NASA: Μοναδικό ντοκουμέντο - Στη δημοσιότητα ο ήχος που εκπέμπεται από τεράστια μαύρη τρύπα
NewsroomΣτη δημοσιότητα έδωσε η NASA ήχο που εκπέμπεται από μία τεράστια μαύρη τρύπα, στο κέντρο του γαλαξιακού σμήνους του Περσέα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 200 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη.
'Ήχος στο διάστημα ;
H NASA τροποποίησε τον ήχο, ώστε να είναι αισθητός από τα ανθρώπινα αυτιά. Σε ανάρτηση της χαρακτηρίζει εσφαλμένη την αντίληψη ότι δεν υπάρχει ήχος στο Διάστημα και διευκρινίζει ότι προέρχεται από «το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του διαστήματος είναι κενό, το οποίο δεν προσφέρει κανέναν τρόπο ώστε να ταξιδέψουν ηχητικά κύματα».
Όπως επισημαίνει η NASA, «ένα σμήνος γαλαξιών έχει τόσο πολύ αέριο που έχουμε πιάσει πραγματικό ήχο. Εδώ ενισχύεται, και αναμιγνύεται με άλλα δεδομένα, για να ακούσουμε μια μαύρη τρύπα!»
Πώς οι επιστήμονες τροποποίησαν τον ήχο
Η NASA εξηγεί πως ο ήχος είναι αποτέλεσμα των κυμάτων πίεσης που στέλνει η μαύρη τρύπα, προσθέτοντας ότι το «κύμα» ήταν 57 οκτάβες κάτω από τη μέση νότα ντο. Οι επιστήμονες έπρεπε να αυξήσουν τη συχνότητα ένα τετράκις εκατομμύρια φορές προκειμένου να ακουστεί.
«Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ότι τα κύματα πίεσης που στέλνει η μαύρη τρύπα προκάλεσαν κυματισμούς στο θερμό αέριο του σμήνους, οι οποίοι μπορούσαν να μεταφραστούν σε μια νότα - μια νότα που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ακούσουν περίπου 57 οκτάβες κάτω από τη μέση ντο», αναφέρει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.
«Κατά κάποιο τρόπο, αυτή η ηχογράφηση δεν μοιάζει με καμία άλλη που έχει γίνει στο παρελθόν... επειδή επανεξετάζει τα πραγματικά ηχητικά κύματα που ανακαλύφθηκαν σε δεδομένα από το Παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra της NASA» τονίζεται.
- Στο 1,9 δισ. ευρώ η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων το Σεπτέμβριο για το ηλεκτρικό ρεύμα - Τα ποσά
- Διαδοχικές... μάχες στη Βουλή καλείται να δώσει η κυβέρνηση για το θέμα των παρακολουθήσεων - Τι προβλέπει η «γαλάζια» στρατηγική
- Οι επαναλοιμώξεις οδηγούν στον «Κένταυρο» - Οι πιθανοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή τους
- ClepsYdra: Το πρόγραμμα που δίνει λύση στη διάσωση της βυθισμένης πολιτιστικής κληρονομιάς - Πώς λειτουργεί
- Οι επιδοτήσεις στο ρεύμα «αδειάζουν» το καλάθι της ΔΕΘ - Το πιθανό σενάριο