Κόσμος|21.07.2022 16:39

Ιταλία: Ποιες θα είναι επόμενες κινήσεις του Ματαρέλα που θα καθορίσουν τις εξελίξεις και τα σενάρια εκλογών

Newsroom

Σε τροχιά πρόωρων εκλογών έχει μπει πλέον για τα καλά η Ιταλία, μετά την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι από τη θέση του πρωθυπουργού που έγινε σήμερα δεκτή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Το γεγονός δρομολογεί σειρά εξελίξεων, καθώς σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ντράγκι. Υπενθυμίζεται ότι ο Ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, έκανε δεκτή την παραίτηση του Ντράγκι, αλλά του ζήτησε να παραμείνει στην θέση του, για την διεκπεραίωση των τρεχουσών υποθέσεων.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας συναντά τους προέδρους της βουλής και της γερουσίας, Ρομπέρτο Φίκο και Ελιζαμπέτα Καζελάτι, για να συζητήσει τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Είναι σαφές, πάντως, ότι ο Ιταλός πρόεδρος θα επιλέξει την οδό των πρόωρων εκλογών και το μεγάλο ερώτημα στην φάση αυτή είναι αν ο κρατικός προϋπολογισμός θα καταρτιστεί και θα εγκριθεί πριν ή μετά την εκλογική αναμέτρηση.

«Όσο νωρίτερα πάμε να ψηφίσουμε, τόσο καλύτερα, για να σώσουμε τον προϋπολογισμό. Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας μας, έχω πολλές αμφιβολίες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος εγκατέλειψε πριν από τρεις εβδομάδες τα Πέντε Αστέρια.

Τα κόμματα στο μεταξύ ετοιμάζονται για την προεκλογική εκστρατεία και οι βουλευτικές εκλογές είναι πιθανό να οριστούν για τις 2 ή στις 9 Οκτωβρίου. «Οραματίζομαι την δημιουργία ενός μεγάλου συντηρητικού κόμματος, με την συμμετοχή της Φόρτσα Ιτάλια, της Λέγκα και όλων των δυνάμεων που ασπάζονται τις φιλελεύθερες αξίες», δήλωσε πριν από λίγο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σήμερα, όμως, εγκατέλειψαν την Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι δυο γνωστά στελέχη της: πρόκειται για τους υπουργούς Δημόσιας Διοίκησης Ρενάτο Μπρουνέτα και για την υπουργό Περιφερειακών Θεμάτων Μαρία Στέλα Τζελμίνι, οι οποίοι διαφώνησαν με την χθεσινή στάση του «Καβαλιέρε» και την απόφαση να μην παρασχεθεί πλήρης υποστήριξη στον Μάριο Ντράγκι.

Τι προηγήθηκε

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα δεκτή έγινε η παραίτηση που υπέβαλλε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Στο κοινοβούλιο σημείωσε ότι έλαβε την απόφαση να παραιτηθεί και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στον πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα και το ανακοίνωσε. Αυτή τη φορά η παραίτηση έγινε δεκτή και πλέον ανοίγει τον δρόμος για εκλογές στη γειτονική χώρα και ταυτόχρονα ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής αβεβαιότητας.

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του ο Μάριο Ντράγκι καταχειροκροτήθηκε για πολύ ώρα από τους βουλευτές του κόμματός του στο Κοινοβούλιο, τους οποίους και ευχαρίστησε. «Μερικές φορά ακόμα και οι κεντρικοί τραπεζίτες χρησιμοποιούν την καρδιά τους» σημείωσε. 

Όλα αυτά συνέβησαν μετά την απόσυρση της στήριξης των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στο πρόσωπο του Ντράγκι. Το κίνημα των 5 Αστέρων, η Λέγκα και η Φόρτσα Ιταλία σταμάτησαν να στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό και έτσι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έλαβε χθες μόλις 95 ψήφους υπέρ του, ενώ για την απόλυτη πλειοψηφία χρειαζόταν 158.

Εκλογές στις αρχές Οκτωβρίου

Πιθανότερο σενάριο είναι να προκηρυχθούν οι ιταλικές εκλογές στις 2 Οκτωβρίου, όπως αναφέρουν τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης, ενώ και η 9η Οκτωβρίου μοιάζει μία δεύτερη πιθανή ημερομηνία. Ο Τύπος της Ιταλίας σχολιάζει ότι είναι πρωτοφανές η χώρα να εισέρχεται μέσα σε προεκλογική διαδικασία εν μέσω καλοκαιριού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάριο Ντράγκι είχε υποβάλλει την παραίτησή του και την περασμένη εβδομάδα όμως δεν είχε γίνει τότε δεκτή από τον πρόεδρο Ματαρέλα.

Ένας δεξιός συνασπισμός αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του POLITICO, τα δεξιά κόμματα της Ιταλίας, αναμένεται να κερδίσουν την επόμενη εκλογική  αναμέτρηση αυτή, η οποία πιθανότατα θα διεξαχθεί το φθινόπωρο.

