Κόσμος|20.07.2022 09:33

Στην τεντωμένο σχοινί η Ιταλία: Ο Ντράγκι ανοίγει τα χαρτιά του - Σενάρια για παραμονή στην πρωθυπουργία ή εκλογές

Newsroom

Κρίσιμη ημέρα η σημερινή για την διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στην Ιταλία καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας Μάριο Ντράγκι ανοίγει σήμερα τα χαρτιά του ενώπιον της Γερουσίας, σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του. Τις τελευταίες ήμερες η Ιταλία βρίσκεται εν μέσω ενός συνεχιζόμενου rollercoaster αφού το Κίνημα 5 Αστέρων, που είναι μέλος της κυβέρνησης συνασπισμού της οποίας ηγείται ο Ντράγκι, μποϊκοτάρισε μια κρίσιμη ψηφοφορία εμπιστοσύνης

Ο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτηση του όμως ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα αρνήθηκε να την κάνει δεκτή. Σήμερα και αύριο αναμένεται να μιλήσει στους νομοθέτες και να επιβεβαιώσει αν εξακολουθεί να έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Υπάρχουν δύο πιθανά αποτελέσματα: Ο Ντράγκι να ανακοινώσει ότι μπορεί ακόμα να κυβερνήσει και να συνεχίσει στη θέση του ως πρωθυπουργός, ή παραδέχεται ότι δεν μπορεί να παραμείνει στο τιμόνι της χώρας και να αποχωρήσει έπειτα από 17 μήνες από το πόστο του, γεγονός που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές την Ιταλία το φθινόπωρο.

Είναι επομένως σαφές ότι τις επόμενες ώρες διακυβεύονται πολλά στη γειτονική χώρα που περνά μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις των τελευταίων ετών.

Τους επόμενους πέντε μήνες, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει να ολοκληρώσει αρκετές πολιτικά βεβαρημένες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων στον τομέα του ανταγωνισμού και της Δικαιοσύνης, προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση των μεταπανδημικών κονδυλίων της ΕΕ, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να προετοιμάσει και να ψηφίσει έναν νόμο για τον προϋπολογισμό, ώστε να αντιμετωπίσει την εκτόξευση του κόστους ζωής και μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση, η οποία επιδεινώνεται από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Όμως ο αντίκτυπος μιας πιθανής απομάκρυνσης του Ντράγκι από την Ιταλία γινόταν αισθητός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως σημειώνει το POLITICO. Μετά την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία της Γερμανίας, ο Ντράγκι έχει γίνει ένας από τους πιο έγκυρους ηγέτες της Ευρώπης. Η πρόωρη αποχώρησή του θα μπορούσε να αποτελέσει πλήγμα για τα σχέδια περαιτέρω ολοκλήρωσης της ΕΕ και να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης.

Ο «ευρωπαϊσμός» του Ντράγκι συνέβαλε στην από κοινού αγορά εμβολίων κατά του κορονοϊού και στην έγκριση του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid της ΕΕ, έγραψε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε άρθρο του στο POLITICO. «Οι ιδέες του Μάριο τους τελευταίους μήνες ήταν καθοριστικές στις συζητήσεις μας» για το πώς να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις που προκάλεσε ο πόλεμος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, έγραψε ο Σάντσεθ , προσθέτοντας ότι η Ιταλία και η Ισπανία "πρωτοστάτησαν".

Ο ρόλος του Ντράγκι στη σκληρή στάση της Δύσης έναντι της Ρωσίας και στην έντονη υποστήριξη της Ουκρανίας θα λείψει επίσης από πολλούς στην Ευρώπη αν τελικα αποχωρήσει. Ο Ντράγκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τρίτη, διαβεβαιώνοντας τον Ουκρανό πρόεδρο για την «αλληλεγγύη και την υποστήριξη» της Ιταλίας. Όμως ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο - ο οποίος εγκατέλειψε το κόμμα των 5 Αστέρων λόγω της στάσης του για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία - προειδοποίησε ότι η υποστήριξη που μπορεί να προσφέρει η Ιταλία μπορεί να είναι σοβαρά περιορισμένη για μήνες, εάν ο Ντράγκι παραιτηθεί και η κυβέρνηση περάσει σε ρόλο υπηρεσιακού.

