Έρχεται επανάσταση: Τέλος οι µπαταρίες, τώρα τα κινητά φορτίζουν µε Wi-Fi
Θοδωρής ΛαΐναςΑνέκαθεν η αχίλλειος πτέρνα των κινητών τηλεφώνων ήταν η αυτονοµία τους. Τα περισσότερα µοντέλα χρειάζονταν φόρτιση έπειτα από κάποιες ώρες χρήσης, υποχρεώνοντας τους κατόχους τους να κυκλοφορούν παρέα µε τους φορτιστές και να αναζητούν πρίζες όταν βρίσκονταν έξω από τα σπίτια και τους χώρους εργασίας. Αν κάποιος δεν είχε µαζί του φορτιστή όταν το κινητό του τηλέφωνο ξέµενε από µπαταρία, «υπέφερε».
Ειδικά τα πρώτα χρόνια που κάθε µοντέλο είχε ξεχωριστό φορτιστή, η κατάσταση εξελισσόταν σε πραγµατικό κυνήγι θησαυρού. Ωστόσο, η εξέλιξη της τεχνολογίας έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι οι µπαταρίες των καινούργιων µοντέλων θα διαρκούσαν πολύ περισσότερο από τις προηγούµενες. Τελικά, συνέβη το ακριβώς αντίθετο…
Αυτό γιατί κάθε νέα γενιά συσκευών είχε µεν πολλές νέες εντυπωσιακές δυνατότητες σε σχέση µε τις παλαιότερες, αλλά αυτές ήταν τροµερά ενεργοβόρες. Οσο πιο προηγµένη ήταν µια συσκευή και όσο περισσότερες υπηρεσίες παρείχε στους κατόχους της τόσο πιο γρήγορα τελείωνε η µπαταρία. Αρχικά η βιοµηχανία των κινητών προσπάθησε να κατασκευάσει µπαταρίες που θα παρείχαν την απαραίτητη ενέργεια αλλά θα είχαν και µεγάλη αντοχή. Ο στόχος δεν επετεύχθη και κάποιοι επιστήµονες άρχισαν να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους φόρτισης.
Πριν από λίγες µέρες ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, του περίφηµου ΜΙΤ, ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν µια επαναστατική τεχνολογία µε την οποία καταργούνται οι µπαταρίες από τα κινητά τηλέφωνα και τη θέση τους παίρνει το… Wi-Fi!. Οι ερευνητές δηµιούργησαν ένα λεπτό ηλεκτρονικό φύλλο το οποίο θα ενσωµατώνεται στα κινητά. To φύλλο αυτό θα συλλέγει τα ηλεκτροµαγνητικά κύµατα των δικτύων ασύρµατης σύνδεσης µε το Internet και θα τα µετατρέπει σε ενέργεια µε την οποία θα λειτουργεί το τηλέφωνο.
Παρόµοιες τεχνολογίες φόρτισης κινητών τηλεφώνων µέσω ραδιοκυµάτων, ασύρµατων δικτύων και µαγνητικών πεδίων έχουν κάνει την εµφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, αλλά όλες απαιτούν την τοποθέτηση συσκευής πάνω ή πολύ κοντά σε κάποια ειδική βάση, γεγονός που και πάλι περιορίζει τον κάτοχο. Με την τεχνολογία των ερευνητών του ΜΙΤ το µόνο που θα έχει κάποιος να κάνει είναι να βρίσκεται σε έναν χώρο όπου υπάρχει Wi-Fi και το κινητό του τηλέφωνο θα φορτίζεται αυτόµατα.
- Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
- ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
- Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του