Κόσμος|14.05.2022 12:21

Πραξικόπημα για ανατροπή Πούτιν «βλέπει» Ουκρανός υποστράτηγος και λέει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει καρκίνο

Newsroom

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας λέει ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία πηγαίνει τόσο καλά, που θα φτάσει σε σημείο καμπής στα μέσα Αυγούστου ενώ θα έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για την πιο ακριβή και αισιόδοξη πρόβλεψη ανώτερου Ουκρανού αξιωματούχου μέχρι στιγμής.

Μιλώντας αποκλειστικά στο Sky News, ο υποστράτηγος Kyrylo Budanov δήλωσε επίσης ότι ένα πραξικόπημα για την απομάκρυνση του Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στη Ρωσία και ότι ο Ρώσος ηγέτης είναι σοβαρά άρρωστος από καρκίνο.

Ποιος είναι ο Kyrylo Budanov

Σύμφωνα με την περιγραφή από το βρετανικό μέσο, το γραφείο του υποστράτηγου είναι σκοτεινό και γεμάτο με τα σύνεργα του πολέμου και της κατασκοπείας, σακιά άμμου στοιβαγμένα στα παράθυρά του, πολυβόλα στο πάτωμα και έναν εφεδρικό γεμιστήρα στο γραφείο του που χρησιμοποιείται ως βαρίδι για να μην φεύγουν τα χαρτιά.

Είναι εντυπωσιακά νέος για να ηγείται της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της χώρας του, μόλις 36 ετών, και μιλάει με την «στεγνή» ακρίβεια του επαγγέλματός του. Έδειξε ελάχιστα συναισθήματα, χαμογελώντας μόνο μία φορά καθώς είπε στα αγγλικά: «Είμαι αισιόδοξος».

Ο στρατηγός Kyrylo Budanov προέβλεψε σωστά πότε θα γινόταν η ρωσική εισβολή, όταν άλλοι στην κυβέρνησή της Ουκρανίας ήταν δημοσίως επιφυλακτικοί και τώρα λέει ότι είναι σίγουρος για την κατάληξήτης.

«Το σημείο καμπής θα είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Οι περισσότερες από τις ενεργές πολεμικές ενέργειες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ως αποτέλεσμα, θα ανανεώσουμε την ουκρανική ισχύ σε όλα τα εδάφη μας που έχουμε χάσει, συμπεριλαμβανομένου του Ντονμπάς και της Κριμαίας», σχολίασε.

Η τακτική της Ρωσίας δεν έχει αλλάξει παρά τη στροφή της προς τα ανατολικά λέει και η Ρωσία υφίσταται τεράστιες απώλειες αν και δεν θα ήθελε να αναφερθεί σε ουκρανικές απώλειες.

Η Ρωσία είναι απλώς μια «ορδή ανθρώπων με όπλα»

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν εκπλήσσεται από τις υποχωρήσεις της Ρωσίας στον πόλεμο. «Γνωρίζουμε τα πάντα για τον εχθρό μας. Γνωρίζουμε για τα σχέδιά τους σχεδόν τη στιγμή που γίνονται. Η Ευρώπη βλέπει τη Ρωσία ως μια μεγάλη απειλή. Φοβούνται την επιθετικότητά της. Πολεμάμε τη Ρωσία εδώ και οκτώ χρόνια και μπορούμε να πούμε ότι αυτή η πολυδιαφημισμένη ρωσική δύναμη είναι ένας μύθος» είπε και συμπλήρωσε: «Δεν είναι τόσο ισχυρή όσο αυτή. Είναι μια ορδή ανθρώπων με όπλα».

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν απωθηθεί σχεδόν μέχρι τα σύνορα γύρω από το Χάρκοβο, λέει, και μια πρόσφατη επίθεση σε δυνάμεις νοτιότερα που προσπαθούσαν να διασχίσουν το Siverskyy Donets προκάλεσε σημαντικές ζημιές. Τα επακόλουθά της έχουν καταγραφεί σε δραματικές αεροφωτογραφίες.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπέστησαν μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και τεθωρακισμένα και μπορώ να πω ότι όταν συνέβησαν τα πλήγματα του πυροβολικού πολλά από τα πληρώματα εγκατέλειψαν τον εξοπλισμό τους», δήλωσε ο στρατηγός Budanov.

«Αδύνατον να σταματήσει το πραξικόπημα» ο Πούτιν

Ο στρατηγός Μπουντάνοφ δήλωσε επίσης στο Sky News ότι η ήττα στην Ουκρανία θα οδηγήσει στην απομάκρυνση του ηγέτη της Ρωσίας και στη διάλυση της χώρας. «Θα οδηγήσει τελικά στην αλλαγή της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.

Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πραξικόπημα; «Ναι», απάντησε. «Κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και είναι αδύνατο να το σταματήσουμε», ανέφερε στη συνέχεια.

Υποστήριξε ότι ο κ. Πούτιν βρίσκεται σε «πολύ κακή ψυχολογική και σωματική κατάσταση και είναι πολύ άρρωστος». Ο Ρώσος ηγέτης έχει καρκίνο και άλλες ασθένειες, είπε.

Απέρριψε μάλιστα τους υπαινιγμούς ότι διαδίδει προπαγάνδα στο πλαίσιο του πολέμου της πληροφόρησης και ήταν βέβαιος για τους ισχυρισμούς του. «Είναι η δουλειά μου, είναι η δουλειά μου, αν όχι εγώ ποιος θα το μάθει αυτό;».

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει και στο παρελθόν αμφιβολίες για την ψυχική και σωματική υγεία του κ. Πούτιν και έχουν δηλώσει τη βεβαιότητά τους ότι τελικά θα νικήσουν, αλλά μέχρι αυτή τη συνέντευξη, κανείς δεν ήταν τόσο συγκεκριμένος και δεν είχε θέσει χρονοδιάγραμμα για τη νίκη, ένδειξη της αυξανόμενης αυτοπεποίθησής τους στο πεδίο της μάχης.

Βλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαειδήσεις τώραπραξικόπημαπόλεμοςΟυκρανία