Αμηχανία σε Σουηδία και Φινλανδία μετά τις ενστάσεις Ερντογάν για είσοδο στο ΝΑΤΟ: Ξεκινούν συνομιλίες για να αρθούν τα τουρκικά εμπόδια
NewsroomΣε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή και να αρθούν οι ενστάσεις της Τουρκίας για την είσοδο στο ΝΑΤΟ, Σουηδία και Φινλανδία σχεδιάζουν να συζητήσουν με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης. Οι συνομιλίες θα λάβουν χώρα στο Βερολίνο.
Μπαράζ συναντήσεων στο Βερολίνο για να καμφθούν οι αντιστάσεις της Άγκυρας
Η Σουηδή υπουργός Αν Λίντε «θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει την πιθανή σουηδική υποψηφιότητα» με τον Τούρκο ομόλογό της κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών του ΝΑΤΟ, στην οποία είναι προσκεκλημένες η Σουηδία και η Φινλανδία, ανέφερε σε δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ελπίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε θετικά μηνύματα και από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Πολλοί από τους 30 συμμάχους έχουν εκφράσει δημόσια ισχυρή υποστήριξη για τη Σουηδία και τη Φινλανδία», συμπλήρωσε.
«Η τουρκική κυβέρνηση δεν μας έστειλε απευθείας αυτού του είδους το μήνυμα», τόνισε η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να «συνεχίσει τη συζήτηση» με τον Τούρκο υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε υπομονή σε αυτές τις διαδικασίες και αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη... Ας προχωρήσουμε βήμα-βήμα», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η Φινλανδία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η σημερινή δήλωση Ερντογάν φαίνεται να αποτέλεσε έκπληξη για το Ελσίνκι, αφού ο Χααβίστο επισκέφτηκε την Τουρκία δύο φορές τους τελευταίους μήνες και ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν στις αρχές Απριλίου. Μετά από αυτό το τηλεφώνημα, ο Νιινίστο έγραψε στο Twitter: «Η Τουρκία υποστηρίζει τους στόχους της Φινλανδίας».
Η δήλωση Ερντογάν και η διαδικασία
Η ένταξη ενός νέου μέλους στην Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτεί ομοφωνία. Έτσι, η Τουρκία μπορεί να μπλοκάρει τις υποψηφιότητες των δύο σκανδιναβικών χωρών, που αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δήλωσή του ανέφερε πως «δεν βλέπουμε θετικά το θέμα της ένταξης Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ». Ο ίδιος ανέφερε πως η Συμμαχία στο παρελθόν είχε κάνει το ίδιο λάθος με την Ελλάδα.
Ο Ερντογάν προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά τη Σουηδία και τη Φινλανδία παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά εμείς δεν το βλέπουμε θετικά, γιατί παλαιότερα, προηγούμενες κυβερνήσεις από εμάς έκαναν ένα λάθος σχετικά με την Ελλάδα στο θέμα του ΝΑΤΟ. Και γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας κατά της Τουρκίας παίρνοντας το ΝΑΤΟ από πίσω της. Για αυτό δεν θέλουμε να κάνουμε ως Τουρκία ένα δεύτερο λάθος».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε επίσης αν θέλει να σχολιάσει τη στάση που -σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ- θα επιδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ όσον αφορά την πώληση F-16 στην Τουρκία: «Τα μηνύματα που θα δώσει ο Μητσοτάκης εκεί πέρα σε εκείνους (στις ΗΠΑ) είναι ένα άλλο θέμα. Επομένως, ειδικά αφού ακούσουμε τις δηλώσεις Μπάιντεν και μετά θα τοποθετηθούμε».
Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι ένας άλλος λόγος που δεν βλέπει θετικά την ένταξη των 2 σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, είναι η υποστήριξή που δίνουν τόσο εκείνες όσο κι οι ΗΠΑ στην τρομοκρατία.
«Δυστυχώς, οι σκανδιναβικές χώρες φιλοξενούν και αγκαλιάζουν σαν μανάδες τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ΡΚΚ και το DHKP-C κι όχι μόνο αυτό, τους βάζουν και μέσα στα κοινοβούλιά τους. Επομένως δεν είναι δυνατό εμείς μετά από όλα αυτά να είμαστε θετικοί. Επίσης, το YPG είναι τρομοκρατική οργάνωση και το YPG είναι το ίδιο με το PKK. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε αυτό το λάθος της Αμερικής», είπε και συνέχισε:
«Η Αμερική δυστυχώς έχει δώσει κάθε είδους οικονομική υποστήριξη ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση PKK, ενάντια σε όλες τις οργανώσεις στη βόρεια Συρία. Με φορτηγά έστελνε εξοπλισμό και πυρομαχικά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να δένουμε τα μάτια μας απέναντι στους τρομοκράτες. Κι αυτό λέμε αυτό σε χώρες φιλικές προς εμάς. Κάνεις λάθος, κάνε το σωστό».
Η τοποθέτηση αυτή έρχεται με φόντο τις προσθέσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που αλλάζει άρδην την μεταψυχροπολεμική αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης. Μάλιστα τις τελευταίες κυκλοφορούν σενάρια και για βέτο της Τουρκίας στην ένταξη των δύο χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό