Κόσμος|25.06.2022 07:29

Πιέσεις προς την Τουρκία ενόψει Συνόδου ΝΑΤΟ: Επιμένει στο βέτο για Σουηδία και Φινλανδία με προκλήσεις κατά της Ελλάδας

Newsroom

Με δεδομένες τις επίμονες ενστάσεις της Τουρκίας στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Άγκυρα δέχεται επίμονες πιέσεις ώστε να αλλάξει στάση ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες.

Όπως μετέδωσε η Μαρία Ζαχαράκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, o Αμερικανός σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, τηλεφώνησε στον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, για να μιλήσουν ξανά πώς θα μπορούσε να καμφθεί το όχι της Τουρκίας.

Επίσης, την, Πέμπτη, έφτασαν στην Τουρκία δύο Άγγλοι υπουργοί, για να προσφέρουν άρση του εμπάργκο όπλων προς την Άγκυρα, ενώ και ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν αποκλείεται όμως, όσο πλησιάζει η Σύνοδος, να υπάρξουν κι άλλα τηλεφωνήματα. Ωστόσο δεν διαφαίνεται κάποια αλλαγή στάσης από την Τουρκία.

Τουναντίον, ετοιμάζει τα επιχειρήματά της και βάζει μπρος όλα τα διπλωματικά της όπλα για να αντιμετωπίσει αυτές τις πιέσεις.

Μέσα στο κάδρο αυτό συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα βέβαια, θέτοντας ως παράδειγμα το βέτο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας το 2004 στο Βουκουρέστι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Προσπαθεί να δείξει λαϊκό πρόσωπο ο Ερντογάν

Και παράλληλα, όσο ετοιμάζεται για τη μάχη των Βρυξελλών σε 5 ημέρες, ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να δείξει κι ένα λαϊκό πρόσωπο εν μέσω δύσκολης προεκλογικής περιόδου:  Σήμερα πήγε στις πυρόπληκτες περιοχές στα Μικρασιατικά Παράλια, κάτι που δεν είχε κάνει πέρυσι και κατηγορήθηκε γι’ αυτό.

Και εκεί επανάφερε το θέμα της θανατικής ποινής: Είπε ότι πρέπει να συζητηθεί πάλι, ειδικά για αυτούς που καίνε τα δάση της χώρας, κάτι που μπορεί να βρει απήχηση στο λαό.

Συνεχίζουν ακάθεκτοι τις προκλήσεις οι Τούρκοι

Στο μεταξύ, με μία σκληρή ανακοίνωση, που στοχοποιεί την Ελλάδα και την Κύπρο, απαντά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στις αποφάσεις που εγκρίθηκαν στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου 2022.

Χαρακτηρίζει λυπηρό το γεγονός ότι η ΕΕ επιδεικνύει και πάλι μία προκατειλημμένη στάση απέναντι στην Τουρκία και απαράδεκτο το ότι νομιμοποιεί τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρει επίσης ότι αποτελεί ντροπή η ΕΕ να παραμένει σιωπηλή μπροστά στις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας, όπως του εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου.

Όλες οι ειδήσεις

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στο μεσαίωνα: Δεν υπάρχει πλέον συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση – Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Μητσοτάκης σε Τουρκία: Να σταματήσει η ακραία ρητορική – Δεν έκοψα τους διαύλους επικοινωνίας με τον Ερντογάν

Γυναικοκτονία στο Κουκάκι: Η στιγμή που ο 53χρονος φεύγει από το σπίτι – Δείτε βίντεο ντοκουμέντο

Η πρώτη αντίδραση της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου: «Απαράδεκτες οι κατηγορίες εις βάρος μου» - Πήρε θέση και η πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΝΑΤΟΤουρκίαΦινλανδίαΣουηδίαειδήσεις τώρα