Κόσμος | 25.05.2022 16:46

Προκαλεί η Ακσενέρ: Η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε την καλή θέληση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ – Αιχμές κατά Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Υπέρ της άρνησης της κυβέρνησης Ερντογάν για διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και τη Φινλανδία τάχθηκε την Τετάρτη, 25 Μαΐου, η ακροδεξιά ηγέτης, Μεράλ Ακσενέρ, υποστηρίζοντας ότι οι δυτικές χώρες - μεταξύ των οποίων κι η Ελλάδα - έχουν καταχραστεί πολλές φορές την καλή θέληση της Τουρκίας.

H Ακσενέρ εξήγησε ότι «η έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ είχε ως αποτέλεσμα τον εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου και ότι η υποστήριξη που έδωσαν οι χώρες που αποσχίστηκαν από τη Σοβιετική Ρωσία και τη Γιουγκοσλαβία στο ΝΑΤΟ μετατράπηκε σε βοήθεια στο PKK». Η Τουρκία, σύμφωνα με την Ακσενέρ, έχει δύο σημαντικά συμφέροντα σε αυτό το σημείο.

«Πρέπει να δείξει την απαραίτητη αντίδραση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης και να απομακρύνει την τρομοκρατική οργάνωση από το έδαφός της. Επιπλέον, αυτό θα πρέπει να γίνει όχι μόνο από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά και από χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία και η Γαλλία, που ενδιαφέρονται για το μέλλον της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Δύσης».

Σόου Ερντογάν με την εξωτερική πολιτική 

Η αρχηγός του Καλού Κόμματος επέκρινε, ωστόσο, την τακτική που ακολούθησε ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να προβάλλει τις αντιρρήσεις του με «σιωπηλή διπλωματία και να τονιστούν οι κοινές απειλές. Αλλά δυστυχώς , ο κ. Ερντογάν κάνει το αντίθετο. Και όπως πάντα, προσπαθεί να μετατρέψει την εξωτερική πολιτική σε σόου εσωτερικής πολιτικής».

ΝΑΤΟΣουηδίαΜεράλ ΑκσενέρΦινλανδίαΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώρα