Φ. Ντονμέζ: «Το γεωτρύπανο έφτασε, πραγματοποιούμε τους τελικούς ελέγχους να ξεκινήσει η γεώτρηση»
Μαρία ΖαχαράκηΈτοιμο να ξεκινήσει τη γεώτρησή του είναι το Αμπντουλχαμίτ Χαν, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού».
Το γεωτρύπανο στάλθηκε στο πηγάδι Γιορουκλέρ-1, 55 χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή Γκαζίπασά, όπου του ανατέθηκε η πρώτη αποστολή σε τελετή, στην οποία παρέστη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την αποστολή του, λέγοντας ότι έχουν μπροστά τους 2 μήνες μέχρι να φανεί κάποιο αποτέλεσμα.
«Έχουν γίνει κάποιες εκτιμήσεις και υπήρχαν 4-5 εναλλακτικές θέσεις, να σας πω. Αλλά τώρα λήφθηκε μια απόφαση. Τώρα έχουμε περίπου 45-60 μέρες μπροστά μας. Ας ελπίσουμε ότι θα ολοκληρώσουμε τις γεωτρήσεις μας εντός αυτής της περιόδου. Αν τελικά βρεθεί κάτι, θα ανακοινώσουμε τα καλά νέα στο έθνος μας.
Φτάσαμε στην τοποθεσία Γιορουκλέρ 1 στις 3:30 το πρωί της 10ης Αυγούστου. Το ταξίδι μας ήταν ομαλό και χωρίς προβλήματα. Κατεβάσαμε τον εξοπλισμό μας στον πυθμένα της θάλασσας για την κεντρική τοποθέτηση του φρεατίου του πλοίου. Κάνουμε τις απαραίτητες προετοιμασίες για τη γεώτρηση και πραγματοποιούμε τους τελικούς ελέγχους. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι προετοιμασίες, θα αρχίσουμε τις γεωτρήσεις και, αν θέλει ο Θεός, θα εργαστούμε για να δώσουμε καλά νέα στον λαό μας. Αυτό επιθυμούμε.
Ντονμέζ: Έχουμε τρυπήσει 8 φορές στη Μεσόγειο
Στη Μεσόγειο ξέρετε είχαμε τρυπήσει περίπου 8 φορές πριν. Από αυτές, οι 3 ήταν γεωτρήσεις που αφορούσαν την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και οι 5 ήταν σε περιοχές δικής μας δικαιοδοσίας.
Είμαστε πλέον εξοικειωμένοι με τη Μεσόγειο, σχεδόν όσο και στη Μαύρη Θάλασσα. Ξέρετε, κάναμε ένα διάλειμμα από τις γεωτρήσεις μας εκεί για 2 χρόνια, τραβήξαμε το στόλο μας κυρίως στη Μαύρη Θάλασσα, γιατί εκεί το πρόγραμμά μας ήταν πολύ πιο σφιχτό. Τώρα, από χθες, ξεκινήσαμε ξανά τις δραστηριότητές μας στη Μεσόγειο».
Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου και τα προβλήματα που έχουν προκύψει.
«Συνεργαζόμαστε με πολλούς εργολάβους. Φυσικά, ο μεγαλύτερος ανάδοχος είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε από ρωσική εταιρεία και η τουρκική εταιρεία είναι εταίρος. Μιλάμε για κοινοπραξία. Τα τελευταία 2-3 χρόνια η πρόοδος είναι αρκετά μεγάλη. Ωστόσο, τον τελευταίο 1 μήνα υπάρχει μια αντιπαράθεση μεταξύ τους. Μόλις προέκυψε το θέμα, ενημερωθήκαμε για αυτό από αρχές Ιουλίου. Έχουμε κάνει επίσης κάποιες προσπάθειες να μιλήσουμε και με τις δύο πλευρές για να συνεννοηθούμε γρήγορα, να λύσουμε τα μεταξύ τους προβλήματα, να επιλύσουμε τις συγκρούσεις. Βέβαια σε τόσο πολύ μεγάλα έργα μπορεί να υπάρχουν κατά καιρούς συγκρούσεις και προβλήματα, διοικητικά, οικονομικά δηλαδή. Δυστυχώς, αυτά τα προβλήματα δεν ξεπεράστηκαν. Συνεχίζουμε ακόμα τις προσπάθειές μας. Αυτό το θέμα τέθηκε επίσης στην τελευταία συνάντηση του προέδρου μας και του κ. Πούτιν στο Σότσι. Επειδή ξέρετε, και οι δύο αυτοί ηγέτες έχουν δεσμευτεί απέναντι στην κοινή γνώμη τους για την ολοκλήρωση αυτού του έργου το 2023. Ποιες είναι οι προτεραιότητές μας εδώ; Πρώτον, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε καμία διακοπή στο χρονοδιάγραμμα του έργου. Μιλάω για το 2023, για την πρώτη ενότητα.
Στην πραγματικότητα, αφού κατευοδώσαμε χθες και προχθές το πλοίο Αμπντουλχαμίτ Χαν, πήγαμε μαζί στο Άκουγιου. Και εκεί (ο Ερντογάν) έλαβε επί τόπου ενημέρωση. Ο πρόεδρός μας κράτησε τις απαραίτητες σημειώσεις και έκανε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Η προσδοκία μας είναι ότι αυτό το πρόβλημα θα επιλυθεί γρήγορα».
- «Εσύ με παρακολουθούσες»: Τι σημαίνει η προσωπική αναφορά Ανδρουλάκη στον Πρωθυπουργό - Ανεβάζει τους τόνους και ο ΣΥΡΙΖΑ
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας από την Πέμπτη μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο
- Ρόμπιν Ουΐλιαμς: Η αυτοκτονία του κωμικού ηθοποιού που έκανε τον κόσμο να δακρύσει – Οι τελευταίες δραματικές ώρες του
- Φρένο στις μεταβιβάσεις ΙΧ για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας - «Σαφάρι» και για ανασφάλιστα οχήματα
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό