Βασίλισσα Ελισάβετ: Ο λαός κλαίει και οι επίγονοι μετρούν χρυσάφι και γελούν – Πόσα κέρδιζε η Βασίλισσα και σε τι ποσό αποτιμάται η περιουσία της
Νίκος ΤζιανίδηςΗ Βασίλισσα Ελισάβετ κοιμάται πια στις σελίδες της Ιστορίας , ο λαός κλαίει συγκινημένος και οι επίγονοι μετρούν χρυσάφι και γελούν! Έχετε αναλογιστεί ποτέ, πόσα κέρδιζε η Βασίλισσα και σε τι ποσό αποτιμάται η περιουσία της;
Η Βρετανία θρηνεί, όχι για τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 χρόνων που πλανάται σαν σύννεφο βαρύ πάνω από το Νησί, όχι για το άλμα των τιμών της ενέργειας και την παρατεταμένη ύφεση που κρυφοκοιτάζει και της τρέχουνε τα σάλια, όχι για το Brexit που δεν τους βγήκε, μα για τη βασίλισσα Ελισάβετ που «έφυγε» στα 96 της… γλυτώνοντας της οικονομίας τη βαρυχειμωνιά που καταφθάνει… Και κλαίνε οι Βρετανοί, ενώ στο παλάτι μετρούν λίρες, κοσμήματα, ακίνητα, διαμάντια και θησαυρούς αμύθητους.
Ένα καυτό θέμα για τον λαό, τον χειροκροτητή από τα πεζοδρόμια, ήταν η βρετανική βασιλική οικογένεια υπό άλλο πρίσμα: πόσα χρήματα έχουν πραγματικά στα θησαυροφυλάκια τους; Μην το ψάχνετε!
Εκτός από τα πολυτελή παλάτια και τα αχανή κτήματα, τα πολύτιμα κοσμήματα, τα ανεκτίμητης αξία κομμάτια τέχνης όπως πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και άλλα…, αλλά και αμέτρητα αντικείμενα αξίας, είναι δύσκολο να διερευνηθεί το τι κατέχει ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας.Μόνο κατά προσέγγιση μπορούμε να «αγγίξουμε» το χρυσάφι της βασίλισσας Ελισάβετ Β' , και να κατανοήσουμε το μέγεθος των οικονομικών της.Ο θεσμός της Βασιλείας είναι μέρος ενός συστήματος χιλιάδων ετών που χάνονται οι ρίζες του στα σκοτεινά βάθη του 1066 μ.Χ. Καθώς περνούσαν οι αιώνες, η βασιλική οικογένεια μάζευε και κληρονομούσε περιουσίες, τίτλους και χώρες ολόκληρες ακόμη και ο πλούτος της πολλαπλασιαζόταν ακατάπαυστα. Για να καταλάβουμε τη… λογιστική αξία της βασίλισσας Ελισάβετ, θα πρέπει πρώτα να διαφοροποιήσουμε πρώτα την προσωπική της αξία από την καθαρή της αξία.
Πόσα χρήματα είχε η Βασίλισσα
Η βρετανική βασιλική οικογένεια αποτιμάται σε περίπου 78 δισεκατομμύρια ευρώ, τιμή που περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία όπως τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αλλά και άυλα αντικείμενα όπως πνευματικά δικαιώματα, και άλλες πτυχές που συνθέτουν το παζλ του «εμπορικού σήματος» της μοναρχίας.
Το περιοδικό Forbes έχει υπολογίσει ότι η προσωπική... χρηματιστηριακή αξία της βασίλισσας αποτιμάται σε 500 εκατομμύρια ευρώ – μια αξιοσέβαστη περιουσία, αλλά όχι αρκετά μεγάλη για να χαρακτηριστεί η Ελισάβετ ως ένας από τους πλουσιότερους υπηκόους της Βρετανίας. Αυτή η τιμή περικλείει μόνο τα προσωπικά της περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης μιας εντυπωσιακής συλλογής γραμματοσήμων αξίας 124 εκατομμυρίων ευρώ!
Η βασίλισσα είχε επίσης «στο όνομά της» πολλά ακίνητα, όπως το Balmoral Castle στο Αμπερντίν της Σκωτίας (αξίας 140 εκατομμυρίων ευρώ) και το Sandringham House στην αγγλική ύπαιθρο (αξίας 65 εκατομμυρίων ευρώ). Το υπόλοιπο της περιουσίας δεν ανήκε στη Βασίλισσα, αλλά στο Στέμμα - που σημαίνει ότι ο βασιλιάς Κάρολος Γ' θα κληρονομήσει πλέον το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου της μητέρας του.
Πώς βγάζει χρήματα η βασιλική οικογένεια;
Όταν η μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ, Ελισάβετ (κι εκείνη) πέθανε το 2002, άφησε στην κόρη της ολόκληρη την περιουσία της, αξίας 70 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Παλατιού του Μπάκιγχαμ και ό,τι περιείχε εντός του. Στο παλάτι, οι αυλικοί οικονόμοι ξεσκονίζουν εκατοντάδες πολύτιμα κομμάτια τέχνης, πίνακες ζωγραφικής (υπάρχουν πάνω από 7.000 πίνακες ζωγραφικής, από Φαν Ντάικ μέρι Γουόρχολ, απλωμένοι στους τοίχους των βασιλικών κατοικιών ), αμύθητης αξίας κοσμήματα, αυγά Faberge· οι ιπποκόμοι φροντίζουν εκατοντάδες καθαρόαιμα άλογα και γενικά πολλά άλλα περιουσιακά στοιχεία, που ανήκουν στο Στέμμα δεν έχουν δει το φως του ήλιου και σιγολιώνουν από κατάθλιψη στις σκοτεινές αποθήκες του παλατιού . Οι τουρίστες, να τονίσουμε, μπορούν να περιηγηθούν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, καθώς ανήκουν στη βρετανική μοναρχία και επομένως στο κοινό και όχι στη Βασίλισσα ή τον Βασιλιά.
Από πού αντλούν τα έσοδά τους τα μέλη της βασιλικής οικογένειας;
Η Βασίλισσα ή ο Βασιλιάς δεν εισπράττει απλά ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, που προκύπτει από φόρους κάθε μήνα. Τα χρήματα περνούν από το The Crown Estate , το οποίο είναι δική τους επιχείρηση. Το σύστημα για τους φόρους, σε σχέση με τη μοναρχία, υπήρχε από την αρχή της Βασιλικής Οικογένειας το 1066, αλλά το σημερινό σύστημα – γνωστό ως Sovereign Grant, είναι κάπως διαφορετικό.
Μέσω του Sovereign Grant, όλο το φορολογικό εισόδημα του Στέμματος παραδίδεται στον υπουργό Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος καθορίζει ένα ποσοστό χρημάτων που θα δώσει στη βασιλική οικογένεια. Στη συνέχεια, το ποσοστό αυτό διανέμεται στα διάφορα μέλη της βασιλικής οικογένειας ανάλογα με τις ανάγκες και τους «μισθούς» τους. Το να είσαι μέλος της βασιλικής οικογένειας είναι μια εργασία… πλήρους απασχόλησης, τελικά.
Συνήθως, το Sovereign Grant πληρώνει μεταξύ 15 και 25% του Crown Estate. Το 2020, το Crown Estate είχε τζίρο - που λέμε - περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ, με τα κέρδη να ανέρχονται σε περισσότερα από 475 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το Forbes πάλι, το τελευταίο Sovereign Grant που έλαβαν οι… εργαζόμενοι βασιλείς ήταν περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με έκθεση του σάιτ της Όπρα Γουίνφρεϊ Oprahdaily, το οικονομικό έτος 2018-2019, το συνολικό ποσό της κρατικής επιχορήγησης για τη Βασιλική Οικογένεια ήταν 82,2 εκατομμύρια λίρες (δηλαδή σχεδόν 106 εκατομμύρια ευρώ).
Εκτός από το Sovereign Grant, υπάρχει κι ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων που ονομάζονται «Queen's Privy Purse», τα οποία κρατούνται σε καταπίστευμα και χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα. Αυτό παρέχει ιδιωτικό εισόδημα στον εκάστοτε Μονάρχη (και) από το Δουκάτο του Λάνκαστερ.
Σύμφωνα με ανάρτηση στον ιστότοπο του Δουκάτου του Λάνκαστερ, στα τέλη Μαρτίου 2022, το Δουκάτο του Λάνκαστερ είχε υπό τον έλεγχό του καθαρά περιουσιακά στοιχεία 652,8 εκατομμυρίων ευρώ, παρέχοντας καθαρό πλεόνασμα 24 εκατομμυρίων ευρώ. Και πόσα άλλα που δεν είναι γνωστά στα περιοδικά και στους οικονομικούς αναλυτές…
Τι θα γίνει με το κτήμα της Ελισάβετ;
Η διαθήκη της βασίλισσας Ελισάβετ υπαγορεύει ότι ο πλούτος και τα περιουσιακά της στοιχεία θα δοθούν στον μεγαλύτερο γιο της και νυν βασιλιά, Κάρολο Γ'. Ακριβώς όπως έκανε η μητέρα της πριν από αυτήν, η Ελισάβετ αφήνει τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και ό,τι υπάρχει μέσα σε αυτά, καθώς και την προσωπική της περιουσία σε κτήματα όπως το Balmoral, στον διάδοχό της. Επίσης, ειδικός νόμος απάλλασσε τη βασίλισσα από την καταβολή φόρου για την περιουσία που κληρονόμησε από τη μητέρα της, κάτι που θα ισχύει και για τον Κάρολο. Σιγά μην πλήρωναν φόρο…
Ωστόσο, ο πρίγκιπας Κάρολος (Βασιλιάς πλέον) δεν θα κληρονομήσει άμεσα την αυτοκρατορία των 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει την περιουσία της Σκωτίας, το Κτήμα του Στέμματος, το Δουκάτο του Λάνκαστερ, το Δουκάτο της Κορνουάλης, το Μπάκιγχαμ και τα Ανάκτορα του Κένσινγκτον. Θα λάβει μόνο αυτό που του είχε ορίσει συγκεκριμένα η Βασίλισσα Ελισάβετ.
Σφιχτή οικονομική πολιτική...
Και - να τα λέμε κι αυτά - ενώ η Βασιλική Οικογένεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πλούτο, την πολυτέλεια και την υπερβολή, οι απόγονοι της Ελισάβετ Β' πήραν τα «χούγια» της και τηρούν την ίδια στάση «του σφιχτοχέρη», που πιθανότατα υιοθέτησε η βασίλισσα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πείνασε η φουκαριάρα…
Η βασίλισσα, ήταν γνωστό ότι, περιστασιακά - λένε - χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις της τις δημόσιες συγκοινωνίες, φορούσε παλιά ρούχα της και απολάμβανε τα περισσεύματα του γεύματος για δείπνο. Οι εγγονοί της Βασίλισσας, πρίγκιπας Ουίλιαμ και πρίγκιπας Χάρι μετακινούνται πολλές φορές σε οικονομική θέση στα αεροπλάνα και διακόσμησαν τους κοιτώνες του κολεγίου τους με έπιπλα από το IKEA. Είδες όταν σε διέπει το πνεύμα της οικονομίας;
Κι ενώ η εξόδιος ακολουθία, η κηδεία τέλος πάντων της «Λίλιμπετ» και η στέψη του νέου Βασιλιά θα κοστίσουν – σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς – στους Βρετανούς περίπου 6 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ ακόμα τρέχει και δεν φτάνει το υπουργείο Οικονομικών για να βγάλει κονδύλι για την αλλαγή γραμματοσήμων, νομισμάτων και χαρτονομισμάτων, στολές κλπ., ο φτωχός λαός στριμώχνεται να αποχαιρετήσει τη Βασίλισσα του...
Κι ο λαός πασχίζει - ο τάλας - να δώσει θερμότητα σ’ αυτό το πτώμα που έχει μόνο χρυσάφι στις φλέβες παγωμένο...
Κι ο λαός, συγκινημένος κοιτάζει και κλαίει… για το χάλι του!
- Τα σχέδια των βομβιστών των Αμπελοκήπων αποκρυπτογραφεί η Αντιτρομοκρατική: Στο μικροσκόπιο σημειώσεις τους
- Αμαλιάδα: Νέες μαρτυρίες για το θρίλερ με τα νεκρά βρέφη - «Ανέβασαν στα social το παιδί μέσα στο ασθενοφόρο»
- Πλημμύρες: SOS από τους επιστήμονες - Με μεγαλύτερη συχνότητα θα εμφανίζονται φαινόμενα όπως στη Βαλένθια
- Δουλειές... με πάγους: Απομονωμένο νησί στην Ανταρκτική βρήκε εργαζομένους - Θα έχει ταχυδρόμο, γραμματέα και «φύλακα» πιγκουΐνων