Κόσμος|16.05.2022 20:20

ΝΑΤΟ - Ερντογάν: Θα πούμε όχι στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας

Μαρία Ζαχαράκη

Σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο Αλγερίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «δεν μπορούμε να πούμε ναι στην ένταξή Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ γιατί θα είναι οι εκπρόσωποι των τρομοκρατών στη Συμμαχία».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έφερε πάλι το παράδειγμα της συμπεριφοράς και της στήριξης του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Ελλάδα ενώ είπε ότι η Συμμαχία υποστηρίζει την Ελλάδα κατά της Τουρκίας και το ίδιο θα γίνει κι αν ενταχθούν η Φινλανδία και η Σουηδία.

Σουηδία και Φινλανδία δεν εκδίδουν 33 μέλη ΡΚΚ και FETO

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι η Σουηδία και η Φινλανδία αρνούνται να εκδώσουν στην Τουρκία 33 άτομα - μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν FETO και του PKK.

Σύμφωνα με την Τουρκία, καμία θετική απάντηση δεν έχει δοθεί σε κανένα από τα 33 αιτήματα έκδοσης που υποβλήθηκαν, παρόλο που έχει υποβάλλει σχετικές δικαστικές αποφάσεις από τουρκικά δικαστήρια και αποδεικτικά στοιχεία για τη δράση αυτών των μελών.

Μάλιστα 19 από τα αιτήματα έκδοσης απορρίφθηκαν, 5 από αυτά έμειναν αναπάντητα, ενώ η διαδικασία για άλλα 9 αιτήματα έκδοσης (2 προς τη Φινλανδία και 7 προς τη Σουηδία) είναι ακόμη σε εξέλιξη.

«Πυρά» Τσαβούσογλου

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου φάνηκε την Κυριακή, 15 Μαΐου, διαλλακτικός έναντι της Φινλανδίας, όμως κατηγόρησε τη Σουηδία για «προκλητικές» δηλώσεις κατά τις συνομιλίες στο Βερολίνο για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

«Οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας δεν είναι δυστυχώς εποικοδομητικές. Συνεχίζει να κάνει προκλητικές δηλώσεις», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους στο Βερολίνο, στο περιθώριο της άτυπης συόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ατολαντικής συμμαχίας.

Ο τούρκος υπουργός υιοθέτησε αντίθετα έναν πιο διαλλακτικό τόνο έναντι της Φινλανδίας, για την οποία δήλωσε πως δείχνει «μεγάλο σεβασμό» για τις «ανησυχίες» της Άγκυρας.

«Όμως δεν βλέπουμε το ίδιο και από τη Σουηδία», επέμεινε.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την Παρασκευή την αντίθεσή του στην ένταξη αυτών των δύο χωρών, κατηγορώντας τις ότι χρησιμεύουν ως «πανδοχείο για τους τρομοκράτες του PKK», του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, αλλά και από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

«Υποστηρίζουμε ανέκαθεν την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ. (...) Όμως το γεγονός ότι αυτές οι δύο χώρες είναι σε επαφή με τα μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, το ότι η Σουηδία τους στέλνει όπλα και το ότι επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές αμυντικού υλικού προς την Τουρκία, αντιβαίνουν στο πνεύμα της συμμαχίας», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

Κατά τη συνάντησή του με τους δύο υπουργούς, αυτοί οι τελευταίοι του έκαναν προτάσεις με στόχο να «απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε πως περιμένει να δει «τις εγγυήσεις» που θα προταθούν από τις δύο χώρες.

«Πρέπει οπωσδήποτε να μπει ένα τέλος στην υποστήριξη των τρομοκρατικών οργανώσεων και να αρθούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές προς την Τουρκία. Δεν το λέω για να κάνω παζάρι, αλλά επειδή αυτό σημαίνει να είναι κανείς σύμμαχος», επέμεινε.

