Σύνοδος Κορυφής: Σκληρό πρέσινγκ σε Όρμπαν για να συναινέσει σε ευρω-εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Ο λύσεις που εξετάζονται
NewsroomΟι διαπραγματεύσεις για το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ΕΕ βρίσκεται, μάλιστα, σε δύσκολη θέση καθώς η Ουγγαρία και ο Βίκτορ Όρμπαν διατηρούν σκληρή στάση στο ζήτημα.
Οι συνομιλίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με το ΑΠΕ -ΜΠΕ που επικαλείται ευρωπαϊκή πηγή, υπάρχει «πολιτική πίεση» για την επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είπε στην τοποθέτησή του ότι θα μπορούσε να δεχτεί το κείμενο ως έχει, ωστόσο ζήτησε επιπλέον εγγυήσεις σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο «ατύχημα». Πάντως, η ευρωπαϊκή πηγή επισήμανε ότι θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική συμφωνία απόψε.
Νέα προσθήκη στο κείμενο συμπερασμάτων για ικανοποίηση των απαιτήσεων Όρμπαν
Ένα νέο κείμενο υποβλήθηκε προς εξέταση από τους ηγέτες της ΕΕ σε μια ύστατη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα τελευταία αιτήματα της Ουγγαρίας σχετικά με τις κυρώσεις για το πετρέλαιο.
Το νέο κείμενο, σύμφωνα με το Politico, αναφέρει ότι όσον αφορά στην πρόταση για την επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καλεί το Συμβούλιο να την οριστικοποιήσει και να την εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, τον δίκαιο ανταγωνισμό, την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού και όσον αφορά τη σταδιακή εξάλειψη της εξάρτησής μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Σε περίπτωση αιφνίδιων διακοπών του εφοδιασμού, θα θεσπιστούν μέτρα έκτακτης ανάγκης για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού».
Στο νέο σχέδιο σημειώνεται επίσης ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα της προσωρινής εξαίρεσης του αργού πετρελαίου που παραδίδεται μέσω αγωγών, το συντομότερο δυνατόν».
Οι λύσεις που εξετάζονται για άρση στο αδιέξοδο
Πληροφορίες νωρίτερα ανέφεραν πως εξετάζεται η λύση της απαγόρευσης εισαγωγών στο δια θαλάσσης μεταφερόμενο πετρέλαιο καθώς και εξαίρεση των αγωγών, που είναι ζωτικής σημασίας για την Ουγγαρία. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Όρμπαν, που υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει «προς το παρόν» μια αποδεκτή «συμβιβαστική λύση» όσον αφορά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ζητώντας να δοθούν περισσότερες εγγυήσεις για τον ανεφοδιασμό της χώρας του.
«Δεν υπάρχει καμία συμβιβαστική λύση προς το παρόν» είπε στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου οι 27 θα συζητήσουν την υιοθέτηση του έκτου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Ο Όρμπαν είπε επίσης ότι η Ουγγαρία χρειάζεται εγγυήσεις πως θα μπορεί να αγοράζει πετρέλαιο δια της θαλάσσιας οδού εάν σταματήσουν οι παραδόσεις μέσω του αγωγού Ντρουζμπά.
«Το πρόβλημα για εμάς, για το οποίο μαχόμαστε σήμερα, είναι ότι αν συμβεί κάτι στο ρωσικό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγού (…) αν δεν έρχεται το πετρέλαιο, τότε θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να αγοράζουμε» πετρέλαιο που θα μεταφέρεται με πλοία. «Αυτή είναι η εγγύηση που χρειαζόμαστε», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται πως στο τραπέζι της Συνόδου οι ηγέτες των 27 χωρών μελών θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν για την επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο ενώ θα συζητήσουν επίσης την αμυντική και την ενεργειακή πολιτική της Ένωσης με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ ανέφερε σήμερα ότι μίλησε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής σε μια προσπάθεια να τον πείσει να υποστηρίξει το εμπάργκο πετρελαίου.
«Του επισήμανα ότι η ενότητα είναι πολύ σημαντική, προσπαθούσα να τον κάνει συμμετάσχει», δήλωσε ο Χέγκερ. «Τόνισα επίσης ότι τα χρήματα που δίνονται για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο χρηματοδοτούν τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία».
Σχετικά με τη θέση της Σλοβακίας, ο Χέγκερ δήλωσε ότι θα στηρίξει το ευρωπαϊκό εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα του θα μπορέσει να πάρει πετρέλαιο από τους γείτονές της σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού της.
«Υποστηρίζουμε πλήρως τις εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο -από την άλλη πλευρά, χρειαζόμαστε τη βοήθεια των εταίρων μας» είπε, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με το Politico.
«Ήμασταν πάντα ένας αξιόπιστος εταίρος στη διαμετακόμιση πετρελαίου και φυσικού αερίου», συμπλήρωσε. «Τώρα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα χρειαστούμε οι εταίροι μας που έχουν πρόσβαση στη θάλασσα να πράξουν το ίδιο».
Αισιοδοξία από το Λουξεμβούργο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει τελικά σε μια συμφωνία για το πετρελαϊκό εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε από πλευράς του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, προσερχόμενος στη Σύνοδο.
«Πάντα θα βρίσκουμε συμβιβαστικές λύσεις. Οι συνομιλίες συνεχίζονται. Όσο γίνονται συνομιλίες, είμαι αισιόδοξος», είπε στους δημοσιογράφους.
Στον «αέρα» το έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία
Ωστόσο, χαμηλές προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας για το έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία μέσα στις επόμενες 48 ώρες εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσερχόμενη στην έκτακτη Σύνοδο.
«Eργαστήκαμε πολύ σκληρά και με επιτυχία για τα πέντε πακέτα κυρώσεων ήδη. Ποτέ δεν ήταν εύκολο. Είναι το ίδιο τώρα με το έκτο πακέτο. Η Επιτροπή και η γαλλική προεδρία εργάζονται εντατικά τις τελευταίες ημέρες για να προχωρήσουμε με αυτό το πακέτο. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Έχει ωριμάσει σίγουρα» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής και σημείωσε πως «κλειδί» για την επιτυχία είναι η αλληλεγγύη με την Ουκρανία και η ενότητα της ΕΕ.
Παράλληλα, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, έδειξε συγκρατημένα αισιόδοξος πως θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να προδικάζεται η έκβαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πως διεξάγονται συζητήσεις με πραγματική θέληση για να υπάρξει συνεννόηση.
Την πεποίθηση πως «βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία» εξέφρασε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να πετύχουμε μία συμφωνία, η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία. Θεωρώ ότι οι επιμέρους ενστάσεις κρατών - μελών μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε, τελικά, στο επιθυμητό αποτέλεσμα», δήλωσε συγκεκριμένα.