Στο κατεστραμμένο Τσερνίχιβ της Ουκρανίας τα παιδιά ξεκινάνε τη νέα σχολική χρονιά στο βομβαρδισμένο σχολείο τους
NewsroomΣτον έβδομο μήνα του μπαίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι πολίτες βλέπουν τις ζωές τους να έχουν αλλάξει ολοσχερώς. Ωστόσο, ανεξαρτήτως συνθηκών, κάποια πράγματα δεν αλλάζουν – κάθε χρόνο οι μικροί και μεγάλοι μαθητές υποδέχονται τη νέα σχολική χρονιά με ενθουσιασμό για την επανασύνδεση με τους φίλους, τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους, αλλά και με ανησυχία για τις απαιτήσεις της νέας χρονιάς.
Στο σχολείο αριθ. 21 του Τσερνίχιβ τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά: κάθε μαθητής έχει εξοικειωθεί με τον προειδοποιητικό ήχο της σειρήνας, ενώ μπορεί να διακρίνει τους ήχους των αντιαεροπορικών όπλων και των πυραύλων κρουζ. Το σχολείο, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης, έχει κλείσει αφού υπέστη εκτεταμένες ζημιές από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Με το άνοιγμα των σχολείων την Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου, εκατοντάδες μαθητές έπρεπε να διασκορπιστούν σε όποιες διαθέσιμες αίθουσες διδασκαλίας υπάρχουν ακόμα. Η παλιά παιδική χαρά στο προαύλιο εξακολουθεί να αποτελεί τακτικό σημείο συνάντησης, όμως τα παιχνίδια των παιδιών έχουν αλλάξει: το κρυφτό έχουν αντικαταστήσει τα φανταστικά σημεία ελέγχου του στρατού. Η νέα, δημοφιλής ασχολία είναι η μίμηση του ήχου και της πρόσκρουσης των ρουκετών. Μεγάλο μέρος της πόλης, που βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου, έχει καταστραφεί από τους έντονους βομβαρδισμούς του πυροβολικού στα πρώτα στάδια του πολέμου.
Όταν οι Ρώσοι υποχώρησαν, άφησαν πίσω τους 133 κατεστραμμένα σχολεία. Τα παιδιά επισκέπτονται το σχολείο για διαφορετικούς λόγους: Κάποια από περιέργεια, άλλα για να ανασύρουν αντικείμενα από τα συντρίμμια για να τα χρησιμοποιήσουν στα παιχνίδια τους - όλα περιηγούνται άφοβα στις κατεστραμμένες αίθουσες διδασκαλίας, πατώντας πάνω στα σπασμένα τζάμια και σε σκισμένα βιβλία. Προς το παρόν δεν υπάρχει σχέδιο ή προϋπολογισμός για την ανοικοδόμηση του σχολείου αριθ. 21. Οι αρχές λένε ότι η περιοχή υπέστη απώλειες 380 εκατομμυρίων δολαρίων σε εκπαιδευτικές υποδομές. Η προτεραιότητα είναι να επενδυθούν τα χρήματα σε σχολεία που έχουν υποστεί μερική ζημιά, όπου θεωρείται δυνατή η ταχεία αποκατάσταση.
- Οργή για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου αναφορικά με τους βιασμούς: «Είναι απαράδεκτες», λέει η Ιερά Σύνοδος
- Νέο κρεσέντο από Ακάρ: Προειδοποιεί την Ελλάδα να μη μπει σε μπελάδες και πετά πάνω από το Αιγαίο με F-16
- Δυστύχημα στον ΗΣΑΠ: Βαρύτατες οι ευθύνες της αναδόχου εταιρείας - Τι λέει το πόρισμα που παραδόθηκε πριν λίγες μέρες
- Ερευνα ΕΚΤ: Οι καταναλωτές βλέπουν πληθωρισμό και «πάγωμα» αποδοχών το επόμενο 12μηνο
- Θεσσαλονίκη: Ισχυρή καταιγίδα στην πόλη - Η μέρα έγινε νύχτα και πλημμύρισαν δρόμοι
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