Κόσμος|13.05.2022 14:14

«Βόμβα» Ερντογάν: Δεν βλέπουμε θετικά το θέμα της ένταξης Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Μαρία Ζαχαράκη

«Δεν βλέπουμε θετικά το θέμα της ένταξης Φινλανδίας Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δήλωσή του. Ο ίδιος ανέφερε πως η Συμμαχία στο παρελθόν είχε κάνει το ίδιο λάθος με την Ελλάδα

Ο Ερντογάν προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά τη Σουηδία και τη Φινλανδία παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά εμείς δεν το βλέπουμε θετικά, γιατί παλαιότερα, προηγούμενες κυβερνήσεις από εμάς έκαναν ένα λάθος σχετικά με την Ελλάδα στο θέμα του ΝΑΤΟ. Και γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας κατά της Τουρκίας παίρνοντας το ΝΑΤΟ από πίσω της. Για αυτό δεν θέλουμε να κάνουμε ως Τουρκία ένα δεύτερο λάθος».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε επίσης αν θέλει να σχολιάσει τη στάση που -σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ- θα επιδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ όσον αφορά την πώληση F-16 στην Τουρκία: «Τα μηνύματα που θα δώσει ο Μητσοτάκης εκεί πέρα σε εκείνους (στις ΗΠΑ) είναι ένα άλλο θέμα. Επομένως, ειδικά αφού ακούσουμε τις δηλώσεις Μπάιντεν και μετά θα τοποθετηθούμε».

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι ένας άλλος λόγος που δεν βλέπει θετικά την ένταξη των 2 σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, είναι η υποστήριξή που δίνουν τόσο εκείνες όσο κι οι ΗΠΑ στην τρομοκρατία.

«Δυστυχώς, οι σκανδιναβικές χώρες φιλοξενούν και αγκαλιάζουν σαν μανάδες τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ΡΚΚ και το DHKP-C κι όχι μόνο αυτό, τους βάζουν και μέσα στα κοινοβούλιά τους. Επομένως δεν είναι δυνατό εμείς μετά από όλα αυτά να είμαστε θετικοί. Επίσης, το YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση και το YPG είναι το ίδιο με το PKK. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε αυτό το λάθος της Αμερικής», είπε και συνέχισε:

«Η Αμερική δυστυχώς έχει δώσει κάθε είδους οικονομική υποστήριξη ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση PKK, ενάντια σε όλες τις οργανώσεις στη βόρεια Συρία. Με φορτηγά έστελνε εξοπλισμό και πυρομαχικά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να δένουμε τα μάτια μας απέναντι στους τρομοκράτες. Κι αυτό λέμε αυτό σε χώρες φιλικές προς εμάς. Κάνεις λάθος, κάνε το σωστό».

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται με φόντο τις προσθέσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που αλλάζει άρδην την μεταψυχροπολεμική αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης. Μάλιστα τις τελευταίες κυκλοφορούν σενάρια και για βέτο της Τουρκίας στην ένταξη των δύο χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Υπάρχει κίνδυνος βέτο;

Σύμφωνα με τη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν αναμένεται να επηρεάσουν την ψήφο της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ. Όπως και στο παρελθόν, η απόφαση της Άγκυρας για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, τις οποίες η Ρωσία έχει απειλήσει, θα καθοριστεί από τις σχέσεις των διμερών σχέσεων που έχει η Τουρκία με την καθεμία χώρα, δηλαδή τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως εκτιμά η εφημερίδα που βρίσκεται πολύ κοντά στο προεδρικό, η ψήφος ενδέχεται να είναι θετική για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην απόφαση της Τουρκίας η «συμπάθεια» που δείχνει η Στοκχόλμη σε αυτό που η Άγκυρα ονομάζει κουρδική τρομοκρατία.

Η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τον βορρά ενοχλεί τη Ρωσία κι η Τουρκία θα εξετάσει το θέμα υπό το πρίσμα να μην διαταράξει αφενός τη δομή του ΝΑΤΟ και αφετέρου την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις στην ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής.

«Όρος» της Άγκυρας, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ο διάλογος για την ασφάλεια, που έχει παραμεληθεί εδώ και πολλά χρόνια μεταξύ της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ, να αυξηθεί και να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια, ιδίως όσον αφορά την υποστήριξη που παρέχεται στην τρομοκρατία.

Οι συζητήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιφυλάξεις της Τουρκίας έχουν ήδη αρχίσει από τις δυτικές χώρες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ψήφος της Άγκυρας, κάτι που μπορεί -όπως αφήνει Yeni Safak να υπονοηθεί- θα φέρει θετικά ανταλλάγματα. «Η ψήφος αυτή μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και για εξομάλυνση των σχέσεων με τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ».

ΦινλανδίαΝΑΤΟΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣουηδίαειδήσεις τώρα