Κόσμος | 25.07.2022 18:43

Μιανμάρ: Διεθνής κατακραυγή για τις εκτελέσεις αντιφρονούντων από τη χούντα

Newsroom

Διεθνής κατακραυγή έχουν προκαλέσει οι εκτελέσεις αντιφρονούντων από τη χούντα της Μιανμάρ. Συγκεκριμένα, το καθεστώς προχώρησε τη Δευτέρα στην εκτέλεση τεσσάρων πολιτικών ακτιβιστών για τη δράση τους στις διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος το 2021.

Με συνοπτικές διαδικασίες η δράση τους χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική» (της μόδας τα τελευταία χρόνια ο χαρακτηρισμός) και μετά από δίκη-εξπρές που έγινε κεκλεισμένων των θυρών (!) οι τέσσερις εκτελέστηκαν στην πρώτη εφαρμογή της θανατικής ποινής στη χώρα μετά το 1988. Μεταξύ των εκτελεσμένων βρίσκεται και ο πρώην βουλευτής, Φίο Ζέγια.

Οι οικογένειες των θυμάτων δεν είχαν πληροφορηθεί από πριν ότι θα εφαρμοστεί η ποινή του θανάτου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μητέρα ενός από τους τέσσερις μίλησε με το γιο της μέσω zoom την Παρασκευή και «κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο γιος μου έμοιαζε χαμογελαστός. Μου ζήτησε μάλιστα να του πάω κάποια χρήματα και τα γυαλιά με τα οποία διαβάζει».

Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) οι οικογένειες δεν είχαν παραλάβει τις σορούς για να κηδέψουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η είδηση της εκτέλεσης γνωστοποιήθηκε με μία ξερή ανακοίνωση από το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας το οποίο έκανε λόγο για βάναυσες και απάνθρωπες τρομοκρατικές ενέργειες των τεσσάρων.

Οι πρώτες εκτελέσεις εδώ και πάνω από 30 χρόνια

Οι εκτελέσεις στις οποίες προχώρησε το στρατιωτικό καθεστώς είναι οι πρώτες έπειτα από 30 χρόνια και πλέον, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατουμένους.

Αναλογούν «σε αυθαίρετες στερήσεις ζωής και αποτελούν ακόμη ένα παράδειγμα του φρικτού ιστορικού της Μιανμάρ ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα», σχολίασε ο διευθυντής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια, ο Έρβιν φαν ντερ Μπορχτ. Οι εκτελεσθέντες «δικάστηκαν από στρατοδικεία υπό άκρα μυστικότητα και με βαθιά άδικο τρόπο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει αμέσως», καθώς «πάνω από 100 άνθρωποι πιστεύεται ότι αναμένουν την εκτέλεσή τους έπειτα από τις καταδίκες τους σε παρόμοιες διαδικασίες».

Καταδικάζει τις εκτελέσεις ο ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε σήμερα την εκτέλεση από τη χούντα της Μιανμάρ τεσσάρων κρατουμένων, εκ των οποίων ένας πρώην βουλευτής του δημοκρατικού κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, χαρακτηρίζοντας το μέτρο "σκληρό και οπισθοδρομικό".

"Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου καθώς παρά τις εκκλήσεις από όλο τον κόσμο, οι στρατιωτικοί προχώρησαν στις εκτελέσεις αυτές χωρίς κανένα σεβασμό στ΄ ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό το σκληρό και οπισθοδρομικό μέτρο αποτελεί μέρος της παρατεινόμενης εκστρατείας καταστολής που οι στρατιωτικοί διεξάγουν σήμερα εναντίον του δικού τους λαού", δήλωσε η Μπατσελέτ σε ανακοίνωση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