Η Σουηδία καταθέτει και επισήμως αίτημα ένταξης στη Συμμαχία

Όπως αναμενόταν από το βράδυ της Κυριακής, η Σουηδία αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική της ουδετερότητας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και προχωρά και επισήμως στην ένταξη στο ΝΑΤΟ

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο επισήμως, η Σουηδία συντάσσεται με την Φινλανδία και υποβάλλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Πρωθυπουργός Σουηδίας: Το καλύτερο για την ασφάλεια της χώρας και του λαού η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Tην είδηση για την κατάθεση επίσημου αιτήματος για ένταξη στο ΝΑΤΟ είχε προαναγγείλει η πρωθυπουργός της χώρας καθώς στη συνέντευξη που παραχώρησε η πρωθυπουργός της χώρας Μαγκνταλένα Αντερσον την Κυριακή στη Στοκχόλμη, επισήμανε ότι, «θα διασφαλίσω ότι υπάρχει ευρεία κοινοβουλευτική υποστήριξη στη Βουλή για την αίτηση ένταξης της Σουηδίας και στη συνέχεια θα λάβουμε μία κυβερνητική απόφαση», προσθέτοντας ότι η κοινή υποψηφιότητα στο ΝΑΤΟ με τη Φινλανδία είναι το καλύτερο για τη Σουηδία και την ασφάλειά της, πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Χρειαζόμαστε τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Οι ανάγκες ασφαλείας της Σουηδίας υπηρετούνται με το καλύτερο τρόπο από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε η Μαγκνταλένα Αντερσον, αφού το κόμμα της, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, άλλαξε την πολιτική του γραμμή εγκαταλείποντας την πάγια άρνησή του για ένταξη της χώρας στη Συμμαχία, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και του σουηδικού λαού είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η σουηδή πρωθυπουργός. «Πιστεύουμε ότι η Σουηδία χρειάζεται τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ το κυβερνών κόμμα της χώρας

Παράλληλα, από την Κυριακή, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας έδωσε την έγκρισή του στην υποψηφιότητα της χώρας για την ένταξή της το ΝΑΤΟ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υποβολή αίτησης ένταξης στη Συμμαχία από τη σουηδική κυβέρνηση, ταυτόχρονα με τη Φινλανδία.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου την Κυριακή, 15 Μαΐου, η ηγεσία του αποφάσισε ότι το κόμμα «θα υποστηρίξει στην υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται σε ανακοίνωση, ανατρέποντας την πολιτική γραμμή που ακολουθούσε ανέκαθεν. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διευκρινίζει πάντως ότι είναι αντίθετο στην εγκατάσταση μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Σουηδίας, δύο στοιχεία που δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την ένταξη μίας χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία. Οι εσωτερικές διαβουλεύσεις έφεραν στο φως και διαφορετικές γνώμες στους κόλπους του κόμματος, καθώς εκδηλώθηκαν επικριτικές φωνές που θεωρούν ότι η απόφαση είναι εσπευσμένη ώστε η Σουηδία να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Φινλανδία. Η πρωθυπουργός και ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μαγκνταλένα Αντερσον θα δώσει συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη.

Με την αλλαγή της πολιτικής γραμμής των σοσιαλδημοκρατών, διαμορφώνεται ευρεία πλειοψηφία υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ στο σουηδικό κοινοβούλιο. Η σουηδική δεξιά υποστήριζε ήδη την ένταξη στη Συμμαχία, ενώ οι ακροδεξιοί Δημοκράτες της Σουηδίας τάσσονταν επίσης υπέρ αν η κίνηση γινόταν από κοινού με τη Φινλανδία. Το Ελσίνκι ανακοίνωσε την Κυριακή (15/05) την ιστορική υποψηφιότητά του στο ΝΑΤΟ, η οποία κατατίθεται τη Δευτέρα (16/05) στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας.

Ηνωμένες ΠολιτείεςΦινλανδίαειδήσεις τώραΝΑΤΟΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΡωσίαΤουρκία