Κόσμος | 08.07.2022 18:11

Σίνζο Άμπε: Βίντεο-σοκ από τη στιγμή της δολοφονίας - Τι υποστήριξε ο συλληφθείς

Newsroom

Βίντεο - ντοκουμέντα έχουν έρθει στο «φως» από την άγρια δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε. Η εκτέλεση έγινε μπροστά σε πολλούς πολίτες, καθώς ο Άμπε εκείνη τη στιγμή εκφωνούσε ομιλία.

Όπως φαίνεται σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα social media, ο Σίνζο Άμπε μιλούσε, όταν ο 41χρονος Τετσούγια Γιαμαγκάμι τον πλησίασε και πυροβόλησε δύο φορές, σκορπώντας τον τρόμο. Ένα «σύννεφο» καπνού κάλυψε τα πάντα τη στιγμή των πυροβολισμών και αμέσως μετά ο Σίνζο Άμπε βρέθηκε πεσμένος στο έδαφος, αιμόφυρτος.

Ο δράστης φορούσε μάσκα και είχε πάνω του μία τσάντα.

Τι ισχυρίζεται ο φερόμενος ως δράστης

Ο ύποπτος άνδρας για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας είναι ένας άνεργος 41 ετών, ο οποίος είπε στους ανακριτές ότι χρησιμοποίησε αυτοσχέδιο όπλο, σύμφωνα με την ιαπωνική αστυνομία.

«Αυτό είναι που ισχυρίζεται ο ύποπτος και εμείς διαπιστώσαμε ότι (το όπλο που χρησιμοποιήθηκε) σαφώς φαίνεται αυτοσχέδιο, αλλά η ανάλυσή μας εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη», δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας αστυνομικός της περιφέρειας Νάρα, όπου σημειώθηκε η δολοφονία.

Ερευνάται το κίνητρο

Παράλληλα, η αστυνομία της Νάρα δεν είναι σε θέση να πει εάν οργάνωση την οποία ο ύποπτος δηλώνει ότι στοχοθέτησε, υπάρχει σήμερα. Θα ερευνήσει εάν ο Άμπε είχε σχέση με «συγκεκριμένη οργάνωση» που ανέφερε ο ύποπτος, ενώ ερευνά ακόμη γιατί ο Άμπε αποτέλεσε στόχο, ανάμεσα σε άλλους πιθανούς στόχους που συνδέονται με «συγκεκριμένη οργάνωση».

Για την αστυνομία παραμένει ασαφές εάν οι σφαίρες ήταν επίσης αυτοσχέδιες, καθώς συνέλλεξε πολλά μεταλλικά θραύσματα από το σημείο της δολοφονίας και δεν μπορεί να πει εάν προέρχονται από σφαίρες. Το υλικό του αυτοσχέδιου όπλου είναι ένα μίγμα υλικών όπως το μέταλλο και το ξύλο, όπως δήλωσε. Ωστόσο, η αστυνομία δεν μπορεί να πει εάν το αυτοσχέδιο όπλο ήταν ένα τρισδιάστατο τυπωμένο όπλο.

Η αστυνομία ερευνά εάν ο ύποπτος έδρασε μόνος του.

Ο ύποπτος δήλωσε ότι είχε εργαστεί στο Ναυτικό των Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας επί τρία χρόνια και ότι η οργή του σε βάρος του Άμπε δεν είχε να κάνει με την πολιτική.

Βρήκαν εκρηκτικά στο σπίτι του υπόπτου

Σε έρευνα στο σπίτι του φερόμενου ως δράστη, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και όπως μεταδίδει το BBC, η αστυνομία εντόπισε εκρηκτικά. Μιλώντας πριν ανακοινωθεί ο θάνατος του Άμπε, ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα καταδίκασε την επίθεση, λέγοντας: «Είναι βάρβαρη και κακόβουλη και δεν μπορούμε να ανεχτούμε κάτι τέτοιο».

«Αυτή η επίθεση είναι μια πράξη βαρβαρότητας που συνέβη κατά τη διάρκεια των εκλογών -το ίδιο το θεμέλιο της δημοκρατίας μας- και είναι ασυγχώρητη», πρόσθεσε ο κ. Κισίντα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Νοσοκομείο του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νάρα, οι γιατροί δήλωσαν ότι ο Σίνζο Άμπε είχε υποστεί δύο τραύματα από σφαίρες στον λαιμό του, με απόσταση περίπου πέντε εκατοστών μεταξύ τους και επίσης υπέστη βλάβη στην καρδιά του.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν άνδρα «με μεγάλο όπλο»

Ο Άμπε έδινε ομιλία για έναν πολιτικό υποψήφιο στη Νάρα όταν συνέβη η επίθεση. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν έναν άνδρα που κρατούσε αυτό που περιέγραψαν ως «ένα μεγάλο όπλο» και πυροβόλησε δύο φορές τον Σίνζο Άμπε από πίσω. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας έπεσε στο έδαφος, ενώ οι παρευρισκόμενοι φώναζαν σοκαρισμένοι.

Αν και το θύμα είχε μαζί του μια ομάδα αστυνομικών, φαίνεται ότι ο ένοπλος μπόρεσε να τον πλησιάσει σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων χωρίς κανενός είδους έλεγχο ή εμπόδιο.

Σημειώνεται πως και οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν μετά τους πυροβολισμούς έδειχναν τον ύποπτο να στέκεται ακριβώς πίσω από τον Άμπε.

Το χρονικό της επίθεσης

  • Ο Άμπε έκανε προεκλογική εκστρατεία στη νότια πόλη Νάρα για τις βουλευτικές εκλογές - περίπου 480 χιλιόμετρα από το Τόκιο

  • Έβγαζε ομιλία για τον πολιτικό υποψήφιο Κέι Σάτο - νυν μέλος της Άνω Βουλής που διεκδικεί την επανεκλογή του στη Νάρα
  • Στις 11:30 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδας) ακούστηκαν πυροβολισμοί και ο Άμπε δέχθηκε δύο σφαίρες στον λαιμό
  • Κατέρρευσε αμέσως και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο πλησιέστερο νοσοκομείο
  • Οι αξιωματούχοι ασφαλείας που βρέθηκαν στο σημείο εντόπισαν τον ένοπλο, ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση
  • Ένα μη δηλωμένο όπλο βιντεοσκοπήθηκε στο έδαφος μετά την επίθεση

Όλες οι ειδήσεις

Σίνζο Άμπε: Ο δράστης τον πυροβόλησε από απόσταση λίγων μέτρων - Το χρονικό της άγριας επίθεσης

Χάος στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» - Κόρη ασθενούς τα έκανε «γυαλιά - καρφιά» και επιτέθηκε στο προσωπικό

Κορονοϊός: 10.126 κρούσματα στην Αττική, 1.859 στη Θεσσαλονίκη – Η γεωγραφική κατανομή

Μαρουσάκης: Επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών - Οι περιοχές που θα βρεθούν στο «κόκκινο» τις επόμενες ώρες

βίντεοΙαπωνίαΣίνζο Άμπεδολοφονίαειδήσεις τώραβίντεο ντοκουμέντο