Η αποχώρηση του 74χρονου πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα στερούσε επίσης την ΕΕ από έναν από τους πιο έμπειρους ηγέτες της σε μια κρίσιμη στιγμή, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται και τον πόλεμο να μαίνεται στο κατώφλι της.

Η παραίτηση Ντράγκι σηματοδοτεί την κορύφωση της πολιτικής κρίσης που επικρατεί εδώ και μήνες στην Ιταλία, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των όλο και πιο διχασμένων εταίρων του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού ολοένα και συσσωρεύνονταν ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος.

Υψηλό το διακύβευμα

Είναι σαφές ότι τις επόμενες ώρες διακυβεύονται πολλά στη γειτονική χώρα που περνά μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις των τελευταίων ετών. Τους επόμενους πέντε μήνες, η κυβέρνηση Ντράγκι είχε σχεδιάσει να ολοκληρώσει αρκετές πολιτικά βεβαρημένες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων στον τομέα του ανταγωνισμού και της Δικαιοσύνης, προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση των μεταπανδημικών κονδυλίων της ΕΕ, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση έπρεπε επίσης να  ψηφίσει τον προϋπολογισμό, ώστε να αντιμετωπίσει την εκτόξευση του κόστους ζωής και την άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση, η οποία επιδεινώνεται και στην Ιταλία από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Όμως ο αντίκτυπος της απομάκρυνσης του Ντράγκι από την Ιταλία γίνεται αισθητός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως σημειώνει το POLITICO. Μετά την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία της Γερμανίας, ο Ντράγκι έγινε ένας από τους πιο σταθερούς ηγέτες της Ευρώπης. 

Ο «ευρωπαϊσμός» του Ντράγκι συνέβαλε στην από κοινού αγορά εμβολίων κατά του κορονοϊού και στην έγκριση του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid της ΕΕ. Ο ρόλος του Ντράγκι στη σκληρή στάση της Δύσης έναντι της Ρωσίας και στην έντονη υποστήριξη της Ουκρανίας θα λείψει επίσης από πολλούς στην Ευρώπη.

Είναι επομένως σαφές ότι τις επόμενες ώρες διακυβεύονται πολλά στη γειτονική χώρα που περνά μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις των τελευταίων ετών.

Τους επόμενους πέντε μήνες, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει να ολοκληρώσει αρκετές πολιτικά βεβαρημένες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων στον τομέα του ανταγωνισμού και της Δικαιοσύνης, προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση των μεταπανδημικών κονδυλίων της ΕΕ, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να προετοιμάσει και να ψηφίσει έναν νόμο για τον προϋπολογισμό, ώστε να αντιμετωπίσει την εκτόξευση του κόστους ζωής και μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση, η οποία επιδεινώνεται από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Όμως ο αντίκτυπος μιας πιθανής απομάκρυνσης του Ντράγκι από την Ιταλία γινόταν αισθητός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως σημειώνει το POLITICO. Μετά την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία της Γερμανίας, ο Ντράγκι έχει γίνει ένας από τους πιο έγκυρους ηγέτες της Ευρώπης. Η πρόωρη αποχώρησή του θα μπορούσε να αποτελέσει πλήγμα για τα σχέδια περαιτέρω ολοκλήρωσης της ΕΕ και να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης.

Ο «ευρωπαϊσμός» του Ντράγκι συνέβαλε στην από κοινού αγορά εμβολίων κατά του κορονοϊού και στην έγκριση του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid της ΕΕ, έγραψε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε άρθρο του στο POLITICO. «Οι ιδέες του Μάριο τους τελευταίους μήνες ήταν καθοριστικές στις συζητήσεις μας» για το πώς να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις που προκάλεσε ο πόλεμος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, έγραψε ο Σάντσεθ , προσθέτοντας ότι η Ιταλία και η Ισπανία "πρωτοστάτησαν".

Ο ρόλος του Ντράγκι στη σκληρή στάση της Δύσης έναντι της Ρωσίας και στην έντονη υποστήριξη της Ουκρανίας θα λείψει επίσης από πολλούς στην Ευρώπη αν τελικα αποχωρήσει. Ο Ντράγκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τρίτη, διαβεβαιώνοντας τον Ουκρανό πρόεδρο για την «αλληλεγγύη και την υποστήριξη» της Ιταλίας. Όμως ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο - ο οποίος εγκατέλειψε το κόμμα των 5 Αστέρων λόγω της στάσης του για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία - προειδοποίησε ότι η υποστήριξη που μπορεί να προσφέρει η Ιταλία μπορεί να είναι σοβαρά περιορισμένη για μήνες, εάν ο Ντράγκι παραιτηθεί και η κυβέρνηση περάσει σε ρόλο υπηρεσιακού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μάριο Ντράγκιειδήσεις τώραεκλογές