Κόσμος | 09.06.2022 20:19

Αντιδράσεις για την καταδίκη σε θάνατο δύο Βρετανών από δικαστήριο του Ντονιέτσκ: Για «απόφαση - παρωδία» μιλά το Λονδίνο

Newsroom

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, καταδίκασε την Πέμπτη, 9 Ιουνίου, τις θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν σε δύο Βρετανούς από δικαστήριο της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» χαρακτηρίζοντάς την «απόφαση-παρωδία». «Καταδικάζω απόλυτα την καταδίκη της Έϊντεν Άσλιν και του Σον Πίνερ, τους οποίους κρατούν Ρώσοι πληρεξούσιοι στην ανατολική Ουκρανία», έγραψε στο Twitter.

«Είναι αιχμάλωτοι πολέμου. Αυτή είναι μια ψεύτικη δικαστική απόφαση χωρίς καμία απολύτως νομιμότητα».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως το Λονδίνο ανησυχεί βαθιά για τις θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν στους δύο Βρετανούς, σημειώνοντας ότι θα εργαστεί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους. «Προφανώς ανησυχούμε βαθιά για αυτό. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι οι αιχμάλωτοι πολέμου δεν πρέπει να τυγχάνουν εκμετάλλευσης για πολιτικούς σκοπούς», είπε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους. «Βάσει της Συνθήκης της Γενεύης, οι αιχμάλωτοι πολέμου δικαιούνται ασυλίας στρατιώτη και δεν πρέπει να διώκονται για συμμετοχή σε εχθροπραξίες. Επομένως, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ουκρανικές αρχές για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση οποιουδήποτε Βρετανού υπηκόου που υπηρέτησε στην Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι οποίοι κρατούνται ως αιχμάλωτοι πολέμου».

Ένοχοι για απόπειρα κατάληψης της εξουσίας με τη βία από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ 

Δικαστήριο αυτονομιστών στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας καταδίκασε σε θανατική ποινή τρία άτομα, τα οποία πήγαν στην Ουκρανία για να ενταχθούν στις ουκρανικές δυνάμεις κατά της Ρωσίας. Οι Βρετανοί πολίτες Aiden Aslin και Shaun Pinner, καθώς και ο Μαροκινός πολίτης Saadun Ibrahim, κρίθηκαν ένοχοι για απόπειρα κατάληψης της εξουσίας με τη βία από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τους νόμους της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, η βίαιη κατάληψη της εξουσίας επισύρει ποινή 12-20 ετών πίσω από τα κάγκελα, αλλά θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε θανατική ποινή λόγω επιβαρυντικών περιστάσεων σε περίοδο πολέμου. Το να είσαι μισθοφόρος τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τριών έως επτά ετών.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, η οποία αναγνωρίστηκε από τη Ρωσία ως κυρίαρχο κράτος, δίκασε τους τρεις αλλοδαπούς με διάφορες ποινικές κατηγορίες. Δήλωσαν ένοχοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα βίαιης ανατροπής της κυβέρνησης στο Ντονέτσκ, αλλά αρνήθηκαν ότι ήταν μισθοφόροι που είχαν προσληφθεί από το Κίεβο.

Οι τρεις μαχητές συνελήφθησαν στη Μαριούπολη ή κοντά σε αυτήν. Εκεί διεξήχθησαν εβδομάδες εντατικών μαχών και αποκλεισμός από τα εναπομείναντα ουκρανικά στρατεύματα στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal, σύμφωνα με το RT.

Το Λονδίνο απαίτησε να αντιμετωπίζονται οι πολίτες του ως αιχμάλωτοι πολέμου σύμφωνα με τις συμβάσεις της Γενεύης. Η κυβέρνηση του Ντονέτσκ δήλωσε ότι τους θεωρεί μισθοφόρους, στους οποίους δεν αναγνωρίζονται τα ίδια προνόμια με τους τακτικούς μαχητές, καθώς δεν αποτελούσαν μέρος κανενός τακτικού στρατού.

Όλες οι ειδήσεις

Σκληρή απάντηση Αθήνας στις δηλώσεις Ερντογάν: Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα – Δεν μπορούν να πλήξουν την εθνική κυριαρχία μας

Vor V Zakone: Η συμμορία που ρήμαζε σπίτια σε όλη την Αττική – Η δράση, η ιεραρχία και τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Το παρασκήνιο του ξεσπάσματος Παναγιωτόπουλου: Τι προκάλεσε την οργή του ΥΠΕΘΑ κατά αξιωματικών και τις αναφορές για «ελβετικό τυρί»

Πώς η χελώνα... Μάριος και η περσινή του «αποστολή» δίνουν τη λύση για την έξαρση των μωβ μεδουσών - Βίντεο από τη δράση του

ειδήσεις τώραθανατική ποινήΟυκρανίαπόλεμοςΡωσίαΒρετανίαΚαταδίκη