Βασίλισσα Ελισάβετ: Τέλος εποχής φέρνει ο θάνατος της μακροβιότερης μονάρχη στον κόσμο
NewsroomΣε πένθος βρίσκεται η Βρετανία από την Πέμπτη, 8 Σεπττεμβρίου, όταν έγινε γνωστό ότι πέθανε σε ηλικία 96 ετών η Βασίλισσα Ελισάβετ.
Την ανακοίνωση έκανε μέσα από τον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram η βασιλική οικογένεια. «Η βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Balmoral σήμερα το απόγευμα.Ο βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος θα παραμείνουν στο Balmoral απόψε και θα επιστρέψουν αύριο στο Λονδίνο».
Η δεύτερη Ελισαβετιανή Εποχή
Η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαίρη γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 21 Απριλίου του 1926. Σε ηλικία 10 ετών έγινε δεύτερη στη σειρά διαδοχής όταν ο θείος της, Εδουάρδος ο 8ος εγκατέλειψε τον θρόνο για τον έρωτα της αμερικανίδας Γουόλις Σίμπσον. Τότε, ανέλαβε ο πατέρας της.
Το 1945 η Ελισάβετ εντάχθηκε στον στρατό υπηρετώντας ως μηχανικός. «Δηλώνω ενώπιον όλων σας ότι, όλη μου τη ζωή, είτε είναι μακρά ή σύντομη, θα αφιερωθώ στην υπηρεσία σας και την υπηρεσία της μεγάλης, αυτοκρατορικής μας οικογένειας, στην οποία ανήκουμε όλοι», ήταν το πρώτο μήνυμα προς τον βρετανικό λαό και τα μέλη της Κοινοπολιτείας της -τότε- πριγκίπισσας Ελισάβετ στα 21α γενέθλιά της.
Παντρεύτηκε τον Δούκα του Εδιμβούργου, Φίλιππο, το 1947. Γνωρίστηκαν όταν η Ελισάβετ ήταν μόλις 13 ετών. Κρατούσαν σταθερή επαφή και με το πέρας των χρόνων ερωτεύτηκαν βαθιά. Αποτελούσαν ένα ασυνήθιστο ζευγάρι. Εκείνη, χαμηλών τόνων και διακριτική, εκείνος εξωστρεφής και αφιλτράριστα ειλικρινής.
Σε ηλικία 25 ετών, μετά τον θάνατο του πατέρα της Γεωργίου ΣΤ’ ανέβηκε στον θρόνο. Η στέψη της μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση για πρώτη φορά στα χρονικά με αποτέλεσμα εκατομμύρια κόσμου να παρακολουθήσουν την τελετή. Είχε ήδη δύο παιδιά, τον Κάρολο και την Άννα και θα αποκτούσε ακόμα δύο, τον Άντριου και τον Έντουαρντ.
Η σχέση της με την πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν πάντα περίπλοκη. Μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας της Ουαλίας, στις 31 Αυγούστου του 1997, περίμενε πέντε μέρες για να κάνει μία δημόσια δήλωση. «Αυτό που σάς λέω, ως Βασίλισσά σας και ως γιαγιά, το λέω μέσα από την καρδιά μου. Πρώτον , θέλω να αποτίνω φόρο τιμής στην Νταϊάνα Ήταν ένα εξαιρετικό και χαρισματικό ανθρώπινο πλάσμα», είπε τότε.
Το 2005, Κάρολος και Καμίλα παντρεύτηκαν. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Βασίλισσας ήταν να κάνει αποδεκτή, στη βρετανική κοινωνία, τη νέα σύζυγο του πρίγκιπα της Ουαλίας. Με τον γάμο του εγγονού της, Ουίλιαμ, με την Κέιτ Μίντλετον, η Βασίλισσα ήλπιζε ότι διασφάλισε το μέλλον της μοναρχίας. Υπήρξε μία γυναίκα με ικανότητες διπλωματίας, ευστροφία, αίσθηση του χιούμορ και πάντα έτοιμη για καλές ατάκες.
Στις 9 Απριλίου του 2021 η Βασίλισσα έχασε τον επί 74 χρόνια σύζυγό της, τον «βράχο» της, όπως είχε αποκαλέσει δημοσίως τον πρίγκιπα Φίλιππο. Το χριστουγεννιάτικο μήνυμά της ήταν για πρώτη φορά, προσωπικό. Καθισμένη στο γραφείο δίπλα σε μία φωτογραφία της με τον Φίλιππο. «Μολονότι είναι περίοδος μεγάλης ευτυχίας, μεγάλης χαράς, τα Χριστούγεννα μπορεί αν είναι δύσκολα για εκείνους που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ειδικά αυτήν τη χρονιά, κατανοώ γιατί», ήταν το μήνυμά της τα Χριστούγεννα του 2021.
Τον Ιανουάριο του 2020 η Βασίλισσα αφαίρεσε όλους τους τίτλους από τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ, μετά την απόφασή τους να εγκαταλείψουν τα βασιλικά τους καθήκοντα. Ακολούθησε η σοβαρή δικαστική περιπέτεια του γιου της, πρίγκιπα Άντριου με τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.
Τα αγαπημένα της σκυλιά και τα άλογα, ένα σπίτι στην εξοχή, ο αγαπημένος της σύζυγος, φαίνονταν να αποτελούν το μέλλον της. Η μοίρα, όμως, της επιφύλασσε μία πολυτάραχη ζωή. Κατά τη διάρκεια της μοναρχίας της διόρισε 15 πρωθυπουργούς, γνώρισε δεκάδες αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Η βασίλισσα των 16 εθνών της Κοινοπολιτείας ήταν η μακροβιότερη μονάρχης στον κόσμο.
Η πρώτη δήλωση του Κάρολου ως Βασιλιά της Βρετανίας
Ο πρίγκιπας Κάρολος είναι ο νέος βασιλιάς και αρχηγός του κράτους του Ηνωμένου Βασιλείου και 15 κρατών της Κοινοπολιτείας μετά το θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ σε ηλικία 96 ετών.
Ο Κάρολος, λίγη ώρα μετά το θάνατο της μητέρας του εξέδωσε την πρώτη του ανακοίνωση ως νέος Βασιλιάς της Βρετανίας. «Ο θάνατος της αγαπημένης μου Μητέρας, της Αυτού Μεγαλειότητας της Βασίλισσας, είναι μια στιγμή της μεγαλύτερης θλίψης για εμένα και για όλα τα μέλη της οικογένειάς μου.
Θρηνούμε βαθύτατα τον θάνατο μιας αγαπημένης κυρίαρχης και μιας πολύ αγαπημένης μητέρας. Γνωρίζω ότι η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, τα Βασίλεια και την Κοινοπολιτεία και από αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πένθους και αλλαγής, η οικογένειά μου και εγώ θα παρηγορηθούμε και θα συντηρηθούμε από τη γνώση μας για τον σεβασμό και τη βαθιά στοργή στην οποία είχε τόσο ευρέως η Βασίλισσα».
Λις Τρας: Τεράστιο σοκ για τον έθνος και τον κόσμο
Έξω από το 10 της Ντάουνινγκ Στριτ η Λιζ Τρας, απηύθυνε την Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου, μήνυμα προς τον βρετανικό λαό μετά την ανακοίνωση του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ.
«Είμαστε όλοι συντετριμμένοι με την είδηση του θανάτου της βασίλισσας, η οποία αποτελεί τεράστιο σοκ για το έθνος και τον κόσμο», είπε η Λιζ Τρας η οποία είναι και τελευταία πρωθυπουργός που συνάντησε τη Βασίλισσα με σκοπό να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Η Τρας περιέγραψε την μονάρχη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών ως «βράχο πάνω στον οποίο χτίστηκε η σύγχρονη Βρετανία. Η Βρετανία είναι η σπουδαία χώρα που είναι σήμερα εξαιτίας της», σημείωσε και υπογράμμισε ότι η Βασίλισσα αποτέλεσε προσωπική έμπνευση για την ίδια καθώς και για πολλούς Βρετανούς. «Η αφοσίωσή της στο καθήκον αποτελεί παράδειγμα για όλους μας», κατέληξε.
Μητσοτάκης: Έδωσε νέα πνοή στον θεσμό της μοναρχίας
Τα θερμά του συλλυπητήρια στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας για το θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε μακροσκελή του δήλωση ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «σε καιρούς που ο πλανήτης μετρά όλο και λιγότερες μοναρχίες, η Ελισάβετ πέτυχε να δώσει νέα πνοή στον θεσμό, συνυφαίνοντας την παράδοση με την ανανέωση».
Με θλίψη και σεβασμό η παγκόσμια κοινότητα αποχαιρετά την Βασίλισσα Ελισάβετ την Β΄, τη μακροβιότερη μονάρχη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Τέτοιες απώλειες συνοδεύονται, συνήθως, από το συμπέρασμα ότι μαζί τους κλείνει μία ολόκληρη εποχή. Στην περίπτωση της Ελισάβετ, ωστόσο, κλείνουν πολλές εποχές.
Ποτέ άλλοτε αρχηγός κράτους δεν είδε επί των ημερών του να αλλάζουν τόσο πολύ και τόσο γρήγορα η χώρα του και ο κόσμος. Γιατί η Βασίλισσα ανήλθε στο θρόνο της με τη Βρετανική Αυτοκρατορία να απλώνεται ακόμη στα πέρατα της γης. Και φεύγει από τη ζωή με το Ηνωμένο Βασίλειο να εισέρχεται σε μια πρωτόγνωρη, πολύ διαφορετική φάση της πολυκύμαντης ιστορίας του.
Επί της βασιλείας της, το βρετανικό κράτος και η κοινωνία του γνώρισαν πολλούς κυματισμούς. Ενώ η ίδια συνεργάστηκε αρμονικά με 15 πρωθυπουργούς, μεταξύ των οποίων και με προσωπικότητες που άφησαν τεράστιο αποτύπωμα στη διεθνή σκηνή. Και πάντοτε πορεύτηκε με μετριοπάθεια και με σωφροσύνη. Πιστή στις μακραίωνες συνταγματικές ρίζες της χώρας της.
Σε καιρούς που ο πλανήτης μετρά όλο και λιγότερες μοναρχίες, η Ελισάβετ πέτυχε να δώσει νέα πνοή στον θεσμό, συνυφαίνοντας την παράδοση με την ανανέωση. Τον κατέστησε, έτσι, πιο προσιτό στον λαό, όπως πιστοποιούν οι αντιδράσεις των ίδιων των Βρετανών. Γιατί η Βασίλισσα υπηρέτησε αυτό που συμβόλιζε η θέση της: την ενότητα του λαού της. Και αυτή είναι η πιο πολύτιμη παρακαταθήκη της.
Συμμετέχουμε με σεβασμό στη θλίψη των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου. Και απευθύνουμε θερμά συλλυπητήρια στη βασιλική οικογένεια.
Η στιγμή ανακοίνωσης του θανάτου της από το BBC
Πένθιμα είχε ντυθεί ο παρουσιαστής του BBC από τη στιγμή που έγινε γνωστή η επιδείνωση της υγείας της Βασίλισσας Ελισάβετ την Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου. Το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Βρετανίας είχε διακόψει την κανονική ροή του προγράμματός του και είχε συνεχή μετάδοση για όσων γίνονταν γνωστά για την κατάσταση της 96χρονης μονάρχη.
Ο παρουσιαστής, Huw Edwards φόρεσε σκούρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο και μαύρη γραβάτα, ακολουθώντας τον ενδυματολογικό κώδικα που ορίζει το BBC σε περίπτωση θανάτου μέλους της βασιλικής οικογένειας. Το πρόγραμμα διακόπηκε στις 12:39 το μεσημέρι, για την μετάδοση της ανακοίνωσης των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ η οποία έκανε λόγο για ανησυχία των γιατρών για την κατάσταση της υγείας της Βασίλισσας.
Στις 18.30 το απόγευμα (τοπική ώρα) ο παρουσιαστής του BBC ανακοίνωσε ότι η Βασίλισσα πέθανε. «Πριν από μερικά λεπτά, το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βασίλισσα πέθανε γαλήνια στο Μπαλμόραλ, αυτό το απόγευμα». Στη συνέχεια ακούστηκε το «God Save the Queen» - ο εθνικός ύμνος του Ηνωμένου Βασιλείου.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων