Κόσμος|26.06.2022 07:41

Οι ΗΠΑ «φλέγονται»: Στους δρόμους οι πολίτες για τις αμβλώσεις - Τα όπλα που έχει στα χέρια του ο Μπάιντεν και η παγκόσμια κατακραυγή

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει σε παγκόσμιο επίπεδο η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να καταργήσει το δικαίωμα στην άμβλωση, ακυρώνοντας την εμβληματική απόφασή του «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973 για την εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης και επιστρέφοντας στην κάθε πολιτεία τη δυνατότητα να επιτρέπει ή όχι τις αμβλώσεις.

Μεγάλες κινητοποιήσεις γίνονται σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, σε Νέα Υόρκη, Ατλάντα, Ντιτρόιτ και Λος Άντζελες, για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, με τους διαδηλωτές να τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν το δικαίωμα των γυναικών στην επιλογή.

«Τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων», χαρακτήρισε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ηγέτες συμμαχικών χωρών των ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς, η Βρετανία και η Γαλλία εξέφρασαν τη λύπη τους για μια οπισθοδρόμηση με αυτήν την απόφαση που τοποθετεί τις ΗΠΑ ενάντια στο ρεύμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών, ιδιαίτερα των ανεπτυγμένων χωρών.

Η στάση που μπορεί να κρατήσει ο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, φαίνεται πως εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει μονομερώς μέτρα για να αντικρούσει την ακραία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αναζητεί λύσεις μετά την απόφαση, στις οποίες περιλαμβάνονται και μονομερή εκτελεστικά διατάγματα, δήλωσε η εκπρόσωπός του εν πτήσει στο Air Force One που μετέφερε τον αμερικανό πρόεδρο στην Βαυαρία όπου διεξάγεται σήμερα η σύνοδος κορυφής της G7.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα για την έκδοση αυτών των διαταγμάτων και υποβάθμισε την σημασία τους. «Τίποτε δεν μπορεί να κλείσει την τρύπα που άφησε αυτή η απόφαση...Ο μόνος τρόπος είναι να αναληφθεί δράση από το Κογκρέσο», είπε.

Ωστόσο, η Καρίν Ζαν-Πιερ έσπευσε να διευκρινίσει ότι αν και ο αμερικανός πρόεδρος σχολίασε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το σχόλιο αφορούσε την ίδια την απόφαση, η οποία είναι «ακραία». Προφανώς, δεν αμφισβητεί την νομιμότητα του δικαστηρίου και σέβεται το δικαστήριο..., είπε.

«Σε σχέση με την διεύρυνση της σύνθεσης του δικαστηρίου, είναι κάτι με το οποίο ο πρόεδρος δεν συμφωνεί. Δεν είναι κάτι που θέλει να κάνει», διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Επιτροπή ειδικών που συγκροτήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν περιήλθε σε αδιέξοδο τον περασμένο Δεκέμβριο σχετικά με το αν θα υποβάλει πρόταση για την μεταρρύθμιση της δομής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, περιλαμβανομένης της διεύρυνσης της σύνθεσής του.

Η Καρίν Ζαν-Πιερ δεν σχολίασε άλλες μεταρρυθμιστικές προτάσεις της επιτροπής, όπως η επιβολή χρονικού περιορισμού στην θητεία των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι αναμένει ότι θα υπάρξουν προσφυγές για τα νέα πολιτειακά περιοριστικά μέτρα στην μετακίνηση γυναικών που θα επιδιώξουν να προχωρήσουν σε άμβλωση εκτός της πολιτείας στην οποία κατοικούν.

Οι ηγέτες του κόσμου καταδικάζουν την απόφαση

Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι αντιδράσεις που εκφράζονται παγκοσμίως για την απόφαση και από τους ηγέτες πολιτικούς. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η άμβλωση είναι θεμελιώδες δικαίωμα για τις γυναίκες. «Η άμβλωση είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα για όλες τις γυναίκες. Πρέπει να το προστατεύσουμε. Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σε όλες εκείνες τις γυναίκες των οποίων οι ελευθερίες τέθηκαν σήμερα σε κίνδυνο από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ», έγραψε ο Μακρόν σε ανάρτηση στο twitter.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «μεγάλη οπισθοδρόμηση» την απόφαση για την άμβλωση. «Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση. Οφείλω να σας πω, νομίζω ότι είναι μια μεγάλη οπισθοδρόμηση», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Κιγκάλι, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας.

«Πάντα πίστευα στο δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή και εμμένω σε αυτή την άποψη και γι' αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τους νόμους που το επιτρέπει», τόνισε ο Τζόνσον.

Ο Τζάστιν Τριντό χαρακτήρισε «φρικιαστική» την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, εκφράζοντας την συμπόνοια του στις γυναίκες που «χάνουν το νόμιμο δικαίωμά τους στην άμβλωση».

«Οι ειδήσεις που έρχονται από τις ΗΠΑ είναι φρικιαστικές. Η καρδιά μου είναι μαζί με τα εκατομμύρια των Αμερικανίδων που τώρα πρόκειται να χάσουν το νόμιμο δικαίωμά τους για άμβλωση», έγραψε ο Τριντό στο Twitter.

«Καμία κυβέρνηση, κανένας πολιτικός ή άνδρας δεν πρέπει να λέει σε μια γυναίκα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει με το σώμα της», είπε.

Την ώρα που παγκόσμιοι ηγέτες καταδικάζουν την απόφαση, κάνοντας λόγο για οπισθοδρόμη, το Βατικάνο την επαινεί. «Οι πολέμιοι των αμβλώσεων θα πρέπει να ανησυχούν για άλλα θέματα που μπορεί να απειλήσουν την ζωή, όπως η εύκολη πρόσβαση στα όπλα, η φτώχεια και οι αυξανόμενοι ρυθμοί της μητρικής θνησιμότητας», έγραψε ο επικεφαλής της διεύθυνσης σύνταξης της Υπηρεσίας Επικοινωνίας του Βατικανού Αντρέα Τορνιέλι. Παράλληλα, η Ποντιφική Ακαδημία για τη Ζωή επαίνεσε σήμερα την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις, λέγοντας ότι αυτή «θέτει προκλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο» για ζητήματα ζωής.

Ο οργανισμός αυτός του Βατικανού υπογράμμισε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να περιορίζεται σε ατομικά δικαιώματα, επειδή η ζωή είναι ένα ένα θέμα «ευρείας κοινωνικής σημασίας».

Η ακύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση που αποφάσισε σήμερα το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο απαντά «στο θέλημα του Θεού», δήλωσε ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ερωτηθείς από το κανάλι Fox News για τον δικό του ρόλο στην εξέλιξη αυτή, επειδή κατά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο διόρισε τρεις δικαστές και έτσι έγειρε την πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο συντηρητικό στρατόπεδο, ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος απάντησε: «Είναι θέλημα Θεού».

Ανώτατο Δικαστήριοαμβλώσειςειδήσεις τώραΗΠΑΤζο Μπάιντεν