Κόσμος|02.06.2022 09:04

«Σκληρό» πρωτοσέλιδο από το γαλλική Le Point: «Διαβολικό ζευγάρι» με κοινά ενδιαφέροντα ο Πούτιν με τον Ερντογάν

Newsroom

Ένα «διαβολικό ζευγάρι» με κοινά ενδιαφέρονται και πολλά άλλα κοινά είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το «σκληρό» εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού Le Point. Το άρθρο αναφέρεται στη συνεργασία που έχουν αναπτύξει οι δύο ηγέτες, κάνοντας λόγο για μια σχέση που «αναδιατυπώνει τις γεωπολιτικές ισορροπίες».

Σύμφωνα με το Le Point, οι δύο έχουν «υιοθετήσει» την ίδια τακτική διακυβέρνησης: «συγκεντρωτικοί, "πνίγουν" την αντιπολίτευση, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και τη Δικαιοσύνη που λειτουργεί με εντολές και μοιράζονται την ίδια αυτοκρατορική νοσταλγία αλλά και την ίδια απέχθεια για το δυτικό μοντέλο».

«Υπάρχουν καλοί λόγοι που συνεννοούνται», γράφει το γαλλικό περιοδικό: «Άλλωστε, οι δύο αυτοί άνδρες έχουν περίπου την ίδια ηλικία, 69 ετών είναι ο Πούτιν και 68 ο Ερντογάν. Αμφότεροι κυβερνούν για πολλά χρόνια. Και ελπίζουν να συνεχίσουν για πολλά ακόμη».

«Ο ένας είναι μονότονος και ψυχρός. Ο άλλος εκρηκτικός. Ωστόσο, οι Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλούν την ίδια γλώσσα. Τον Σεπτέμβριο του 2021, στη θερινή του κατοικία στο Σότσι, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, ο Ρώσος πρόεδρος καλωσορίζει θερμά τον Τούρκο πρόεδρο. Μερικές φορές οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες, αλλά φέρνουν θετικό αποτέλεσμα.

«Οι υπηρεσίες μας έμαθαν να βρίσκουν συμβιβασμούς που είναι αμοιβαία επωφελείς», είχε πει ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά από μια μακρά συνέντευξη.

 

«Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν μεγάλο όφελος να συνεχίσουν να ενισχύουν τις σχέσεις τους», υπογραμμίζει το γαλλικό περιοδικό.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΓαλλίαΤουρκίαΒλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώραΡωσία