Κόσμος|07.09.2022 19:13

Η Ουκρανία ανέλαβε και επίσημα την ευθύνη για τα πλήγματα στην Κριμαία - Τι ανέφερε ανώτατος στρατηγός

Newsroom

Ο ανώτερος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για μια σειρά πλήγματα στις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις που έχει η Ρωσία στην προσαρτηθείσα χερσόνησο της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάση στην πόλη Σάκι που καταστράφηκε ολοσχερώς τον περασμένο μήνα. Η Ουκρανία μέχρι τώρα υπαινίσσονταν την εμπλοκή της.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, ο Βαλέρι Ζαλούζνι, αρχιστράτηγος του ουκρανικού στρατού, είπε ότι τα πλήγματα προκλήθηκαν από πυραύλους ή ρουκέτες, χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες. Δέκα στρατιωτικά αεροσκάφη καταστράφηκαν από τα πλήγματα αυτά. Στο άρθρο του, το οποίο συνυπογράφει ο βουλευτής Μιχαήλο Ζαμπρόντσκιι, ο Ζαλούζνι λέει ότι η απειλή της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα «δεν μπορεί να αγνοηθεί» και ένα τέτοιου είδους πλήγμα θα μπορούσε να προκαλέσει έναν περιορισμένο πυρηνικό πόλεμο.

«Εδώ υπάρχει άμεση απειλή χρήσης, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τακτικών πυρηνικών όπλων από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις» γράφει Ζαλόυζνι στο άρθρο του. «Είναι επίσης αδύνατο να αποκλεισθεί εντελώς το ενδεχόμενο της άμεσης εμπλοκής των ηγετικών χωρών του κόσμου σε μια «περιορισμένη πυρηνική σύγκρουση, στην οποία η προοπτική ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου είναι ήδη άμεσα ορατή», δήλωσε ο Ζαλούζνι.

Τηλεφωνική επικοινωνία Σολτς - Ζελένσκι

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πως το Βερολίνο θα εξακολουθήσει να στηρίζει το Κίεβο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα οι δύο ηγέτες.

Σολτς και Ζελένσκι συζήτησαν για περαιτέρω τρόπους βοήθειας της σπαρασσόμενης από τον πόλεμο χώρας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται μέτρα για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι ο καγκελάριος Σολτς αναφέρθηκε στις πυρετώδεις προετοιμασίες για τη διεθνή διάσκεψη σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Βερολίνο στις 25 Οκτωβρίου.

Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Ουκρανίας συμφώνησαν επίσης ότι είναι υψίστης σημασίας η προστασία του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια και τάχθηκαν υπέρ των μέτρων που πρότεινε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης περιμέτρου γύρω από τις εγκαταστάσεις.

ΚριμαίαπόλεμοςΌλαφ ΣολτςΡωσίαΟυκρανίαειδήσεις τώραΒολοντιμίρ Ζελένσκι