Κόσμος|27.05.2022 16:10

Τι λέει η τουρκική αντιπολίτευση για την Ελλάδα - Επίθεση κατά Αρχιεπισκόπου Αμερικής

Μαρία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου γράφει: «Ο Μπαχτσελί πρότεινε την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι απαραίτητο για την Τουρκία, αλλά θα ήθελα να δω πόσο ειλικρινείς είναι ως κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ έχουν γεμίσει την Ελλάδα με βάσεις. Οι στόχοι τους είναι ξεκάθαροι. Ας φέρουν το κλείσιμο των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Τουρκία στην τουρκική εθνοσυνέλευση και θα το υποστηρίξουμε. Είμαστε τόσο ενάντια στους ξένους στρατιώτες στη χώρα μας όσο και ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Είστε έτοιμοι, εσείς που βρίσκεστε στην εξουσία; Ας είναι αυτή η λυδία λίθος της ειλικρίνειας σας. Το CHP είναι έτοιμο, περιμένουμε».

Η Διεύθυνση Πολιτικής για την Εθνική Ασφάλεια του Καλού Κόμματος εγκάλεσε την κυβέρνηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής, που βρίσκονται στην ατζέντα τις τελευταίες ημέρες. Για τις σχέσεις με την Ελλάδα, το Καλό Κόμμα δήλωσε: «Είναι σημαντικό ότι δεν υπήρξε έγκαιρη και επαρκής αντίδραση από την κυβέρνηση σε όσα συνέβησαν κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μπάιντεν, ο οποίος είχε συνάντηση τετ α τετ με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν μόνο μία φορά, αφότου έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ, φιλοξένησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον».

Επίθεση κατά Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρο

«Παρακολουθώντας τη δεξίωση που δόθηκε στον Λευκό Οίκο προς τιμή του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Αρχιεπίσκοπος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας των Ηνωμένων Πολιτειών ‘Λαμπρινιάδης’ [sic] [σσ. Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος], ο οποίος έχει στραφεί πολλές φορές κατά της Τουρκίας στο παρελθόν και είναι ακόμη Τούρκος πολίτης, χρησιμοποίησε τη φράση «δισεκατονταετηρίδα της ελληνικής επανάστασης» στην ομιλία του και ευχαρίστησε τους δύο ηγέτες για τη σθεναρή στήριξή τους στο «Οικουμενικό Πατριαρχείο». 

Μόλις μια εβδομάδα αργότερα, η κυβέρνηση αντέδρασε σε αυτό το θέμα με πολύ ιστορικό (!) τρόπο με τη δήλωση «Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης». Ως IYI, καταδικάζουμε έντονα τις απόψεις που διατυπώθηκαν και τις εικόνες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης. Υπενθυμίζουμε και πάλι ότι ο εξοπλισμός πολλών νησιών από την Ελλάδα, η ιδιοκτησία ορισμένων νησιών/νησίδων/βραχονησίδων και οι δηλώσεις της Ελλάδας για το ‘Ελληνικό Πατριαρχείο του Φαναριού’ είναι αντίθετες με τη Συνθήκη της Λωζάνης και δεν αποδεχόμαστε ποτέ ένα άνοιγμα στην παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης, που είναι ο τίτλος ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, χωρίς καθυστέρηση, σχετικά με τον Αρχιεπίσκοπο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας των Ηνωμένων Πολιτειών».

αντιπολίτευσηΝΑΤΟΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΤζο ΜπάιντενΤουρκίαειδήσεις τώρα