Ερωτηματικά για την πτώση του Antonov: Ελληνικές και διεθνείς Αρχές επιχειρούν να λύσουν το μυστήριο
Κώστας ΑσημακόπουλοςΤις σκοτεινές πλευρές της πτήσης του Antonov που ξεκίνησε από το Νις της Σερβίας και συνετρίβη μαζί με πολεμικό υλικό σε αγροτική περιοχή στο Παλαιοχώρι Καβάλας προσπαθούν να φωτίσουν οι ελληνικές αρχές.
Και δεν απασχολούν μόνον αυτές. Από τα πρώτα λεπτά της πτώσης έχει σημάνει συναγερμός στις ΗΠΑ, στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ καθώς οι αποκαλύψεις είναι πιθανό να σχετίζονται με καταγγελίες και σενάρια γύρω από το καταγγελλόμενο λαθρεμπόριο όπλων που έχει στηθεί με επίκεντρο την Ουκρανία.
Καταγγελίες και δημοσιεύματα για λαθρεμπόριο
Αν κάποιος ρίξει μία ματιά στο διεθνή Τύπο θα μπορέσει να βρει με ευκολία τα δημοσιεύματα κορυφαίων δυτικών μέσων ενημέρωσης που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. Μεταξύ αυτών κορυφαία δυτικά ΜΜΕ όπως οι Financial Times, οι New York Times, Washingtonpost, Εuobserver κ.α. ορισμένα από τα οποία εγκαλούν τον πρόεδρο των ΗΠΑ σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία.
Σε αυτά αναφέρονται σε πληροφορίες για εκτεταμένο λαθρεμπόριο όπλων που γίνεται από το Κίεβο.
Εκμεταλλεύεται τη βοήθεια που λαμβάνει
Με απλά λόγια, όπλα που λαμβάνει η Ουκρανία από τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικά για βοήθεια στον πόλεμο με την Ρωσία, στη συνέχεια τα φαίνεται να βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Μάλιστα τόσο οι Financial Times όσο και οι New York Times με άρθρα τους καλούν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να διεξάγει έρευνα και να πάρει άμεσα μέτρα για να παταχθεί το λαθρεμπόριο όπλων από κυκλώματα στην Ουκρανία.
Χαμηλά στην ατζέντα...
Το ζήτημα έχει απασχολήσει τόσο το ΝΑΤΟ όσο και την Ε.Ε. αλλά παραμένει χαμηλά στην ατζέντα για ευνόητους λόγους καθώς πιθανή επιβεβαίωση μπορεί να επηρεάσει το αφήγημα της υποστήριξης των Ουκρανών από τη Δύση έναντι της επίθεσης που δέχονται από τους Ρώσους από τις 24 Φεβρουαρίου.
Προπαγάνδα της Ρωσίας, λένε οι Ουκρανοί
Μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει αποδειχτεί. Υπάρχουν μόνο ορισμένα βίντεο και φωτογραφίες από το μεταφερόμενο πολεμικό υλικό αλλά όλα αυτά έχουν αμφισβητηθεί από τους Ουκρανούς οι οποίοι θεωρούν πως πίσω από όλα αυτά βρίσκεται η ρωσική προπαγάνδα και γενικά η Ρωσία η οποία θέλει να διαταράξει τις σχέσεις της Ουκρανίας με τη Δύση.
Ο Ρεζνίκοφ το αρνήθηκε
Πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέκσι Ρεζνίκοφ είπε πως "οι Ουκρανοί έχουν κάθε συμφέρον να διατηρήσουν όλο τη βοήθεια αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρείχαν οι δυτικοί σύμμαχοι" εννοώντας πως δεν έχουν λόγο να μεταπωλούν τον οπλισμό που λαμβάνουν.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Σερβίας την Κυριακή περίπου 12 ώρες μετά το αεροπορικό δυστύχημα, έδωσαν αναλυτικά στοιχεία για το φορτίο του Antonov που έπεσε στην περιοχή δυτικά της Καβάλας.
Τι είπαν οι Σέρβοι...
Οπως ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir - εντολέα της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίο, με τα πυρομαχικά 11,5 τόνων, με το Antonov ήταν εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62, εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.
Η έρευνα θα το δείξει
Η έρευνα θα αποδείξει τους ισχυρισμούς των Σέρβων. Παρότι από τις εκρήξεις υπάρχουν λιγοστά στοιχεία στο πεδίο της συντριβής εν τούτοις η έρευνα είναι ικανή να φέρει στο φως αρκετά ευρήματα και κυρίως για το εάν συνδέεται το καταγγελλόμενο λαθρεμπόριο όπλων από την Ουκρανία με το γιγάντιο Αντόνοφ που έπεσε επί ελληνικού εδάφους.
Αεροσκάφος και πλήρωμα από Ουκρανία
Το γεγονός πως πρόκειται για ουκρανικό αεροσκάφος με οκταμελές πλήρωμα από την Ουκρανία είναι ένα στοιχείο αλλά από μόνο τους δεν στοιχειοθετεί πιθανό λαθρεμπόριο.
Η έρευνα θα πρέπει να προχωρήσει σε βάθος και σίγουρα θα χρειαστεί χρόνο για να αποκαλυφθούν χρήσιμες πληροφορίες: Από το σχέδιο πτήσης μέχρι το ποιοι χρηματοδότησαν την πτήση και τι πραγματικά μετέφερε το τεράστιο αεροσκάφος που είχε προορισμό το Μπαγκλαντές. Φυσικά θα πρέπει να φωτιστούν και τα αίτια της συντριβής καθώς το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι μεν παλιό τεχνολογικά αλλά διαθέτει τέσσερις κινητήρες και πολλά μέτρα ασφαλείας τα οποία δεν λειτούργησαν.
Fuel Pass 2: Πότε ξεκινούν αιτήσεις για επίδομα βενζίνης - Ποιοι θα λάβουν διπλή επιδότηση
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό