Κόσμος|26.05.2022 17:30

Τουρκική διαμεσολάβηση: Διάδρομο μέσω Βοσπόρου για εξαγωγές σιταριού συζητούν Άγκυρα, Μόσχα και Κίεβο

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία για να ανοίξει ένα διάδρομο μέσω του Βοσπόρου για εξαγωγή σιταριού από την Ουκρανία, σύμφωνα με ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters.

Διάδρομο μέσω Βοσπόρου για εξαγωγές σιταριού συζητούν Άγκυρα, Μόσχα και Κίεβο

Τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας έχουν αποκλειστεί μετά την εισβολή της Ρωσίας το Φεβρουάριο και περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν κολλήσει σε σιλό εκεί.

Η Ρωσία και η Ουκρανία καλύπτουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού και η έλλειψη εξαγωγών από την Ουκρανία συμβάλλει σε μια αυξανόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

«Η Τουρκία διαπραγματεύεται τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, επειδή οι συνομιλίες ήταν εμπιστευτικές.

«Με έναν διάδρομο που θα ανοίξει από την Τουρκία, αυτό το σιτάρι θα φτάσει στις αγορές. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ακόμη», πρόσθεσε το πρόσωπο.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο, φέρεται να δήλωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει έναν διάδρομο για τα πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα με αντάλλαγμα την άρση ορισμένων δυτικών κυρώσεων.

Δύο άλλα άτομα που γνωρίζουν το θέμα επιβεβαίωσαν επίσης τις συζητήσεις σχετικά με τη συμβολή της Τουρκίας για την αποστολή των σιτηρών από την Ουκρανία.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει παρακολουθώντας αυτές τις εξαγωγές από την Οδησσό μέσω της Μαύρης Θάλασσας, επειδή η Τουρκία παραδοσιακά είναι πολύ ισχυρή στη Μαύρη Θάλασσα και είναι έτοιμη να βοηθήσει», δήλωσε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η Τουρκία έχει ήδη δύο φρεγάτες, δύο υποβρύχια και μισή ντουζίνα πλοία περιπολίας και ταχείας επίθεσης στη Μαύρη Θάλασσα και πολλά άλλα θα μπορούσαν να κληθούν γρήγορα για μια τέτοια αποστολή, δήλωσε ο Γιορούκ Ισίκ, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Bosphorus Observer με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Θα μπορούσε υποθετικά να περιπολεί τη διαδρομή και επίσης να απενεργοποιεί νάρκες, τις οποίες η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγορούν η μία την άλλη ότι έχουν φυτέψει.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια για μία συμφωνία, λόγω των ρωσικών απαιτήσεων για άρση ορισμένων κυρώσεων ως αντάλλαγμα, λένε αξιωματούχοι και αναλυτές.

ΟυκρανίαπόλεμοςΤουρκίαΡωσία