Κόσμος|05.09.2022 16:55

Λιζ Τρας: Ποια είναι η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου - To παρελθόν που την ανέδειξε στην ηγεσία της Δεξιάς

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Η Λιζ Τρας θα διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού νίκησε στην κούρσα για την Ντάουνινγκ Στριτ και θα κληθεί να αντιμετωπίσει αμέσως την κρίση της αγοραστικής δύναμης που πλήττει τη χώρα της.

Η 47χρονη Λιζ Τρας θα είναι η τρίτη γυναίκα που θα ηγηθεί βρετανικής κυβέρνησης μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι. «Θα παρουσιάσω ένα τολμηρό σχέδιο για τη μείωση των φόρων και την ανάπτυξη της οικονομίας μας», υποσχέθηκε η ίδια μετά την ανακοίνωση της νίκης της.

«Θα αντιμετωπίσω την ενεργειακή κρίση ασχολούμενη με τους λογαριασμούς της ενέργειας των ανθρώπων, αλλά επίσης ασχολούμενη με τις μακροπρόθεσμες δυσκολίες στην ενεργειακή τροφοδοσία», είπε υποσχόμενη «μεγάλη νίκη» του Συντηρητικού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του 2024.

Η Λιζ Τρας εξελέγη στην ηγεσία των Τόρις και σύμφωνα με το βρετανικό κοινοβουλευτικό σύστημα, αναλαμβάνει την πρωθυπουργία λόγω της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του Συντηρητικού Κόμματος που κληρονομεί στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Τρας παρέμεινε πιστή στον Μπόρις Τζόνσον, όταν οι παραιτήσεις υπουργών και ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων έπεφταν βροχή, αναγκάζοντας τον Βρετανό πρωθυπουργό να παραιτηθεί έπειτα από μακρά σειρά σκανδάλων. Εγκαθίσταται στην Ντάουνινγκ Στριτ σε μία εκρηκτική οικονομική και κοινωνική συγκυρία, με έναν πληθωρισμό που ξεπερνά το 10% και την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας που στραγγαλίζει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτής της συγκυρίας, η Λιζ Τρας δεν θα έχει περίοδο χάριτος, δύο χρόνια πριν από τις εκλογές του 2024, κατά τις οποίες το Εργατικό Κόμμα, που διαθέτει σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ελπίζει να εκθρονίσει τους Τόρις που βρίσκονται στην εξουσία από το 2010.

Αντιμέτωπη με την κοινωνική δυσαρέσκεια

Θα πρέπει να ζήσει στην σκιά του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος λείπει ήδη σε ορισμένα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός δεν αποκλείει την επάνοδό του.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα επιδώσει την Τρίτη την παραίτησή του στην βασίλισσα Ελισάβετ στην θερινή της κατοικία του Μπαλμόραλ της Σκωτίας. Θα είναι η πρώτη φορά που η 96χρονη βρετανίδα βασίλισσα δεν θα μετακινηθεί στο Λονδίνο για να παραλάβει παραίτηση πρωθυπουργού.

Θα ακολουθήσει η Λιζ Τρας που θα είναι η 15η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου στα 70 χρόνια της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο. Στην συνέχεια, θα επιστρέψει στο Λονδίνο για να εκφωνήσει την ομιλία της μπροστά στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και για να σχηματίσει την κυβέρνησή της.

Σε μία προεκλογική εκστρατεία που κινήθηκε στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, σε σημείο που να μοιάζει αποσυνδεδεμένη με την δραματική επιδείνωση της κρίσης κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, η Λιζ Τρας, οψίμως μυημένη στον συντηρητισμό, αλλά και στο Brexit, «συγκίνησε» υποσχόμενη μαζικές μειώσεις φόρων και με την υιοθέτηση πολύ σκληρών τόνων απέναντι στα συνδικάτα.

Ο βαθύπλουτος πρώην τραπεζίτης Ρίσι Σουνάκ, αν και ευνοούμενος των συντηρητικών βουλευτών, δεν κατόρθωσε να συγκινήσει την βάση του Συντηρητικού Κόμματος με την υιοθέτηση θέσεων οικονομικού ρεαλισμού, μακριά από τα «παραμύθια», και δημιούργησε την εικόνα ενός τεχνοκράτη ανίκανου να κατανοήσει τα προβλήματα των νοικοκυριών.

Χθες, η Λιζ Τρας έδωσε στο BBC την διαβεβαίωση ότι θα αναλάβει δράση από την επόμενη κιόλας εβδομάδα, για να βοηθήσει τους Βρετανούς με τους λογαριασμούς της ενέργειας, αρνούμενη, ωστόσο, να διευκρινίσει το είδος των μέτρων που σχεδιάζει να εφαρμόσει.

Αν και είναι δημοφιλής μεταξύ των Τόρις, το 52% των Βρετανών θεωρεί ότι θα είναι μία κακή έως και πολύ κακή πρωθυπουργός, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση YouGov.

