Επιστήμονες θέλουν να επαναφέρουν στη ζωή, ένα ζώο που εξαφανίστηκε από το… 1936: Πώς σκοπεύουν να το κάνουν
NewsroomΈνα φιλόδοξο πρότζεκτ πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ξεκίνησαν επιστήμονες στην Αυστραλία προκειμένου να επαναφέρουν στη ζωή τη θυλακίνη, ένα μαρσιποφόρο που εξαφανίστηκε τη δεκαετία του 1930.
Η θυλακίνη, γνωστή και ως τίγρης της Τασμανίας, είναι το δεύτερο εγχείρημα της Colossal, μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας με έδρα το Τέξας, η οποία πέρυσι ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τεχνικές γενετικής μηχανικής για να «αναστήσει» το μαλλιαρό μαμούθ, και να το επαναφέρει στην Αρκτική τούνδρα.
Η πρωτοβουλία πρόκειται να γίνει πράξη με το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, το οποίο νωρίτερα μέσα στη χρονιά έλαβε μια φιλανθρωπική δωρεά ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων για να ανοίξει ένα εργαστήριο γενετικής αποκατάστασης της θυλακίνης, σύμφωνα με το CNN.
Το ζώο, που έμοιαζε με σκύλο και είχε ρίγες στην πλάτη του, κυνηγήθηκε εκτενώς μετά τον ευρωπαϊκό αποικισμό της περιοχής. Το τελευταίο γνωστό ζώο του είδους πέθανε σε αιχμαλωσία το 1936. Παρά τις πολλές αναφορές περί ύπαρξης του τις δεκαετίες που ακολούθησαν και εν μέσω κάποιων ατυχών προσπαθειών να αποδειχθεί η εξακολούθηση της ύπαρξής του, κηρύχθηκε επίσημα εξαφανισμένο τη δεκαετία του 1980.
Οι επιστήμονες στοχεύουν να το επαναφέρουν στη Γη, παίρνοντας βλαστοκύτταρα από ένα ζωντανό είδος με παρόμοιο DNA, τον άγνωστο στους περισσότερους από εμάς σμινθόψι (dunnart), και μετατρέποντάς τα σε κύτταρα «θυλακίνης» - ή σε μια όσο το δυνατόν πλησιέστερη προσέγγιση.
Περισσότεροι από 30 επιστήμονες εργάζονται για να επιταχύνουν αυτή την «τεράστια πρόκληση», όπως λένε, για την επαναφοράς της θυλακίνης «από τους νεκρούς». Οι ίδιοι αισιοδοξούν ότι σε 6-10 χρόνια θα μπορούσαν να γεννηθούν τα πρώτα νεογνά.
- Παραδοχή Ουκρανίας: Είμαστε πίσω από τις εκρήξεις σε στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία – Τι αποκαλύπτει απόρρητη έκθεση
- Το ράλι των τιμών της ενέργειας «ρουφάει» τον δημοσιονομικό χώρο – Τι κρίνει το καλάθι της ΔΕΘ
- Αλλάζουν όλα στο CDC: Παραδοχή αποτυχίας στην έγκαιρη αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού – Τα λάθη που έγιναν
- Αυτές είναι οι 2 μεγάλες αλλαγές που έρχονται στο WhatsApp – Πότε κάνουν πρεμιέρα
- Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν μετά το πράσινο φως Μπάιντεν στο Κίεβο για τους πυραύλους ATACMS – Οι σκέψεις του Ρώσου προέδρου
- Δημοσκόπηση Prorata: Ποιον θα ψήφιζαν οι Έλληνες για πρόεδρο των ΗΠΑ
- Άνοιξε η πλατφόρμα για το «Gigabit Voucher» - Περισσότερα από 379.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν ευρυζωνικές συνδέσεις
- Πρώτο διαζύγιο για προπονητή της Euroleague: Τέλος ο Ομπράντοβιτς απ' τον πάγκο της Μονακό