Κόσμος|22.08.2022 10:36

«Θρίαμβος της αγάπης επί του φόβου»: Η Σιγκαπούρη καταργεί τον νόμο που ποινικοποιεί το σεξ μεταξύ ανδρών

Newsroom

Ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης, Λι Σιεν Λουνγκ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του σύντομα θα καταργήσει τον νόμο, κατάλοιπο του βρετανικού αποικιακού καθεστώτος, που ποινικοποιεί τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ των ανδρών.

«Η κυβέρνηση θα καταργήσει (τον νόμο) και θα αποποινικοποιήσει τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ των ανδρών. Πιστεύω ότι αυτό είναι το σωστό που πρέπει να γίνει και κάτι που οι περισσότεροι πολίτες της Σιγκαπούρης θα αποδεχτούν στο εξής», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας, διευκρινίζοντας ότι θα συνεχίζει να «υπερασπίζεται» τον γάμο ως την ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

«Ακόμη και όταν καταργήσουμε το Άρθρο 377Α του ποινικού κώδικα, θα υποστηρίξουμε και θα διαφυλάξουμε τον θεσμό του γάμου... Βάσει του νόμου, στη Σιγκαπούρη αναγνωρίζονται μόνο γάμοι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας», πρόσθεσε ο Λι.

Για χρόνια, ακτιβιστές έχουν επανειλημμένα αμφισβητήσει το άρθρο 377Α στα δικαστήρια, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Σε κοινή δήλωση, που εξέδωσαν 22 ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδες, εκφράστηκε ανακούφιση που ο νόμος τελικά θα αλλάξει, περιγράφοντας την είδηση ως «τη δύσκολα κερδισμένη νίκη μας, ένα θρίαμβο της αγάπης επί του φόβου».

«Η κατάργηση του άρθρου 377Α, αν και καθυστέρησε, αποτελεί σημαντικό ορόσημο και μια ισχυρή δήλωση ότι οι κρατικά εγκεκριμένες διακρίσεις δεν έχουν θέση στη Σιγκαπούρη», ανέφερε η δήλωση, η οποία υπογράφεται από διάφορες ομάδες. Η απόφαση ήταν «μια νίκη για την ανθρωπότητα», αναφέρεται, σύμφωνα με τη Guardian.

«Για όλους όσοι έχουν βιώσει τα είδη εκφοβισμού, απόρριψης και παρενόχλησης που επέτρεψε αυτός ο νόμος, η κατάργηση επιτρέπει επιτέλους να ξεκινήσουμε τη διαδικασία της επούλωσης. Για όσους λαχταρούν για μια πιο ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς Σιγκαπούρη, η κατάργηση σηματοδοτεί ότι η αλλαγή είναι πράγματι δυνατή», αναφέρουν επίσης.

Ωστόσο, οι ομάδες δήλωσαν ότι η κίνηση για την κατάργηση του νόμου έφτασε πολύ αργά για πολλούς. «Για τα προηγούμενα θύματα του άρθρου 377Α και των αλυσιδωτών επιπτώσεών του, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αντιμετώπισαν απειλές αστυνομικής παγίδευσης, επιδρομές και ποινικές διώξεις, η κατάργηση δεν θα μπορέσει ποτέ να διορθώσει πλήρως τα ιστορικά λάθη που αντιμετωπίσατε».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