Κόσμος|29.08.2022 21:00

Ουκρανία: Ξεκίνησε η αντεπίθεση στη Χερσώνα - «Σπάσαμε την πρώτη γραμμή της Ρωσίας», λένε οι Ουκρανοί

Newsroom

Η Ουκρανία άρχισε την αντεπίθεση στο νότιο τμήμα της χώρας για την ανακατάληψη της Χερσώνας, κάτι που είχε προαναγγείλει και ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι εδώ και καιρό.

Η Ουκρανία έχει δηλώσει επανειλημμένα την πρόθεσή της να ανακαταλάβει το νότιο τμήμα της, και συγκεκριμένα την πόλη Χερσώνα, τη μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που η Ρωσία μπόρεσε να καταλάβει από την Ουκρανία από τότε που εισέβαλε πριν από έξι μήνες.

«Σπάσαμε την πρώτη γραμμή της Ρωσίας»

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έσπασαν, σύμφωνα με το OPEN, την πρώτη γραμμή της Ρωσίας δηλαδή έπληξαν τρία κέντρα διοίκησης και δύο αποθήκες πυρομαχικών των στρατευμάτων της Ρωσίας, στην περιοχή. Παράλληλα, χτύπησαν και γέφυρες κόβοντας τον δρόμο προς την Κριμαία, ένα μεγάλο πλήγμα για τη Ρωσία καθώς έκοψαν τον ανεφοδιασμό τους. 

Κατά τον ουκρανικό στρατό, 11 Ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν ενώ την ίδια ώρα καταστράφηκαν 11 εκτοξευτήρες ρουκετών, τρία τεθωρακισμένα οχήματα κι ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο.

«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση σε πολλές ζώνες στον νότο. Ζητούμε από τους κατοίκους της Χερσώνας να τηρούν τις οδηγίες ασφαλείας: παραμείνετε κοντά σε καταφύγια και μακριά από τις θέσεις» των ρωσικών δυνάμεων, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Γιαροσλάβ Γιανούσεβιτς. «Πιστεύουμε στον ουκρανικό στρατό!», κατέληξε.

Μόσχα: Η επίθεση απέτυχε

Ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε απόψε ότι «απέκρουσε» την «απόπειρα επίθεσης» των ουκρανικών δυνάμεων στις περιοχές της Χερσώνας και του Μικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι επέφερε «βαριά πλήγματα» στους Ουκρανούς.

«Αυτή η νέα απόπειρα επίθεσης του εχθρού απέτυχε παταγωδώς», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας στην ανακοίνωσή του.

Στην ανακοίνωσή του επίσης λέει ότι οι Ρώσοι κατέστρεψαν 26 άρματα, 32 θωρακισμένα οχήματα και δύο μαχητικά αεροσκάφη Su-25. «Ο εχθρός έχασε περισσότερους από 560 στρατιώτες», πρόσθεσε.

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης νωρίτερα επικαλούνταν την εκπρόσωπο της «Νότιας» διοίκησης του στρατού, τη Νατάλια Χουμενιούκ, η οποία είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιτίθενται «σε πολλές κατευθύνσεις» στο μέτωπο αυτό. Η ουκρανική στρατιωτική ομάδα «Καχόφκα» ανέφερε στο Facebook ότι παρατήρησε την αποχώρηση μιας μονάδας φιλορώσων αυτονομιστών μαχητών από τις θέσεις τους στην περιοχή. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ωστόσο υποστηρίζει ότι «οι μονάδες του ουκρανικού στρατού υπέστησαν βαριές απώλειες λόγω της σθεναρής άμυνας των Ρώσων στρατιωτών». Στην ανακοίνωσή του λέει ότι οι Ρώσοι κατέστρεψαν 26 άρματα, 32 θωρακισμένα οχήματα και δύο μαχητικά αεροσκάφη Su-25. «Ο εχθρός έχασε περισσότερους από 560 στρατιώτες», πρόσθεσε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟυκρανίαΒολοντιμίρ Ζελένσκιειδήσεις τώρα