Κόσμος|23.07.2022 12:55

Ρωσική πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού: Μια ημέρα μετά τη συμφωνία για τα σιτηρά – Επλήγησαν υποδομές

Newsroom

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού, μία ημέρα μετά την υπογραφή από την Ρωσία και την Ουκρανία της συμφωνίας για την άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός.

«Ο εχθρός επετέθη κατά του εμπορικού λιμανιού της Οδησσού με πυραύλους Cruise Kalibr . Δύο πύραυλοι καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις της αντιαεροπορικής άμυνας. Δύο έπληξαν υποδομές στο λιμάνι», διευκρίνισε η ουκρανική Επιχειρησιακή Διοίκηση του Νότιου Τομέα στο Telegram.

«Ο Πούτιν έφτυσε στο πρόσωπο ΟΗΕ και Τουρκία»

Η Ουκρανία κατηγόρησε τον Πούτιν ότι με την επίθεση κατά του λιμανιού της Οδησσού «έφτυσε κατά πρόσωπο» τον ΟΗΕ και την Τουρκία. Το Κίεβο προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα φέρει ακέραια την ευθύνη σε περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας για τις εξαγωγές των σιτηρών και κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη και την Τουρκία να πιέσουν την Ρωσία ώστε να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για την ασφαλή λειτουργία των θαλάσσιων διαδρόμων για την εξαγωγή των σιτηρών στην Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η συμφωνία

Η Μόσχα και το Κίεβο υπέγραψαν χθες, Παρασκευή, μια συμφωνία ορόσημο για την αποδέσμευση των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, εκπρόσωποι αρνήθηκαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και απέφυγαν να κάνουν χειραψίες κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε τη συμφωνία που αποδεσμεύει εξαγωγές σιτηρών αξίας περίπου 10 δισ. δολαρίων που είναι απαραίτητες προκειμένου να μετριαστεί μια επισιτιστική κρίση. Όμως, σχετικά με τον πόλεμο, είπε πως δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός εκτός αν ανακτηθεί το χαμένο έδαφος.

«Πάγωμα της σύγκρουσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία σημαίνει μια προσωρινή διακοπή που δίνει στη Ρωσική Ομοσπονδία ένα διάλειμμα για ξεκούραση», δήλωσε στην Wall Street Journal. «Η κοινωνία πιστεύει πως όλα τα εδάφη πρέπει να απελευθερωθούν πρώτα, και τότε μπορούμε να διαπραγματευθούμε για το τι θα κάνουμε και πώς μπορούμε να ζήσουμε τους επόμενους αιώνες», συνέχισε.

Δεν έχει σημειωθεί κάποια σημαντική πρόοδος στις γραμμές του μετώπου αφότου οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο πόλεις που τελούσαν υπό ουκρανικό έλεγχο στην ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου.

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο του δεύτερου μεγαλύτερου ουκρανικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού Βουλεχίσρσκα, βορειοανατολικά του Ντονέτσκ, και τα στρατεύματα προσπάθησαν να προωθηθούν δυτικά από την πόλη Λισιτσάνσκ αλλά απωθήθηκαν, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο στρατού.

Στη νότια πόλη Νικόπολη πάνω στον ποταμό Δνείπερο, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί που συνεχίζονται είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος, δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος στο κανάλι του στην εφαρμογή Telegram.

«Μια 60χρονη γυναίκα σκοτώθηκε», δήλωσε ο Ολεξάντρ Βιλκούλ, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κρίβιι Ρι στην κεντρική Ουκρανία. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΟυκρανίαπύραυλοιΡωσίαπόλεμος