Κόσμος|17.05.2022 15:41

«Ναι» από τη φινλανδική βουλή στο αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Newsroom

Το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε την Τρίτη με 188 ψήφους υπέρ και 8 κατά την πρόταση για την υποβολή αίτησης ένταξης στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μάτι Βάνχανεν.

Αισιόδοξος ο Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Τρίτη ότι είναι βέβαιος ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει τη Φινλανδία και τη Σουηδία στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα πιέσει για μια γρήγορη ένταξη.

Η ΕΕ έχει ήδη δεσμευτεί να υποστηρίξει τη Φινλανδία και τη Σουηδία, δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Λιχτενστάιν, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα ενισχύσει τις στρατιωτικές επαφές της με τις δύο σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες ήταν ουδέτερες.

Παραφωνία Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν θα πρέπει να μπουν στον κόπο να έρθουν στην Άγκυρα για να την πείσουν να εγκρίνει την υποψηφιότητά τους για το ΝΑΤΟ.
Η κυβέρνηση της Σουηδίας αποφάσισε επισήμως να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε τη Δευτέρα η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

Η Τουρκία αιφνιδίασε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι δεν θα δει θετικά τις αιτήσεις τους, επικαλούμενη κυρίως το ιστορικό τους ότι φιλοξενούν μέλη ομάδων που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.

Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θα εγκρίνει τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αποκαλώντας τη Σουηδία "εκκολαπτήριο" τρομοκρατικών οργανώσεων και προσθέτοντας ότι έχει τρομοκράτες στο κοινοβούλιο της.

«Καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει σαφή, ανοιχτή στάση απέναντι σε τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε ο Ερντογάν. «Πώς μπορούμε να τις εμπιστευτούμε;».

ΝΑΤΟΦινλανδίαειδήσεις τώρα