Κόσμος|22.06.2022 21:30

Τα επόμενα βήματα Μακρόν μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας - «Όχι» σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας – Τι είπε στο διάγγελμά του

Newsroom

Σε βαρύ κλίμα ήταν το διάγγελμα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα από το εξαιρετικά άσχημο για την παράταξή του αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, που του στέρησαν την αυτοδυναμία στη γαλλική εθνοσυνέλευση.

«Πρέπει συλλογικά να μάθουμε να κυβερνάμε και να νομοθετούμε διαφορετικά»

Στη σύντομη ομιλία του (8 λεπτά), ο αρχηγός του κράτους τάχθηκε υπέρ ενός «συμβιβασμού», και υπέρ του διαλόγου προκειμένου να μεταφραστεί, στην Εθνοσυνέλευση, η «επιθυμία για αλλαγή που εξέφρασε η χώρα».

Μετά από διήμερες διαβουλεύσεις με τις κύριες πολιτικές δυνάμεις, ο Πρόεδρος της Γαλλίας διαβεβαίωσε ότι «οι περισσότερες [από αυτές] έχουν αποκλείσει την υπόθεση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας», η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν δικαιολογείται αυτή τη στιγμή».

«Νομίζω ότι είναι δυνατόν να βρεθεί μια μεγαλύτερη και σαφέστερη πλειοψηφία για να δράσει», πρόσθεσε ο Μακρόν, ενώ το στρατόπεδό του βρίσκεται χωρίς απόλυτη πλειοψηφία στη Συνέλευση. Ο Μακρόν δήλωσε επίσης, «πεπεισμένος για την ανάγκη πολιτικής υπέρβασης»

Αφού συνεχάρη τους βουλευτές που εξελέγησαν στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, ο αρχηγός του κράτους ξεκίνησε την ομιλία του διαβεβαιώνοντας ότι «δεν μπορούσε να αγνοήσει την αποχή» και «τα ρήγματα που διασχίζουν τη χώρα μας».

«Οι βουλευτικές εκλογές κατέστησαν την προεδρική πλειοψηφία πρώτη δύναμη, ωστόσο, ένα νέο γεγονός, όπως σε πολλές δυτικές δημοκρατίες, καμία δύναμη δεν μπορεί να κάνει τους νόμους μόνη της», συνέχισε. «Η προεδρική πλειοψηφία είναι πράγματι σχετική». Ο Εμανουέλ Μακρόν πιστεύει ότι η «ευθύνη» του είναι «επομένως να επεκταθεί», είτε μέσω ενός «συμβολαίου συνασπισμού», είτε με την «οικοδόμηση μιας πλειοψηφίας από κείμενο σε κείμενο».

Όλες οι ειδήσεις

Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει τέταρτη δόση για όλους; Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή των ειδικών

Ηχηρή απάντηση της Σακελλαροπούλου στις προκλητικές αιτιάσεις βουλευτή από την Τουρκία

Χαμός μετά τις καταγγελίες Μητροπολίτη για δήθεν θαύματα σε ναό του Λυκαβηττού – Η απάντηση του ιερέα

«Κόκκινο Ποτάμι»: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης σειράς – Έρχονται καταιγιστικές εξελίξεις – Δείτε φωτογραφίες

διάγγελμαειδήσεις τώραΕμανουέλ ΜακρόνεκλογέςΓαλλία