Κόσμος|05.08.2022 11:05

«Μια πρόταση που η Μόσχα δεν μπορεί να αρνηθεί»; Οι ΗΠΑ προσφέρουν τον «έμπορο του θανάτου» για να πάρουν πίσω την Μπρίτνι Γκράινερ

Newsroom

Εννέα χρόνια φυλακή επέβαλε χθες ρωσικό δικαστήριο στην Αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ Μπρίτνι Γκράινερ, εξαντλώντας κάθε αυστηρότητα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την απόφαση τονίζοντας πως «Είναι απαράδεκτο. Καλώ τη Ρωσία να την απελευθερώσει αμέσως. Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει έτσι ώστε η Μπρίντνεϊ να επιστρέψει ασφαλής στο σπίτι της το συντομότερο δυνατόν».

Τώρα οι ΗΠΑ προτείνουν στη Μόσχα ανταλλαγή κρατουμένων με σκοπό την άμεση απελευθέρωση της αμερικανίδας σταρ του μπάσκετ.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι έκανε λόγο για μια «σοβαρή πρόταση», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αν και το BBC έφερε στην επιφάνεια περισσότερα στοιχεία γύρω από την προσφορά των ΗΠΑ.

Δίνουν τον «έμπορο θανάτου» 

Ειδικότερα, η Ουάσιγκτον φέρεται να προσφέρει έναν Ρώσο διακινητή όπλων στη Μόσχα. Ο λόγος για τον Βίκτορ Μπουτ, που είναι γνωστός και ως "ο έμπορος του θανάτου" και ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το BBC, ο Μπουτ θα μπορούσε να μεταφερθεί από την Ουάσιγκτον στις ρωσικές αρχές με αντάλλαγμα την Γκράινερ, καθώς και τον άλλοτε πεζοναύτη των ΗΠΑ, Πολ Γουίλαν που καταδικάστηκε στη Ρωσία το 2020 για κατασκοπεία.

Ο Τζον Κίρμπι μάλιστα είπε στους δημοσιογράφους πως οι δυο τους κρατούνται άδικα και πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, η Ρωσία θέλει να προσθέσει στην προτεινόμενη ανταλλαγή και τον καταδικασθέντα Βαντίμ Κρασίκοφ, ο οποίος κρατείται σε φυλακή της Γερμανίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου πάντως απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σημειώνεται ότι, η 31χρονη Γκράινερ, δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης και αστέρι του γυναικείου πρωταθλήματος μπάσκετ των ΗΠΑ (WNBA), συνελήφθη στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας στις 17 Φεβρουαρίου, καθώς στις αποσκευές της βρέθηκαν φυσίγγια ατμού που περιείχαν χασισέλαιο. Η κάνναβη είναι παράνομη στη Ρωσία τόσο για ιατρικούς όσο και για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Έκτοτε βρισκόταν υπό κράτηση. Η υπόθεσή της έχει προκαλέσει διπλωματικό θρίλερ μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Ποιος είναι ο «έμπορος θανάτου», Βίκτορ Μπουτ

Το Aljazeera συνοψίζει τι γνωρίζουμε:

  • Κάποτε ήταν γνωστός ως ο «Έμπορος του Θανάτου» και σήμερα εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών.

  • Πιστεύεται ότι γεννήθηκε στην τότε σοβιετική Ντουσάνμπε του Τατζικιστάν, το 1967. Ήταν πρώην σοβιετικός μεταφραστής στο στρατό και ξεκίνησε την καριέρα του στις αεροπορικές μεταφορές στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

  • Σύμφωνα με αναφορές, ο πατέρας του ήταν μηχανικός αυτοκινήτων και η μητέρα του ήταν λογίστρια. Είχε επίσης έναν αδερφό.

  • «Ο Βίκτορ ήταν ο περιπετειώδης γιος… αντιγράφοντας απαγορευμένα ποπ τραγούδια για να κερδίσει λίγο παραπάνω χαρτζιλίκι και διδάσκοντας τον εαυτό του Εσπεράντο με την πεποίθηση ότι θα ήταν χρήσιμο αργότερα στη ζωή του», ανέφερε το 2010 η γερμανική Der Spiegel.

  • Εντάχθηκε στην Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας ενώ φοίτησε και στο Στρατιωτικό Ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών στη Μόσχα.

  • Κατά τη διάρκεια του στρατού, στάλθηκε στη Μοζαμβίκη και την Αγκόλα για να εργαστεί ως μεταφραστής.

  • Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο Μπουτ αγόρασε έναν στόλο από παλιά στρατιωτικά cargo αεροπλάνα, σύμφωνα με αναφορά του Time και ξεκίνησε μια επιχείρηση αεροπορικών μεταφορών.

  • Εμπλέκεται  στην παραβίαση ή τη συμβολή στην παραβίαση των εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στην Αγκόλα, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. 

  • Εξόπλιζε πολλές φορές στην ίδια πολεμική σύρραξη και τις δυο πλευρές.

  • Το 2003, ο Πίτερ Χέιν, πρώην υπουργός στο υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, είπε: «Ο Μπουτ είναι ο κορυφαίος έμπορος θανάτου ο οποίος είναι ο κύριος υπεύθυνος για τα αεροπλάνα και τις διαδρομές εφοδιασμού που παίρνουν όπλα… από την Ανατολική Ευρώπη, κυρίως τη Βουλγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία στη Λιβερία και την Αγκόλα».

  • Το 2008, πράκτορες από την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ, που υποδύονταν τους αγοραστές των ανταρτών FARC της Κολομβίας, μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή με τον Μπουτ και την εταιρεία του.

  • Λίγο αφότου είχαν συζητήσει πιθανές αποστολές όπλων μαζί του, συνελήφθη από τις αρχές στην Ταϊλάνδη προτού εκδοθεί στις ΗΠΑ.

  • Ο Μπουτ κατηγορήθηκε μόνο σε σχέση με την συμφωνία όπλων, αλλά οι αρχές των ΗΠΑ λένε ότι εμπλέκεται στη διακίνηση όπλων από τη δεκαετία του 1990.

  • Καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση. Καταδικάστηκε με την κατηγορία της τρομοκρατίας το 2012.

  • Αποτελεί το θέμα του βιβλίου, «Merchant of Death» (Έμπορος του Θανάτου) που γράφτηκε από τους ερευνητές ρεπόρτερ Ντάγκλας Φάρα και Στίφεν Μπράουν. Πιστεύεται επίσης ότι ήταν η έμπνευση για τον χαρακτήρα που υποδύθηκε ο Νίκολας Κέιτζ στο Lord of War, μια ταινία παραγωγής Χόλιγουντ που κυκλοφόρησε το 2005.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπρίτνι ΓκράινερΗΠΑΜόσχαΡωσίαειδήσεις τώρα