Το απόγευμα η κρίσιμη απόφαση 

Οι δύο μεγάλες ημέρες του Ντράγκι ξεκινούν την Τετάρτη στις 9:30 το πρώι τοπική ώρα, όταν πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία στη Γερουσία, την άνω βουλή του κοινοβουλίου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση, με τον Ντράγκι να έχει ένα τελευταίο δικαίωμα απάντησης. Στις 6:30 μ.μ., οι βουλευτές της Γερουσίας θα ψηφίσουν για το αν εξακολουθούν να έχουν εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό.

Την Πέμπτη, επαναλαμβάνεται η παράσταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με ομιλία του Ντράγκι στις 9 π.μ., στη συνέχεια συζήτηση και ψηφοφορία στις 2 μ.μ., με το αποτέλεσμα να αναμένεται στις 15:15.

Αυξάνονται εκκλήσεις για την παραμονή του

Οι εκκλήσεις για την παραμονή του Ντράγκι αυξάνονται όσο πλησιάζουν οι ψηφοφορίες, με διαδηλώσεις υπέρ του Ντράγκι σε πολλές ιταλικές πόλεις τη Δευτέρα. Ο Ντράγκι πραγματοποίησε συνομιλίες τόσο με τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα όσο και με ηγέτες της δεξιάς την Τρίτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι ανοιχτός στο να παραμείνει, αν εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη. Αλλά αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό.

Το Κίνημα 5 Αστέρων είναι πιθανό να αποσύρει την υποστήριξή του εάν ο Ντράγκι δεν ικανοποιήσει αρκετά από τα αιτήματά του, συμπεριλαμβανομένου ενός κατώτατου μισθού - και τα δεξιά κόμματα του συνασπισμού έχουν δηλώσει ότι δεν είναι πλέον πρόθυμα να κυβερνήσουν με τα 5 Αστέρια. «Το πολιτικό σκηνικό τις τελευταίες ημέρες έχει γείρει ακόμη περισσότερο προς την κατεύθυνση της κατάρρευσης της κυβέρνησης», δήλωσε ο Wolfango Piccoli της εταιρείας αναλυτών Teneo.

Εάν ο Ντράγκι γνωρίζει ότι δεν έχει πλειοψηφία ή πιστεύει ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί πλέον να είναι αποτελεσματική, θα μπορούσε να παραλείψει εντελώς την ψηφοφορία της Πέμπτης και να πάει κατευθείαν στον Ματαρέλα και να παραιτηθεί επίσημα.

Αν συμβεί αυτό, ο πρόεδρος θα μπορούσε θεωρητικά να κάνει διαβουλεύσεις για να δει αν μπορεί να βρεθεί άλλη πλειοψηφία με τον Ντράγκι στο τιμόνι, αλλά είναι πιο πιθανό να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές το συντομότερο δυνατό, ώστε να δώσει χρόνο σε μια νέα κυβέρνηση να περάσει τον νόμο για τον προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του έτους.

Μια δημοσκόπηση της Euromedia Research, που δημοσιεύθηκε στη La Stampa, έδειξε ότι λιγότεροι από ένας στους τρεις Ιταλούς τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών, ενώ περισσότεροι από τους μισούς θέλουν να συνεχίσει η κυβέρνηση. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε ότι ακόμη και αν αποφευχθεί η παραίτηση του Ντράγκι, η Ιταλία εισέρχεται σε μια περίοδο αστάθειας, κατά την οποία οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση είναι "πιθανό να γίνουν πιο δύσκολες".

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μάριο Ντράγκιεκλογέςειδήσεις τώρα