρωθυπουργικό συγκρότημα, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα για να απωθήσει τους διαδηλωτές που νωρίτερα δέχτηκαν επίθεση από τους υποστηρικτές του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Μαχίντα Ρατζαπάκσα. Στις συγκρούσεις αυτές σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι ενώ περισσότεροι από 189 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της αστυνομίας. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Ουιρακετίγια, όπου ένα μέλος του κυβερνώντος κόμματος άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών.

Ο Ρατζαπάκσα υπέβαλε το πρωί την παραίτησή του καθώς συνεχίζεται η χειρότερη οικονομική κρίση που έχει αντιμετωπίσει το νησί από την ανεξαρτησία του και η οποία έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες διαδηλώσεις. Ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, στον οποίο υπέβαλε την παραίτησή του, είναι ο μικρότερος αδελφός του.

Αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης οι πολίτες

Εδώ και μήνες, το νησί αυτό των 22 εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα. Αυτή η χωρίς προηγούμενο κρίση, που αποδίδεται στην πανδημία του κορονοϊού, η οποία στέρησε από τη χώρα τα έσοδα του τουριστικού τομέα, επιδεινώθηκε από μια σειρά κακών πολιτικών αποφάσεων, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Ο πληθυσμός διαδηλώνει εδώ και εβδομάδες κατηγορώντας τον πρόεδρο Ρατζαπάκσα και τον πρωθυπουργό αδελφό του ότι βύθισαν τη χώρα στην κρίση και απαιτεί την παραίτησή τους.

Το χρονικό της παραίτησης του πρωθυπουργού

Οι πολιτικές αναταραχές στη χώρα έχουν ξεκινήσει από τον Μάρτιο, με συνεχόμενες διαδηλώσεις που, συχνά, γίνονται βίαιες. Η οργή του κόσμου αυξάνεται, ενώ η χώρα ζει τη χειρότερη οικονομικής κρίση στην ιστορία της, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της από τη Βρετανία, το 1948.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αστυνομία, στην πρωτεύουσα του νησιωτικού κράτους, το Κολόμπο, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος και αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Σύμφωνα με την αστυνομία, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε λεωφορεία που μετέφεραν τοπικούς αξιωματούχους οι οποίοι ταξίδευαν στο Κολόμπο το πρωί της Δευτέρας για να συμμετάσχουν σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με το CNN που βρίσκεται εκεί, στους δρόμους του Κολόμπο έχουν αναπτυχθεί και στρατιωτικές δυνάμεις ενώ, δεν άργησε και να κυκλοφορήσει η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Ρατζαπάκσα σχετικά με την παραίτησή του.

«Πριν από λίγα λεπτά, ο πρωθυπουργός Μαχίντα Ρατζαπάκσα απέστειλε την επιστολή παραίτησής του στον πρόεδρο Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα», ανέφερε η ανακοίνωση την οποία μετέδωσε το Reuters. «Πολλαπλοί ενδιαφερόμενοι έχουν υποδείξει ότι η καλύτερη λύση στην παρούσα κρίση είναι ο σχηματισμός μιας προσωρινής, διακομματικής κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, υπέβαλα την παραίτησή μου, ώστε τα επόμενα βήματα να γίνουν σύμφωνα με το Σύνταγμα», σημείωσε ο 76χρονος πρωθυπουργός. Η παραίτηση Ρατζαπάκσα ανακοινώθηκε μετά από ένα 24ωρο χάους και βίας, με αποκορύφωμα την απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα. Τα βίαια επεισόδια ξεκίνησαν όταν εκατοντάδες υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος συγκεντρώθηκαν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία. Στο σημείο ήταν συγκεντρωμένοι και υποστηρικτές της κυβέρνησης, κάποιοι εκ των οποίων ήταν οπλισμένοι με σιδερόβεργες, ενώ η αστυνομία που ήταν στο σημείο δεν έκανε τίποτα για να τους σταματήσει. Οι κυβερνητικοί επιτέθηκαν στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ενώ, από τις αστυνομικές δυνάμεις, έγινε χρήση δακρυγόνων και ρίψη νερού ενώ δεκάδες παραστρατιωτικοί με ασπίδες και κράνη αναπτύχθηκαν για να κρατήσουν τις δύο ομάδες χωριστά μετά τις αρχικές συγκρούσεις. «Καταδικάζω σθεναρά τις βίαιες πράξεις που λαμβάνουν χώρα από όσους υποκινούν και συμμετέχουν, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Η βία δεν θα λύσει τα προβλήματα του σήμερα», ανέφερε σε ένα tweet ο πρόεδρος Ρατζαπάκσα.

Σρι Λάνκαεπεισόδιααντικυβερνητικές διαδηλώσειςοικονομική κρίσηΚορονοϊόςειδήσεις τώραπαραίτησηπρωθυπουργόςπανδημία