Κόσμος|31.07.2022 21:18

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Σερβίας και Κοσόβου: Έκκληση Βούτσιτς για ειρήνη - «Αν όμως παρενοχλήσουν, θα νικήσουμε»

Newsroom

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απηύθυνε έκκληση για ειρήνη στο Κόσοβο εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με την Πρίστινα. Ωστόσο, υποσχέθηκε επίσης να πολεμήσει μέχρι θανάτου εάν οι Σέρβοι στην αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία «γίνουν στόχος νέου πογκρόμ».

«Η ατμόσφαιρα έχει "θερμανθεί" και οι Σέρβοι δεν θα υποστούν άλλες φρικαλεότητες», δήλωσε ο Βούτσιτς στο Βελιγράδι την Κυριακή. «Η έκκλησή μου προς όλους είναι να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την ειρήνη με σχεδόν οποιοδήποτε κόστος. Ζητώ από τους Αλβανούς να συνέλθουν, από τους Σέρβους να μην υποκύπτουν σε προκλήσεις, αλλά ζητώ επίσης από τους εκπροσώπους των ισχυρών και μεγάλων χωρών, που έχουν αναγνωρίσει τη λεγόμενη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, να δώσουν λίγη προσοχή στο διεθνές δίκαιο και στην πραγματικότητα επί τόπου και να μην επιτρέψουν στους προστατευόμενούς τους να προκαλέσουν συγκρούσεις».

Τα σχόλια του Βούτσιτς έγιναν καθώς η Πρίστινα ετοιμαζόταν να εφαρμόσει έναν αμφιλεγόμενο νόμο που απαιτεί από τους Σέρβους που ζουν στην αμφισβητούμενη περιοχή να αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους με πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα. Το Κόσοβο μπορεί επίσης να απαιτήσει την αντικατάσταση άλλων τύπων εγγράφων που έχουν εκδοθεί από τη Σερβία, όπως οι ταυτότητες, και θα κάνει μια νέα προσπάθεια να απαγορεύσει την είσοδο ή να εκδώσει προσωρινά έγγραφα σε ταξιδιώτες με έγγραφα ή πινακίδες κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί από τη Σερβία.

Οι καμπάνες των εκκλησιών σήμαναν συναγερμό στο βόρειο τμήμα της επαρχίας την Κυριακή, εν μέσω αναφορών ότι ένοπλοι Αλβανοί συγκεντρώνονταν για ένα ακόμη πογκρόμ κατά των εναπομεινάντων Σέρβων -όπως είχε συμβεί το 2004.

Ο Σέρβος πρόεδρος ισχυρίστηκε τον περασμένο μήνα ότι η πολιτική εγγραφής ήταν μέρος μιας προσπάθειας να εκδιωχθούν οι εναπομείναντες Σέρβοι από το Κοσσυφοπέδιο. Αναφέρθηκε στην κίνηση αυτή ως «νέα καταιγίδα», αναφερόμενος στην κροατική στρατιωτική επιχείρηση του 1995 που ανάγκασε τους περισσότερους Σέρβους να εγκαταλείψουν την Κροατία, όπως μεταδίδει το Russia Today.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Νίκολα Σελάκοβιτς, δήλωσε στους δημοσιογράφους το Σάββατο ότι «η αλβανική πλευρά στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια ετοιμάζεται κυριολεκτικά να κάνει φέρει κόλαση στους Σέρβους».

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι, αρνήθηκε ότι η μετάβαση σε μη σερβικά έγγραφα είναι κάτι περισσότερο από την εφαρμογή του «νόμου και της δικαιοσύνης» εξίσου σε όλους τους πολίτες.

«Εμπιστευτείτε την κυβέρνησή σας», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα σερβικά.

Ο Βούτσιτς έχει υποστηρίξει ότι οι «προκλήσεις» κατά των Σέρβων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο έχουν αυξηθεί από τότε που ο Κούρτι, ένας εθνικιστής που υποστηρίζει την ιδέα της αλβανικής ενοποίησης, έγινε πρωθυπουργός. Ο αριθμός αυτών των περιστατικών, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων από Αλβανούς σε σερβικά νεκροταφεία και ορθόδοξες εκκλησίες, αυξήθηκε κατά 50%, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Κυριακή.

«Δεν θέλουμε συγκρούσεις και δεν θέλουμε πόλεμο», είπε ο Βούτσιτς στην ομιλία του. «Θα προσευχηθούμε για την ειρήνη και θα επιδιώξουμε την ειρήνη, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω αμέσως: Δεν θα υπάρξει καμία παράδοση και η Σερβία θα νικήσει. Αν τολμήσουν να αρχίσουν να διώκουν, να παρενοχλούν και να σκοτώνουν τους Σέρβους, η Σερβία θα νικήσει».

ΣερβίαΑλεξάνταρ ΒούτσιτςΚόσοβοέντασηειδήσεις τώρα