Ερντογάν: Η Τουρκία εφαρμόζει τη δική της πολιτική πια!
Μαρία Ζαχαράκη«Η Τουρκία είναι πλέον μια ανεξάρτητη χώρα που μπορεί να καθορίσει και να εφαρμόσει τις δικές της προτεραιότητες σε επίπεδο πολιτικής και ασφαλείας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει ισχύ και δύναμη, που έχει αποκτήσει μόνη της χωρίς κηδεμονίες.
«Έχουμε κάνει όλα όσα μας είπαν ότι δεν μπορείτε να κάνετε μέχρι χθες και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Έχουμε πετύχει όλα όσα μας είπαν ότι δεν μπορείτε να κάνετε μέχρι χθες και συνεχίζουμε να πετυχαίνουμε περισσότερα. Έχουμε ξεπεράσει όλα όσα μας είπαν ότι δεν θα αντέχατε μέχρι χθες και συνεχίζουμε να κάνουμε περισσότερα. Γιατί η Τουρκία είναι μια χώρα που έσκισε τα πουκάμισα που της είχαν ράψει για εκείνη, έλυσε τα δεσμά που της είχαν τυλίξει τα πόδια, γκρέμισε τα τείχη που της είχαν τραβήξει ανάμεσα σε εκείνη και το παρελθόν της και κατήργησε τις υποθήκες που της είχαν βάλει», σημείωσε.
«Η Τουρκία είναι μια χώρα που έγινε μάρτυρας της κατάρρευσης του 600χρονου κράτους της μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τη συνθήκη των Σεβρών, καταφέραμε να σώσουμε την υπόλοιπη πατρίδα από τα χέρια όσων εποφθαλμιούσαν την Ανατολία μόνο με τον Εθνικό Αγώνα», συμπλήρωσε.
Τα επιτόκια θα μειωθούν κι άλλο
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στην οικονομία δήλωσε ότι ο πληθωρισμός είναι πλασματικός κι όχι πραγματικός, ενώ έστειλε σινιάλο ότι τα επιτόκια, παρά την αντίθετη γνώμη της αγοράς, θα μειωθούν περαιτέρω.
«Κανείς δεν πρέπει να το περιμένει αυτό από εμάς: Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει τα επιτόκια. Αντίθετα, θα συνεχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια», τόνισε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι:
«Αγαπητό μου έθνος, στην πραγματικότητα, στη χώρα μας σήμερα, υπάρχει πραγματικό πρόβλημα κόστους ζωής, όχι πληθωρισμός με την τεχνική έννοια. Δηλαδή: Για να ονομάσουμε πληθωρισμό αυτό που συνέβη, πρέπει να εκλείψει η δημοσιονομική πειθαρχία και ο προϋπολογισμός να πάψει να είναι διαχειρίσιμος με πολύ υψηλά ελλείμματα. Το θέμα στο οποίο έχουμε δείξει τη μεγαλύτερη ευαισθησία εδώ και 19 χρόνια είναι η δημοσιονομική πειθαρχία. Οι πολίτες μας διαχειρίστηκαν επίσης πολύ καλά τους προϋπολογισμούς τους», δήλωσε ενώ όσον αφορά τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις υποστήριξε ότι στην υψηλή ζήτηση σε ξένο νόμισμα εντός Τουρκίας.
«Ας έρθουμε τώρα στο πιο κρίσιμο ερώτημα.
Από πού προκύπτει λοιπόν το πρόβλημα; Από τη μία πλευρά, ορισμένοι πολίτες μας εξακολουθούν να επιμένουν να κάνουν τις αποταμιεύσεις τους σε ξένο νόμισμα. Από την άλλη πλευρά είναι η ζήτηση για ξένο συνάλλαγμα, λόγω των εισαγόμενων εισροών που απαιτούνται από την αυξανόμενη παραγωγή μας και τα διευρυνόμενα παγκόσμια δίκτυα των εταιρειών μας».
Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε για άλλη μια φορά καλύτερες ημέρες στις αρχές του 2023, λίγο πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές.
«Στην πραγματικότητα, αν δεν είχε ξεσπάσει μια καυτή σύγκρουση ακριβώς δίπλα μας, οι πολίτες μας από όλα τα κοινωνικά στρώματα θα είχαν αρχίσει να βλέπουν τα συγκεκριμένα οφέλη του προγράμματός μας στη ζωή τους ήδη από τους πρώτους μήνες μετά την επιδημία. Ας ελπίσουμε ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, αν και με μικρή καθυστέρηση».
Αυτές είναι οι 10 καλύτερες χώρες της Ευρώπης για κολύμπι: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή