Κόσμος|28.06.2022 20:27

Σκάει η «φούσκα» των έμφυλων νορμών στην Κίνα; Οργή, σοκ και ερωτήματα για τη μεταχείριση των γυναικών

Newsroom

Ήταν βράδυ Παρασκευής σε ένα εστιατόριο στην κινεζική πόλη Tangshan. Μια παρέα γυναικών δειπνούσε, όταν ένας άνδρας πλησίασε τη μία από αυτές. Ανατριχιάζοντας από το άγγιγμά του, είπε «φύγε». Τότε, εκείνος τη χτύπησε με ρόπαλο στο κεφάλι, ρίχνοντάς την στο έδαφος.

Οι φίλοι του, στη συνέχεια, ενεπλάκησαν στο συμβάν της ντροπής, χρησιμοποιώντας καρέκλες και μπουκάλια για να χτυπήσουν τις γυναίκες, μερικές από τις οποίες σύρθηκαν έξω από το μαγαζί και κλωτσήθηκαν στο κεφάλι.

Ήταν το δεύτερο περιστατικό βίας κατά γυναικών που έχει εξοργίσει το κινεζικό κοινό -από τον Ιανουάριο, όταν η είδηση μιας γυναίκας που βρέθηκε αλυσοδεμένη σε μια καλύβα προκάλεσε παρόμοιες αντιδράσεις.

Και οι δύο περιπτώσεις προκάλεσαν πρωτοφανή -για τα δεδομένα της χώρας- διαδικτυακή κριτική καθώς και σπάνιες πράξεις ακτιβισμού. Έχουν επίσης εγείρει ερωτήματα, ιδίως μεταξύ των νεαρών γυναικών, σχετικά με τον μισογυνισμό και την ανδρική εξουσία.

«Έχει διαταράξει βαθύτατα τον τρόπο με τον οποίο οι Κινέζοι βλέπουν την ίδια τους την κοινωνία και συγκεκριμένα τους κανόνες και τα στερεότυπα των φύλων που τη στηρίζουν», δήλωσε ο Pichamon Yeophantong, ερευνητής για την Κίνα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Ανησυχητικά συχνές» οι επιθέσεις κατά γυναικών

Οι επιθέσεις που δέχονται γυναίκες δημοσίως από τους συντρόφους τους «είναι ανησυχητικά συχνές στο διαδίκτυο», λέει η Kerry Allen, αναλύτρια του BBC που παρακολουθεί στενά την κινεζική επικαιρότητα.

«Βλέπω σχεδόν καθημερινά πλάνα ενδοοικογενειακής βίας» λέει χαρακτηριστικά.

Μία μελέτη του ΟΗΕ του 2013, στην οποία συμμετείχαν 1.000 άνδρες σε έναν νομό της κεντρικής Κίνας, διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς παραδέχθηκαν πως άσκησαν σωματική ή σεξουαλική βία κατά της συντρόφου τους -παρόμοιος αριθμός δήλωσε επίσης ότι θα χρησιμοποιούσαν βία για να υπερασπιστούν την τιμή τους.

Η έκθεση του ΟΗΕ απέδιδε τη βία λόγω φύλου σε βαθιά ριζωμένες έμφυλες νόρμες στην Κίνα -μια χώρα όπου η ενδοοικογενειακή βία έγινε ποινικό αδίκημα μόλις το 2016.

Στην κινεζική κοινωνία, «η σκληρότητα, η σεξουαλική ανδρεία... και η χρήση βίας σε ορισμένες περιπτώσεις» παραμένουν «ιδανικά του ανδρισμού», ανέφερε.

Αλλά οι παρατηρητές λένε ότι υπάρχει επίσης μια απροθυμία να παρέμβει κανείς σε κάτι που εξακολουθεί να θεωρείται ευρέως ως ιδιωτικό θέμα μεταξύ ενός ζευγαριού.

Η Allen είπε ότι όταν ζούσε στη χώρα πριν από μια δεκαετία έγινε μάρτυρας πολλών επιθέσεων, όπου «ομάδες παρευρισκομένων απλά παρακολουθούσαν». Αυτό συνέβη και στην Tangshan, αν και το θύμα δεν γνώριζε τον επιτιθέμενο. Το ίδιο συνέβη και στην Xuzhou, όπου μια γυναίκα είχε αλυσοδεθεί από τον λαιμό σε μια καλύβα έξω από το σπίτι της.

Ο σύζυγός της είχε ισχυριστεί ότι την είχαν κλειδώσει επειδή η ψυχική της ασθένεια την καθιστούσε απειλή για τους άλλους. Όμως, η αστυνομική έρευνα επιβεβαίωσε τις υποψίες ότι είχε πέσει θύμα εμπορίας ως νύφη τη δεκαετία του 1990.

Το υλικό βγήκε στην επιφάνεια και έγινε viral μόνο όταν ένας vlogger τη συνάντησε ενώ βρισκόταν στο χωριό.

«Είναι άνθρωπος, όχι αντικείμενο. Αφού απέκτησε οκτώ παιδιά σε διάστημα 20 ετών, βρέθηκε σήμερα; Καμία από τις εμπλεκόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες δεν είναι αθώα», έγραψε ένας χρήστης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo.

Εκκλήσεις για αλλαγή

Πολλές Κινέζες εξεπλάγησαν με την έκταση της βίας που παρουσιάστηκε στις υποθέσεις Tangshan και Xuzhou, ιδίως δεδομένου ότι η Κίνα έχει χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας και υψηλά επίπεδα επιτήρησης.

«Μιλώντας με τη νεότερη γενιά -ιδίως με φοιτητές πανεπιστημίου- άκουσα πολλές από αυτές να εκφράζουν πραγματικό σοκ για το γεγονός ότι τέτοια βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να υπάρχει, αν όχι να συγχωρείται, στη σύγχρονη κινεζική κοινωνία», δήλωσε ο Δρ Yeophantong.

Με το σκάσιμο της «φούσκας», πολλοί αναρωτιούνται για πρώτη φορά για τους ρόλους των φύλων, πρόσθεσε.

Οι εκκλήσεις για κοινωνική αλλαγή φαίνεται να είναι πιο έντονες μεταξύ των Κινέζων της χιλιετίας, οι οποίοι είναι ενεργοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχουν έντονη επίγνωση των παγκόσμιων κινημάτων όπως το #MeToo.

Ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς αναρτήσεις στο Weibo σχετικά με τις δύο υποθέσεις εκφράζουν ανησυχίες για το πώς αντιμετωπίζονται οι γυναίκες σε μια κοινωνία που εξακολουθεί να προωθεί σε μεγάλο βαθμό τις πατριαρχικές ιδέες.

Πολλοί έχουν επίσης εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο με τον οποίο οι Αρχές έχουν ανταποκριθεί σε αυτές τις περιπτώσεις, κατηγορώντας τους υπεύθυνους ότι υποβαθμίζουν τον ρόλο του φύλου.

Στο περιστατικό της Tangshan, η αρχική αντίδραση της αστυνομίας και των μέσων ενημέρωσης φάνηκε να επικεντρώνεται στους δεσμούς των επιτιθέμενων με τις τοπικές συμμορίες και το ποινικό τους ιστορικό.

Ένα δημοσίευμα ανέφερε ότι η γυναίκα είχε προσεγγιστεί μόνο για «συζήτηση». Αλλά στο Weibo πολλοί χρήστες διαμαρτυρήθηκαν, λέγοντας ότι επρόκειτο για σεξουαλική παρενόχληση.

Είναι αυτό ένα σημείο καμπής;

«Οι γυναίκες είναι θυμωμένες τώρα και μιλούν. Αλλά δεν είμαι αισιόδοξη ότι αυτό θα οδηγήσει σε θεμελιώδεις αλλαγές», δήλωσε ο Yaqiu Wang, ερευνητής στην Κίνα από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μπροστά στην τεράστια δημόσια πίεση, οι Αρχές απάντησαν και στις δύο περιπτώσεις με τη διεξαγωγή ερευνών και τη σύσταση ειδικών ομάδων.

Εν μέσω της οργής για την κατάσταση της γυναίκας στην Xuzhou, υποσχέθηκαν την πάταξη της εμπορίας ανθρώπων με την εντατικοποίηση των ελέγχων στις τοπικές άδειες γάμου. Μετά την επίθεση στο εστιατόριο, αύξησαν τις νυχτερινές περιπολίες στην Τανγκσάν και απέλυσαν έναν τοπικό αρχηγό της αστυνομίας. Οι φερόμενοι ως δράστες και στις δύο περιπτώσεις έχουν συλληφθεί.

Όμως η Guo Jing, εργαζόμενη σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας στην Κίνα, δήλωσε ότι είναι τυπικό για τις Αρχές να αντιμετωπίζουν τα εγκλήματα με βάση το φύλο ως μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία επιλύονται με τη σύλληψη και την τιμωρία των κατηγορουμένων.

Τον Μάρτιο, ορισμένα μέλη του κόμματος στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο πρότειναν την ενίσχυση των νόμων για την προστασία των γυναικών και την αύξηση των ποινών για την εμπορία ανθρώπων. Αλλά αυτά δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί και η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας δεν έχει σηματοδοτήσει αλλαγές.

Όλες οι ειδήσεις

Πανελλήνιες 2022: Πτώση των βάσεων στα περισσότερα τμήματα «φέρνουν» οι χαμηλές βαθμολογίες - Οι προβλέψεις για τα επιστημονικά πεδία

Χωρίς λεωφορεία και τρόλει την Τετάρτη η Αθήνα - Παρατείνεται για 1 χρόνο η παρουσία ιδιωτών στη δημόσια συγκοινωνία

Τροχαίο στο Χαλάνδρι: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή πριν το τραγικό συμβάν - Ποινική δίωξη στον φίλο του 18χρονου

Ξάνθη: Σεξιστικό επεισόδιο με οδηγό ΚΤΕΛ - Ζήτησε από ζευγάρι να κατέβει από το λεωφορείο για ενδυματολογικούς λόγους

έμφυλη βίαγυναίκεςΚίναειδήσειςενδοοικογενειακή βίαβία