Κατά συνέπεια, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτές οι αόριστες υποσχέσεις θα αρκέσουν για να καλμάρουν την κοινωνική δυσαρέσκεια που συγκλονίζει την χώρα όπως ποτέ άλλοτε μετά την εποχή της Θάτσερ (1979-1990) και επιφυλάσσει στην Λιζ Τρας ένα εκρηκτικό φθινόπωρο και έναν ακόμη εκρηκτικότερο χειμώνα.

Τα αποτελέσματα

  • Λιζ Τρας: 81,326
  • Ρίσι Σούνακ: 60,399
  • Εκλογικό σώμα: 172,437
  • Συμμετοχή: 82.6%
  • Απορριφθέντα ψηφοδέλτια: 654

Η Τρας δίνει βάση στην ενίσχυση της πυρηνικής ενέργειας και τις γεωτρήσεις

Σημειώνεται ότι οι Εργατικοί, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το SNP κάλεσαν την κυβέρνηση να «παγώσει» τις τιμές της ενέργειας μέσω επιδοτήσεων πολλών δισεκατομμυρίων λιρών, ενώ οι Πράσινοι πρότειναν την εθνικοποίηση των πέντε μεγαλύτερων προμηθευτών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Τρας δεν απέκλεισε το «πάγωμα» την Κυριακή, αλλά έχει προηγουμένως χαρακτηρίσει την ιδέα ως «αυτοκόλλητο επίδεσμο» και υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βοηθηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο και να ενισχύσει τις εγχώριες πηγές ενέργειας.

Είπε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στήριξη θα πρέπει να πάει «χέρι - χέρι» με τις προσπάθειες για την ενίσχυση της πυρηνικής ενέργειας, την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου και περισσότερες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Εκτός από τις φοροελαφρύνσεις, η Λιζ Τρας δεσμεύτηκε να δημιουργήσει επενδυτικές ζώνες με χαμηλούς κανονισμούς και να επιφέρει τη μεγαλύτερη αύξηση των αμυντικών δαπανών εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, εγκατέλειψε ένα σχέδιο για τη σύνδεση των αμοιβών του δημόσιου τομέα με το τοπικό κόστος διαβίωσης, μετά από αντιδράσεις από τα συνδικάτα, τους Εργατικούς και ορισμένους Συντηρητικούς.

«Μερικοί μπλέκουν με σεξ, ναρκωτικά και ροκ εν ρολ, εγώ ήμουν στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες»

Η πολιτική καριέρα της Τρας ξεκίνησε από τα αριστερά, αφού η ίδια επηρεάστηκε από τους αριστερούς γονείς της και, τη δεκαετία του 1980, διαδήλωνε κατά της Μάργκαρετ Θάτσερ, ως «ακτιβίστρια των Φιλελευθέρων Δημοκρατών».

Ο πατέρες της νέας αρχηγού των Τόρις ήταν καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Λιντς και η μητέρα της νοσηλεύτρια. Η Τρας γεννήθηκε στην Οξφόρδη ενώ, τα πρώτα χρόνια της ζωής της, τα πέρασε στη Σκωτία. Στη συνέχεια, μετακόμισε στο Λιντς και από εκεί πίσω στην Οξφόρδη, πριν μετακομίσει στον Καναδά και, στη συνέχεια, πίσω στη Βρετανία.

Στην Οξφόρδη σπούδασε φιλοσοφία, πολιτικές επιστήμες και οικονομικά και για ένα διάστημα διετέλεσε πρόεδρος της νεολαίας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (Liberal Democrats). Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η νέα, Συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας στήριζε καμπάνιες για την κατάργηση της μοναρχίας και την αποποινικοποίηση της κάνναβης ενώ, η πολιτική της μετακίνηση προς τα δεξιά ξεκίνησε προς τα τέλη των σπουδών της και μετά. Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, μάλιστα, η μετατόπισή της προς τους Συντηρητικούς σόκαρε ακόμα και τους γονείς της.

«Όλοι κάνουμε λάθη, όλοι είχαμε εφηβικές ατυχίες. Μερικοί άνθρωποι μπλέκουν με σεξ, ναρκωτικά και ροκ εν ρολ, εγώ ήμουν στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Λυπάμαι», θα δήλωνε αρκετά χρόνια αργότερα η ίδια, από το βήμα συνεδρίου των Τόρις, αποκηρύσσοντας το παρελθόν της.

Είναι η Λιζ Τρας, η νέα Θάτσερ; Μια συζήτηση με τον Δημήτρη Δόλλη

Ποια είναι όμως η τρίτη γυναίκα που θα γίνει ένοικος της Downing Street; Είναι τελικά η Λιζ Τρας η νέα Θάτσερ της Μεγάλης Βρετανίας; Ο Τραϊανός Χατζηδημητρίου συζητά με τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δόλλη για το τι πρέπει να αναμένουμε από την αλλαγή στην ηγεσία της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και τα χαρακτηριστικά της διαδόχου του Μπόρις Τζόνσον.

Ακούστε το podcast του ethnos.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηνωμένο ΒασίλειοπρωθυπουργόςΜπόρις ΤζόνσονΤόριςΜεγάλη ΒρετανίαΛιζ Τρας